Τα όσπρια είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα στον κόσμο (για τους ανθρώπους και τον πλανήτη).
Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, χωρίς κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες. Κι όχι μόνο: μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε όσπρια «ρίχνει» τη χοληστερόλη – βασικό παράγοντα για τη μείωση των καρδιακών παθήσεων.
Ακολουθούν 10 λόγοι για να συμπεριλάβετε περισσότερα φασόλια, φακές κι άλλα όσπρια στην ημέρα σας:
#1 Υψηλή διατροφική αξία
Ο κόσμος δίνει όλο και μεγαλύτερη προσοχή στα οφέλη των φυτικών διατροφικών επιλογών και τα όσπρια είναι τα αγαπημένα τρόφιμα της εποχής μας.
Είναι ό,τι καλύτερο για μία νόστιμη συνταγή φυτικής προέλευσης και, παράλληλα, ό,τι πιο trendy για όσους αγαπούν τα φυτικά προϊόντα που θυμίζουν το κρέας.
#2 Καλά «καύσιμα»
Σε αντίθεση με άλλα αμυλούχα τρόφιμα που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, τα όσπρια έχουν υδατάνθρακες αργής απελευθέρωσης.
Εάν λοιπόν έχετε διαβήτη ή κινδυνεύετε από διαβήτη, αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για να κρατήσετε υπό έλεγχο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα – αλλά για τη μείωση της χοληστερόλης.
#3 Πλούσια σε πρωτεΐνη
Η κατανάλωση οσπρίων είναι ένας έξοχος τρόπος για να αυξήσετε τη φυτική πρωτεΐνη στη διατροφή σας. Ξεκινήστε με μικρότερες μερίδες για να ελαχιστοποιήσετε το πιθανό φούσκωμα και τα αέρια. Καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται, οι παρενέργειες θα εξαφανιστούν.
Για να βελτιώσετε την πέψη, φροντίστε να αφήσετε μουλιάσετε καλά τα φασόλια και τις φακές να βλαστήσουν. Λίγο τζίντζερ ή κύμινο μπορεί επίσης να βοηθήσει.
#4 Ιδανικά για ζεστά πιάτα
Όσο περισσότερη ώρα μαγειρεύονται τόσο το καλύτερο – γεγονός που τα καθιστά τέλεια για σούπες και στιφάδο.
Τα όσπρια δίνουν χρώμα, υφή και ενδιαφέρον στο τραπέζι σας και μπορούν να λειτουργήσουν ως το θρεπτικό κέντρο ενός ζεστού χορτοφαγικού μπολ σε μια κρύα νύχτα.
#5 Ευέλικτο σνακ
Αν ψάχνετε για ένα θρεπτικό σνακ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές διαφορετικές μορφές, ήρθε η ώρα να πιάσετε τα όσπρια.
Το ντιπ φακής είναι ένα τέλειο παράδειγμα. Γεμάτο γεύση, πολύχρωμο και κρεμώδες, είναι ιδανικό άλειμμα για ένα σάντουιτς ή μία τορτίγια λαχανικών ή ως ορεκτικό μέσα σε ρολάκια από αντίδια.
#6 Ο βασιλιάς του Kitchari
Το Kitchari – το πιο γνωστό πιάτο της Ayurveda – είναι εξαιρετικά καλό για την πέψη.
Φτιαγμένο από πολλούς τύπους οσπρίων – όπως μπιζέλια, ροβίτσες και φακές – το πιάτο αυτό μπορεί να σερβιριστεί ως βάση για ψητά λαχανικά για επιπλέον διατροφικά οφέλη, με ρύζι για να γίνει ακόμη πιο εύπεπτο, ή, σε συνδυασμό με μπαχαρικά, τζίντζερ και χόρτα ως αποτοξινωτικό γεύμα.
Άλλα οφέλη των οσπρίων
- Ως φθηνή τροφή – ειδικά όταν αγοράζονται χύμα – που αποθηκεύεται εύκολα και διατηρείται για καιρό, τα όσπρια κάνουν καλό στο πορτοφόλι σας. Επιπλέον, ενισχύοντας το αίσθημα χορτασμού σας βοηθούν να αποφύγετε την υπερτροφία.
- Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε το 2016 το Διεθνές Έτος των Οσπρίων, χαρακτηρίζοντάς τα «θρεπτικούς σπόρους για ένα βιώσιμο μέλλον». Τα όσπρια αναγνωρίστηκαν όχι μόνο λόγω του θρεπτικού περιεχομένου τους, αλλά κι επειδή η παραγωγή τους βοηθά στην επιβίωση των αγροτών «δημιουργώντας οικονομική σταθερότητα». Είναι χαρακτηριστικό πως μπορούν να αναπτυχθούν σε ημίξηρες συνθήκες και να ανεχθούν το στρες της ξηρασίας.
- Λόγω της μεγάλης ποικιλίας τους τα όσπρια μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της βιοποικιλότητας του εδάφους και στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, ενώ χάρη σε διάφορες ενώσεις που παράγουν βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εδάφους, μειώνοντας την ανάγκη για συνθετικά λιπάσματα.