Η ενεργητική ακρόαση αποτελεί ζωτικό στοιχείο των υγιών σχέσεων, φιλικών, κοινωνικών ή και ερωτικών. Ξεπερνάει κατά πολύ την αμέριστη προσοχή ή συγκέντρωση του ακροατή σε όλα όσα ακούει από τον συνομιλητή του και πρόκειται για μια συμπεριφορά που κάνει αυτόν που μιλάει να αισθανθεί επικύρωση. Η δεξιότητα της ενεργητικής ακρόασης, το να είμαστε δηλαδή καλοί ακροατές μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών ή των συναισθημάτων μιας σχέσης, στην επίλυση μιας σύγκρουσης ή μιας διαφωνίας, ενώ αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη ακόμα και στην αντιμετώπιση κρίσεων, προσωπικών ή και εκείνων που σχετίζονται με δικούς μας ανθρώπους.
Πώς θα γίνετε ενεργητικοί ακροατές;
Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι ότι μπορείτε εύκολα και γρήγορα να εξασκήσετε την δεξιότητα της ενεργητικής ακρόασης. Για να τα καταφέρετε μπορείτε να δοκιμάσετε:
Διορθώστε την γλώσσα του σώματος
Το πρώτο βήμα για να δείξετε σε κάποιον ότι έχει την πλήρη προσοχή σας είναι να τους κοιτάξετε και να διατηρήσετε μια χαλαρή οπτική επαφή. Συνήθως, όταν κάποιος μας μιλάει, ίσως ασυνείδητα να απομακρυνθούμε νοητά από την συζήτηση και να σκεφθούμε τα αυριανά μας πλάνα ή κάτι που μας ανησυχεί. Ωστόσο, η ενεργητική ακρόαση περιλαμβάνει ολόκληρο το «σώμα» και μαζί το νου.
«Απαλλαγείτε» από τους αντιπερισπασμούς
Πολλές φορές είμαστε τόσο απασχολημένοι με τα κινητά μας, που δεν συνειδητοποιούμε ότι κάποιος προσπαθεί να επικοινωνήσει ουσιαστικά και να συνδεθεί βαθύτερα μαζί μας. Αντί λοιπόν να διακόπτετε τις συζητήσεις σας με κάθε ειδοποίηση, δοκιμάστε να βάλετε τα κινητά σας στο αθόρυβο και να τα αφήσετε στην άκρη. Με την απαλλαγή των αντιπερισπασμών θα καταφέρετε να συγκεντρωθείτε ευκολότερα σε όλα όσα λέτε και να είστε σωματικά και νοητικά παρόντες.
Ακούστε χωρίς να κρίνετε
Είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να συνδεθούν πραγματικά όταν νιώθουν ότι τους κρίνουν. Για να το αποφύγετε αυτό, προσέξτε όταν τους ακούτε και αποφύγετε να απαντήσετε με αποδοκιμασία ή κριτική ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε προσωπικά με αυτά που λένε. Επιπλέον, δοκιμάστε να αντισταθείτε στην αυθόρμητη επιθυμία σας να δώσετε συμβουλές ή την λύση στο πρόβλημα ενός φίλου που σας μιλά. Αντίθετα αφήστε τον να εκφράσει όλα όσα νιώθει και προτείνετέ του λύσεις και την άποψή σας, αφού σας τα ζητήσει.
Θυμηθείτε ότι δεν έχει να κάνει με εσάς
Προσπαθήστε να μην πείτε την γνώμη σας όταν μοιράζονται κάτι σημαντικό μαζί σας. Θυμηθείτε ότι η συζήτηση δεν έχει να κάνει με εσάς και μη βιαστείτε να απαντήσετε αναφέροντας δικές παρόμοιες προσωπικές εμπειρίες. Αντ’αυτού δείξτε το ενδιαφέρον σας κάνοντας ερωτήσεις σχετικά με την εμπειρία τους ή απλά προσφέροντας την υποστήριξή σας.
Μην ανησυχείτε για πιθανά λάθη
Θα ήταν καλό να θυμάστε ότι κανείς δεν είναι τέλειος και πως μπορεί να αντιμετωπίσετε στιγμές αμηχανίας σε μια συζήτηση, κατά τις οποίες ενδεχομένως να μην γνωρίζετε τις ακριβώς πρέπει να πείτε ή να μην πείτε. Ορισμένες φορές πάλι μπορεί να κάνετε κάποιο λάθος, δίχως να το συνειδητοποιήσετε, όμως τα λάθη είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Προσπαθήστε να μην εστιάζετε στα λάθη ή στον φόβο σας για αυτά αλλά συγκεντρωθείτε στην κουβέντα σας ώστε να είστε παρόντες. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι δεν χρειάζονται συμβουλές ή λύσεις, θέλουν απλώς να ακουστούν και να κατανοηθούν.