Ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι γονείς είναι να πείσουμε το παιδί μας να φάει το φαγητό του. Φυσικά δεν μιλάμε για τα πατατάκια και τις σοκοφρέτες που με μεγάλη χαρά τρώνε, αλλά για το μεσημεριανό τους. Το σκηνικό άλλωστε είναι γνωστό: έχουμε διαλέξει φρέσκες, θρεπτικές τροφές, τις έχουμε μαγειρέψει με πολλή αγάπη, όσο πιο υγιεινά μπορούμε και όλα αυτά για να δούμε τη δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του μικρού μας. Αντί όμως να απογοητευόμαστε και να τσακωνόμαστε με το επιλεκτικό στο φαγητό παιδί μας, μπορούμε να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές.
Πώς θα πείσουμε το παιδί να φάει το μεσημεριανό του;
*Το συμπεριλαμβάνουμε στη διαδικασία μαγειρέματος
Όποτε είναι αυτό εφικτό, μπαίνουμε με το παιδί στην κουζίνα και του εξηγούμε πώς ονομάζεται κάθε υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε και τι προσφέρει στην υγεία μας. Φυσικά, προσαρμόζουμε το λεξιλόγιό μας ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, ώστε να καταλαβαίνει τι του λέμε. Έτσι, το παιδί θα αρχίσει να κατανοεί την αξία της θρεπτικής διατροφής, ενώ αν έχει αφιερώσει χρόνο στη διαδικασία προετοιμασίας του γεύματος είναι πιο πιθανό να θελήσει να φάει το φαγητό του.
*Πειραματιζόμαστε
Κανείς δεν θέλει να τρώει το ίδιο φαγητό συνέχεια. Άλλωστε, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να μαγειρέψουμε ακόμη και τα πιο απλά τρόφιμα, όπως τα αυγά, το κοτόπουλο ή τα όσπρια. Μάλιστα, το πιο πιθανό είναι το παιδί να αλλάξει γνώμη για ένα τρόφιμο, αν το δοκιμάσει σε μια διαφορετική συνταγή. Για παράδειγμα, μπορεί να αντιπαθεί το βραστό μπρόκολο, αλλά να το εντυπωσιάσει η προσθήκη του στην ομελέτα ή στα μακαρόνια. Άλλωστε, ακόμη κι εμείς οι ενήλικες μπορεί να αντιπαθούμε τις φακές σε σούπα, αλλά να τις απολαμβάνουμε σε σαλάτα.
*Κάνουμε το πιάτο διασκεδαστικό
Δεν χρειάζεται να κάνουμε υπερβολές ή να φτάσουμε στο απόγειο της δημιουργικότητάς μας, αλλά προσπαθούμε να φτιάξουμε το πιάτο του μικρού μας έτσι ώστε να είναι τακτοποιημένο και ελκυστικό. Προφανώς δεν βάζουμε στόχο να στήσουμε ένα πιάτο λες και είμαστε σεφ, αλλά να δημιουργήσουμε μια χαριτωμένη εικόνα που θα τραβήξει το ενδιαφέρον του παιδιού.
*Όσο πιο απλό, τόσο καλύτερα
Σίγουρα, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά μπορούν να αναβαθμίσουν τη γεύση ενός πιάτου, στην πραγματικότητα όμως τα παιδιά αγαπούν τις απλές γεύσεις. Επομένως, περιοριζόμαστε στα βασικά συστατικά για να προετοιμάσουμε ένα πιάτο που θα είναι νόστιμο, χωρίς όμως να είναι εξεζητημένο για τους γευστικούς κάλυκες του μικρού μας.
*Δεν το πιέζουμε
Εάν το παιδί αρνηθεί το μεσημεριανό του, δεν το κάνουμε μεγάλο θέμα. Είναι καλό τα παιδιά να μάθουν να ακούνε το σώμα τους και να χρησιμοποιούν την πείνα ως οδηγό. Αυτό σημαίνει ότι αν, για παράδειγμα, το παιδί έφαγε ένα μεγάλο πρωινό, μπορεί να μην ενδιαφέρεται να φάει πάλι το μεσημέρι. Είναι ευθύνη του γονέα να παρέχει φαγητό και είναι απόφαση του παιδιού να το φάει. Η πίεση των παιδιών να φάνε ή η τιμωρία τους εάν δεν το κάνουν, μπορεί να τα κάνει να αντiπαθήσουν τα τρόφιμα που διαφορετικά θα τους άρεσαν.
Εάν ανησυχούμε για τη διατροφή του παιδιού μας, μιλάμε με τον παιδίατρο, ο οποίος μπορεί να μας βοηθήσει να βεβαιωθούμε ότι το παιδί μας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί σωστά. Έχουμε επίσης κατά νου ότι η επιλεκτική κατανάλωση φαγητού είναι συνήθως ένα φυσιολογικό αναπτυξιακό στάδιο για τα μικρά παιδιά. Κάνουμε, λοιπόν, το καλύτερο δυνατό για να τα καθοδηγήσουμε υπομονετικά στο δρόμο προς την υγιεινή διατροφή.