Το φθινόπωρο είναι η εποχή των αλλαγών αλλά και των μεγάλων αποφάσεων. Αν λοιπόν ο δικός σας φετινός στόχος είναι να υιοθετήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή ή να χάσετε βάρος, μπορείτε να διευκολύνετε την προσπάθειά σας προσθέτοντας τις παρακάτω φθινοπωρινές τροφές στο πιάτο σας.

*Κολοκύθα

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική κουζίνα, όμως η κολοκύθα είναι ένα γευστικό και άκρως θρεπτικό λαχανικό που δεν πρέπει να λείπει από τη φθινοπωρινή διατροφή σας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σας σε βιταμίνη Α, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες, μαγνήσιο και κάλιο. Επίσης, αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην αποβολή μέρους της χοληστερόλης από τον οργανισμό αλλά και στη ρύθμιση της πείνας σας.

Tip: Απολαύστε τη σε μορφή σούπας ως ορεκτικό πριν από το γεύμα σας για να χορτάσετε με μεγαλύτερη ευκολία και κατ’ επέκταση να «γλιτώσετε» θερμίδες.

*Κάστανα

Τα κάστανα αποτελούν έναν καρπό πολύτιμο για τον οργανισμό σας, αφού εκτός από νοστιμιά έχουν πολλά ακόμα να σας προσφέρουν. Σε αντίθεση με άλλους καρπούς, τα κάστανα περιέχουν πολύ λίγα λιπαρά. Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες  και αποτελούν μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, β-καροτένιου, καλίου και φυλλικού οξέως. Μάλιστα, περιέχουν αξιοσημείωτες ποσότητες φυτικών ινών (περίπου 11 γρ. φυτικών ινών ανά 100 γρ.), οι οποίες επιφέρουν γρήγορο και παρατεταμένο κορεσμό. Έτσι, τα κάστανα είναι ιδανικό φθινοπωρινό σνακ αν θέλετε να αδυνατίσετε.

*Μήλο

Καθόλου τυχαία δεν είναι η λαϊκή ρήση «ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα», αφού το μήλο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επίσης, σχετίζεται με καλύτερη λειτουργία του εντέρου, ενώ έρευνες το συνδέουν με μειωμένη χοληστερόλη και κατ΄ επέκταση μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες και ταυτόχρονα φτωχό σε θερμίδες, το μήλο αξίζει μια θέση στη δίαιτά σας.

*Ρόδι

Τα ρόδια είναι από τα λίγα φρούτα που καταναλώνονται μαζί με το κουκούτσι δίνοντάς σας έτσι τη δυνατότητα να επωφεληθείτε πλήρως από τη θρεπτική τους αξία. Το ρόδι είναι ιδιαίτερα φτωχό σε θερμίδες (80 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια), αλλά πλούσιο σε βιταμίνες C, Κ, φυλλικό οξύ, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Μάλιστα, η συγκέντρωσή του σε αντιοξειδωτικά -και συγκεκριμένα σε πολυφαινόλες- φαίνεται να είναι πολύ υψηλότερη από αυτή του σταφυλιού, του πράσινου τσαγιού και του κόκκινου κρασιού.

*Κυδώνι

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, το κυδώνι είναι εξαιρετικά υγιεινό. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Β και D, χαλκό και κάλιο. Επίσης, περιέχει πολλές τανίνες (αυτές ευθύνονται για τη στυφή του γεύση), οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και πηκτίνη (διαλυτή φυτική ίνα), η οποία βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και διευκολύνει το αδυνάτισμα.

*Ακτινίδιο

Η τριχωτή του εμφάνιση καθώς και η γλυκόξινη γεύση του, μπορεί να μην το καθιστούν την πρώτη σας επιλογή όταν θέλετε να φάτε φρούτο, ωστόσο αξίζει να δώσετε μια ευκαιρία στο ακτινίδιο,  αφού είναι το πιο πλούσιο σε βιταμίνη C φρούτο (92,7 mg ανά 100 g). Μάλιστα, έχει 20% μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι, ενώ παράλληλα αποτελεί καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου, φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων.