Τα νέα είναι ιδιαίτερα καλά για την καρδιά σας, αφού σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η κατανάλωση τροφών, που είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακή πίεσης καθώς και του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, την συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Δυνατή καρδιά με αντιοξειδωτικά
Ένα είδος αντιοξειδωτικών, τα φλαβονοειδή και συγκεκριμένα οι ανθοκυανίνες, που προσδίδουν το κόκκινο και μπλε χρώμα σε ορισμένα φρούτα όπως τα σταφύλια, τα μούρα και οι μαύρες σταφίδες, φαίνεται πώς μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Το μικροβίωμα του εντέρου διασπά τα τρόφιμα αυτά σε ενώσεις που προστατεύουν την καρδιά και σύμφωνα με μελέτη, που διεξήχθη από το Queen’s University Belfast στη Βόρεια Ιρλανδία, οι άνθρωποι που κατανάλωναν 1,5 μερίδες μούρα την ημέρα είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν.
Ανθοκυανίνες για χαμηλή πίεση
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν αρχικά στο περιοδικό Hypertension, είναι τα πρώτα που εξέτασαν πώς τα τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή μειώνουν την αρτηριακή πίεση, διερευνώντας ταυτόχρονα τη σύνδεσή τους με την υγεία του εντέρου και της καρδιάς.
Στην μελέτη διαπιστώθηκε επίσης ότι η κατανάλωση μήλων και αχλαδιών οδήγησε επίσης σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.
Που θα τα βρείτε
Μερικές τροφές που αποτελούν «πηγές» αντιοξειδωτικών περιλαμβάνουν:
- Εσπεριδοειδή.
- Κόκκινες πιπεριές.
- Ηλιόσποροι.
- Καρύδια.
- Φασόλια.
- Αμύγδαλα.
- Σκόρδο.
Από την διατροφή σας θα ήταν καλό να μην λείπουν και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.