Η εφηβεία είναι μια απαιτητική περίοδος για κάθε παιδί. Ενώ είναι φυσιολογικό το παιδί σας σε αυτή τη φάση της ζωής του να απομακρύνεται κάπως από εσάς, εσείς ως γονείς του οφείλετε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή του και να το βοηθήσετε να αποκτήσει κίνητρα. Αν ψάχνετε, λοιπόν, μερικούς αποτελεσματικούς τρόπους για να ενθαρρύνετε το έφηβο παιδί σας να διαβάσει, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.
*Δείξτε ενσυναίσθηση
Για να παρακινήσετε το παιδί να διαβάσει, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσετε πώς αισθάνεται και σκέφτεται. Πρέπει δηλαδή να μπείτε στη θέση του, έχοντας υπόψιν σας ότι οι έφηβοι είναι εξαιρετικά συναισθηματικοί και ευαίσθητοι, ακόμη κι αν το κρύβουν. Συζητήστε, λοιπόν, με το παιδί σας, προσπαθήστε να κατανοήσετε την άποψή του και μετά εξηγήστε τη δική σας. Είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί το παιδί σας δεν θέλει να ασχοληθεί με τα διαβάσματά του. Ίσως χρειάζεται βοήθεια για να ανταπεξέλθει στα μαθήματά του ή ίσως έχει αποφασίσει ότι μελλοντικά θέλει να ασχοληθεί με κάτι τέλειως διαφορετικό σε επαγγελματικό επίπεδο.
*Διατηρήστε την ψυχραιμία σας
Το τελευταίο πράγμα που μπορεί να λειτουργήσει με έναν οργισμένο έφηβο είναι να αρχίσετε να του φωνάζετε. Άλλωστε, οι φωνές ποτέ δεν αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο επίλυσης προβλημάτων, ενώ συνήθως το μόνο που καταφέρνουν είναι να υποβαθμίσουν την ποιότητα των σχέσεων. Αν φωνάζετε για τα πάντα, το έφηβο παιδί σας θα αποστασιοποιηθεί συναισθηματικά ακόμη περισσότερο από εσάς, ενώ μπορεί να σας αγνοεί επιδεικτικά ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Κι επειδή πιθανότατα η σχέση σας δεν είναι έτσι κι αλλιώς στην καλύτερη φάση της, φροντίστε να μην το διώχνετε μακριά σας με τη συμπεριφορά σας. Προσπαθήστε να είστε ευγενικοί και ήρεμοι, αλλά παράλληλα να μένετε πιστοί σε όσα λέτε. Εξηγήστε του γιατί πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο να διαβάζει και ποια οφέλη θα αποκομίσει από αυτό.
*Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις
Συχνά, οι πολύ υψηλές προσδοκίες μπορούν να αγχώσουν και να πιέσουν τον έφηβο. Αντί να εστιάζετε στους βαθμούς του, δώστε μεγαλύτερη έμφαση στη συνέπειά του και την προσπάθειά του. Διδάξτε το παιδί να βάζει μικρούς και διαδοχικούς στόχους και να οργανώνει το πρόγραμμά του έτσι ώστε να τους πετυχαίνει. Η επίτευξη διαδοχικών στόχων θα βοηθήσει τον έφηβο να μάθει και να επιτύχει περισσότερα μακροπρόθεσμα.
*Βοηθήστε το να εξελιχθεί σε ό,τι το ενδιαφέρει
Πόσοι επιτυχημένοι ενήλικες ήταν πραγματικά κακοί μαθητές; Περισσότεροι από όσοι φαντάζεστε. Πολλές φορές τα παιδιά έχουν κλίσεις και ενδιαφέροντα, τα οποία δεν μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν στο σχολικό πλαίσιο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επικοινωνείτε ουσιαστικά με το έφηβο παιδί σας, ώστε να γνωρίζετε τι το ενδιαφέρει και να το βοηθήσετε να εξελιχθεί σε αυτό. Ακόμη και κάτι που σας σε εσάς μπορεί να φαντάζει ως ένα χόμπι που του «τρώει» τον χρόνο, μελλοντικά μπορεί να εξελιχθεί σε ένα προσοδοφόρο επάγγελμα.
Να θυμάστε ότι…
- Είναι διαφορετικό το να έχει κίνητρο το έφηβο παιδί και διαφορετικό το να κάνει ό,τι θέλετε.
- Το πραγματικό μυστικό για να κάνετε το παιδί να διαβάσει είναι μέσω της διακριτικής σας ενθάρρυνης, στήριξης και επίβλεψης. Σε αυτή την ηλικιακή φάση, τα παιδιά έχουν την ανάγκη να νιώθουν περισσότερο ανεξάρητα.
- Πάνω απ’ όλα, μην διστάζετε να επιβραβεύετε το παιδί, ακόμη και για την πιο μικρή του πρόοδο.