Τη Δευτέρα (κατά τη τακτική ενημέρωση κατά του κοροναϊού) αναμένονται οι ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας για την τρίτη δόση του εμβολίου «στους άνω των 60» και τους υγειονομικούς.
Αξίζει να σημειωθεί τα δεδομένα της ανοσιακής ανταπόκρισης, από μελέτες που εξετάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών δείχνουν ότι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την τρίτη δόση όπως οι υγειονομικοί.
«Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες […] Το εμβόλιο πρέπει να το κάνει κάποιος για να προστατευτεί ο ίδιος τα πρόσωπα που αγαπάει και να χτιστεί το τείχος ανοσίας», τόνισε χτες ο Γ.Γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.
«Ακόμη και αυτοί που είναι διστακτικοί γιατί φοβούνται θα πρέπει να καταλάβουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες είτε θα εμβολιαστούμε είτε θα κολλήσουμε τον ιό. Θα πρέπει λοιπόν να βάλουν στη ζυγαριά τι μπορώ να πάθω αν εμβολιαστώ και τι μπορώ να πάθω αν νοσήσω, ειδικά αν είναι άνω των 60 ετών που εκεί κινδυνεύει η ζωή του» είπε μεταξύ άλλων.
Τρίτη δόση για 285.000 πολίτες
Ήδη από τις 14 Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για τρίτη δόση του εμβολίου σε 285.000 πολίτες. Η τρίτη δόση θα βοηθήσει όλους όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις εμβολίου.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνει όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, όσους υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, όσους νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.
Τρίτη δόση θα πρέπει επίσης να κάνουν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200.
Μια άλλη κατηγορία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε τρίτη δόση του εμβολίου, είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.
Με τη πάροδο του χρόνου μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου
Για τις ανακοινώσεις που γίνουν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίων κατά της Covid-19 των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και των υγεινομικών μίλησε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Όπως ανέφερε οι υγεινομικοί φτάνουν τους 8 μήνες από τότε που έκαναν το εμβόλιο που σημαίνει ότι πρέπει να εμβολιαστούν με την 3η δόση καθώς υπάρχει η άμεση επαφή με τον ασθενή. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει και νωρίτερα.
Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε θα ανακοινωθεί η 3η δόση για τους υγειονομικούς και τους άνω των 60 ενώ υπογράμμισε πως ήδη τρέχουν τα ραντεβού για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. «Βάση των μελετών σωστά γίνεται αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα για την επιλογή να εμβολιαστούν αρχικά με την τρίτη δόση οι 60 ετών και πάνω και οι υγειονομικοί, εξήγησε πως στην Ελλάδα πάμε πιο σιγά όσο αναφορά τις εισηγήσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες καθώς περιμένουμε τις μελέτες και μετά προχωρρύμε. «Δεν υπάρχει τόσο υλικό όσο έχουν οι ξένες χώρες με εκατομμύρια εμβολιασμένους» είπε ενδεικτικά.
«Όχι» στην τρίτη δόση στο σύνολο του πληθυσμού, λέει η συμβουλευτική επιτροπή του FDA
Πάντως όπως γνωστοποιήθηκε χτες η συμβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ψήφισε το βράδυ της Παρασκευής κατά της έγκρισης της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου των Pfizer / BioNTech κατά του κοροναϊού στο σύνολο του πληθυσμού άνω των 16 ετών.
Ο FDA έχει ήδη εγκρίνει τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων των εμβολίων τεχνολογίας mRNA σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Εξάλλου, εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στο σύνολο του πληθυσμού δεν δικαιολογείται στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι τα εμβόλια παραμένουν πολύ αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης, ακόμη και απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα.
«Τα εμβόλια αυτά, η ποσότητα των οποίων είναι περιορισμένη, θα σώσουν περισσότερες ζωές εάν χορηγηθούν σε ανθρώπους που κινδυνεύουν σημαντικά να προσβληθούν από σοβαρή μορφή [της Covid-19] και δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη», γράφουν οι ειδικοί στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.
«Τα τρέχοντα δεδομένα δεν υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανάγκη για αναμνηστικά εμβόλια στον γενικό πληθυσμό, στον οποίο η αποτελεσματικότητα έναντι των σοβαρών μορφών παραμένει υψηλή» επισημαίνει η ομάδα των επιστημόνων που αποτελείται από εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, της FDA και διαφόρων ερευνητικών ινστιτούτων παγκοσμίως.
Η πιθανότητα χορήγησης μιας αναμνηστικής δόσης σε όλους προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις το τελευταίο διάστημα.
Στη Γαλλία ξεκίνησε η χορήγησή της σε ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού: Στους ηλικιωμένους, εφόσον έχουν περάσει έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους και στα πρόσωπα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Στο Ισραήλ, η τρίτη δόση είναι διαθέσιμη για όλους, από την ηλικία των 12 ετών και άνω, πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η εκστρατεία αυτή θα ξεκινήσει στις 20 Σεπτεμβρίου, με προτεραιότητα στους ηλικιωμένους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αποδοκιμάσει πολλές φορές την πρακτική αυτή, θεωρώντας ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στο σύνολο του πληθυσμού δεν έχει επιστημονική βάση, ενώ διευρύνει και τις ανισότητες με τις φτωχές χώρες.
ΗΠΑ: Οι ειδικοί συστήνουν τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού στους άνω των 65
Την ίδια ώρα ομάδα ειδικών, εξωτερικών συμβούλων του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων ψήφισε υπέρ της χρήσης τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου για τους πολίτες άνω των 65 ετών, για όσους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, καθώς και για τους υγειονομικούς και όσους λόγω της εργασίας τους είναι εκτεθειμένοι σε υψηλό ρίσκο μετάδοσης του κοροναϊού, όπως οι εκπαιδευτικοί.
Οι ειδικοί δεν συνιστούν τη χρήση τρίτης δόσης σε όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών με μεγάλη πλειοψηφία και η θέση τους θα ληφθεί υπόψη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων στη λήψη της τελικής απόφασης του στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου. Ήδη 2 εκ. ανοσοκατασταλμένοι Αμερικανοί έχουν λάβει την τρίτη δόση μετά από την έγκριση των αρχών τον περασμένο μήνα ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει για τη χορήγησή της λόγω των αυξημένων νοσηλειών και τους θανάτους που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα στις ΗΠΑ.
Ιταλία: Υποχρεωτικό το πράσινο πάσο για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Η Ιταλία θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εισάγει την υποχρεωτική επίδειξη πράσινου πάσου, δηλαδή πιστοποιητικού που αποδεικνύει ότι κάποιος είναι εμβολιασμένος, έχει νοσήσει ή έχει αρνητικό τεστ για τον κοροναϊό.
Όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν πράσινο πάσο θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναστολή εργασίας ενώ ο μισθός τους ενδέχεται να κοπεί μετά από 5 μέρες.
Το μέτρο θα μπει σε εφαρμογή στις 15 Οκτωβρίου και έχει ως στόχο να ενισχύσει τους εμβολιασμούς στη χώρα. Εκτιμάται ότι θα επηρεάσει περισσότερα από 23 εκατομμύρια Ιταλούς.
Οι επιχειρήσεις και το προσωπικό τους θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα έως 1.500 ευρώ σε περίπτωση που οι ελεγκτικές αρχές εντοπίσουν εργαζόμενους χωρίς πράσινο πάσο. Σχεδόν το 65% των Ιταλών έχουν εμβολιαστεί πλήρως, όμως τα κρούσματα αυξάνονται εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.