Όταν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έγιναν για πρώτη φορά διαθέσιμα, η γενική σύσταση ήταν να μην κάνουμε άλλα εμβόλια για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά, καθώς η τεχνολογία τους και τα ίδια ήταν τόσο νέα που ήταν σημαντικό να παρακολουθούμε ποιες παρενέργειες προκαλούσαν.
Ωστόσο, την άνοιξη του 2021, οι ειδικοί αναθεώρησαν αυτήν την σύσταση και τώρα πλέον επισημαίνουν ότι τα δύο εμβόλια κατά της γρίπης και κατά του κορωνοϊού μπορούν να χορηγηθούν ακόμα και ταυτόχρονα.
Μπορώ να κάνω και τα δύο εμβόλια ταυτόχρονα;
Σύμφωνα με την δρ Cassandra M. Pierre, ιατρό λοιμώδους νόσου και διευθύντρια στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης, ναι.
Σύμφωνα με την ίδια, όχι μόνο είναι ασφαλές να κάνετε και τα δύο εμβόλια, αλλά συνιστά να κάνετε τους εμβολιασμούς το συντομότερο δυνατόν αν δεν έχετε κάνει κάποιο από τα δύο, προκειμένου να «φρενάρετε» την εξάπλωση και των δύο νόσων στην κοινότητα.
Ενώ μπορεί να σκέφτεστε ότι οι δύο εμβολιασμοί σε ένα ραντεβού αποτελεί νέα πρακτική, στην πραγματικότητα δεν είναι. Όπως επισημαίνει η δρ Gigi Gronvall από το Johns Hopkins Center for Health Security, «τα παιδιά κάνουν συχνά παραπάνω από ένα εμβόλια, για παράδειγμα, εμβόλια ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR) – στο ίδιο ραντεβού».
Επομένως, οι πολλαπλές δόσεις ταυτόχρονα δεν επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σας, ούτε μειώνουν την δραστικότητά του.
Με άλλα λόγια, το σώμα σας δεν θα δυσκολευτεί να δημιουργήσει μια ανοσολογική αντίδραση στη γρίπη επειδή αυξάνεται η ανοσολογική απόκριση κατά του κορωνοϊού και αντίστροφα, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Τι γίνεται με τις παρενέργειες
Οποιοδήποτε και αν αποφασίσετε να κάνετε πρώτο, δεν είναι πιθανό να αισθανθείτε χειρότερα μετά την λήψη και των δύο εμβολίων. Ο δρ. Nicolas Barros, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Indiana University Health, προτείνει να κάνετε τα εμβόλια από διαφορετικό χέρι για να αποφευχθεί η τοπική αντίδραση πόνου στο ίδιο άκρο.
Κι ενώ μπορεί να αισθανθείτε κόπωση ή κάποια άλλη ήπια παρενέργεια, ειδικά αν σας έχει συμβεί στο παρελθόν, η λήψη των δύο εμβολίων, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν σημαίνει ότι θα αισθανθείτε πιο έντονες ή περισσότερες παρενέργειες.
«Μέχρι στιγμής από τα άτομα που έχουν λάβει και τα δύο εμβόλια, δεν έχουμε παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές ή διαφοροποιήσεις ως προς τις παρενέργειες» εξηγεί ο δρ. Nicolas Barros.
Πότε να κάνουμε κάθε εμβόλιο
Σε γενικές γραμμές, η δρ Cassandra M. Pierre επισημαίνει ότι οι γιατροί συνιστούν τη λήψη εμβολίου γρίπης κοντά στην αρχή της περιόδου έξαρσης, η οποία συνήθως παρατηρείται για την χώρα μας από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο.
Το διάστημα ανάμεσα στον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη αποτελεί την καλύτερη χρονική περίοδο για να κάνετε το εμβόλιό σας, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι επισημαίνουν ότι θα είναι καλό να έχετε εμβολιαστεί πριν το τέλος του Οκτωβρίου.
Αυτό το χρονικό πλαίσιο επιτρέπει στο σώμα να εξασφαλίσει επαρκή προστασία από τον ιό πριν ξεκινήσουν οι εποχικές εξάρσεις, που στην χώρα μας παρατηρούνται από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο.