Τους τελευταίους μήνες, η μετάλλαξη Δέλτα έχει εξαπλωθεί ευρέως σε χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελώντας την κυρίαρχη παραλλαγή σε διάφορα μέρη. Εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας, η επιστημονική κοινότητα να παραμένει σε επαγρύπνηση, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να «παρακάμψει» τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της covid-19.
Μετάλλαξη Δέλτα και αναμνηστική δόση
Ο δρ Sir Andrew Pollard, επικεφαλής της ομάδας εμβολίων της Οξφόρδης, που συνέβαλε στην ανάπτυξη του εμβολίου Oxford-AstraZeneca, σχολίασε ακόμη ότι, κατά τη γνώμη του, η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα καθιστά αδύναμη της επίτευξη της ανοσίας της αγέλης.
«Η παραλλαγή Δέλτα θα εξακολουθεί να μολύνει τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί. Και αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν έχει εμβολιαστεί κάποια στιγμή θα συναντήσει τον ιό και δεν έχουμε κάτι που θα σταματήσει εντελώς την μετάδοση» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στην Guardian.
Επιπλέον, πρόσφατα δεδομένα επισημαίνουν ότι η ανοσία από τα υπάρχοντα εμβόλια εξασθενεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι τα εμβολιασμένα άτομα γίνονται πιο ευαίσθητα στη μόλυνση από τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η τρίτη, γνωστή και ως «αναμνηστική» δόση, θα μπορούσε να «φρενάρει» την μετάδοση του νέου στελέχους.
Ενισχυμένη αποτελεσματικότητα, λένε οι ειδικοί
Ενώ τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών δόσεων δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, η Pfizer επεσήμανε σε σχετική της έκθεση ότι μετά τις δύο πρώτες δόσεις αυξήθηκε η ποσότητα των αντισωμάτων κατά της Δέλτα πέντε φορές σε άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών και 11 φορές σε ηλικίες 65-85 ετών.
«Αυτό το συμπέρασμα βασίζεται σε αρχικά δεδομένα από τη συνεχιζόμενη αναμνηστική δοκιμή μιας τρίτης δόσης του τρέχοντος εμβολίου BNT162b2 και εργαστηριακών δοκιμών» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Αυτή η τρίτη δόση θα είναι πανομοιότυπη με τις δύο δόσεις του υπάρχοντος εγκεκριμένου εμβολίου Pfizer. Ταυτόχρονα, η εταιρεία προσανατολίζεται στην δημιουργία μιας νέας «ενημερωμένης» έκδοσης του υπάρχοντος εμβολίου, η οποία θα τροποποιηθεί για να στοχεύσει συγκεκριμένα το στέλεχος Δέλτα.
Και η Moderna έχει επισημάνει ότι η τρίτη δόση του εμβολίου της κατά της covid-19 θα μπορούσε να προστατεύσει από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή.
Σε σχετική έκθεση της Moderna, αναφέρει ότι «έχουν παρατηρηθεί αντισώματα από υποψήφιους που έχουν κάνει την ενισχυτική δόση του εμβολίου σε μελέτες κατά την φάση 2».
«Σε μελέτη φάσης 2, ο εμβολιασμός με τρεις διαφορετικές ενισχυτικές mRNA δόσεις προκάλεσε ισχυρές αποκρίσεις αντισωμάτων […] έναντι σημαντικών παραλλαγών ανησυχίας, συμπεριλαμβανομένου της μετάλλαξης Γάμα (Ρ.1), Βήτα (Β.1.351), και Δέλτα (B.1.617.2)» αναφέρεται στην έκθεση της Moderna.
Σύμφωνα με την έκθεση της Moderna, τα επίπεδα εξουδετερωτικών συμπτωμάτων που δημιουργήθηκαν μετά τον τρίτο ενισχυτικό εμβολιασμό ήταν παρόμοια με αυτά που καταγράφηκαν μετά από δύο δόσεις 100 μικρογραμμαρίων του υπάρχοντος εμβολίου.