Περίπου το 14% των τροφίμων χάνεται στα στάδια μεταξύ της παραγωγής και του λιανικού εμπορίου (FAO Food Loss Index FAO, 2019), ενώ το 17% της τελικής παραγωγής δεν αξιοποιείται (UNEP Food Waste Index, UNEP 2021).
Μόνο για το 2019, η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων εκτιμάται γύρω στους 931 τόνους, εκ των οποίων το 61% προήλθε από τα νοικοκυριά, 26% από την εστίαση και 13% από το λιανικό εμπόριο.
Τα στοιχεία σχετικά με την σπατάλη τροφίμων διεθνώς ώθησαν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να καθιερώσει πέρυσι την 29η Σεπτεμβρίου ως τη διεθνή ημέρα ενημέρωσης για την απώλεια και την σπατάλη φαγητού.
Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της σπατάλης φαγητού, παρουσίασε τη δημιουργία του «EU Food Loss and Waste Prevention Hub», δηλαδή μιας ψηφιακής πλατφόρμας για την πρόληψη της απώλειας και σπατάλης φαγητού. Η πλατφόρμα διαθέτει στοιχεία ανά κράτος-μέλος, καλές πρακτικές και εργαλεία, ώστε ο επισκέπτης, όχι μόνο να ενημερώνεται, αλλά και να γίνει μέρος της λύσης.
Με σημερινή του παρέμβαση (29/9), ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, Qu Dongyu, ζήτησε την επιτάχυνση της συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε τα συστήματα τροφίμων να αλλάξουν, για να αποτραπεί η ετήσια συνολική απώλεια αξίας 400 δισεκατομμυρίων, που εκτιμάται ότι αγγίζει η σπατάλη τροφίμων αυτή τη στιγμή.
Πέραν της ανθρωπιστικής διάστασης του προβλήματος, στελέχη της Διεθνούς Οργάνωσης τόνισαν την αρνητική συνεισφορά της βιομηχανίας τροφίμων στην κλιματική κρίση, την ρύπανση, αλλά και την απώλεια βιοποικιλότητας.