Είτε ελπίζετε σε εκατοντάδες likes στο Instagram, είτε σε ένα απλό χτύπημα στην πλάτη από τους γονείς σας, τείνετε να αναζητάτε την έγκριση από τους άλλους ως τρόπο να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας.
Όταν δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας, τότε «κοιτάμε» στους άλλους για έγκριση. Εμπιστευόμαστε τη γνώμη τους περισσότερο από τη δική μας, οπότε θεωρούμε ότι η γνώμη τους είναι πιο έγκυρη επειδή δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας ή την αντίληψή μας.
Αν αναζητάτε την έγκριση των άλλων κατά καιρούς δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αν σας έχει γίνει συνήθεια, είναι σημαντικό να κάνετε ένα βήμα πίσω και να αναγνωρίσετε ότι δεν χρειάζεσαι την έγκριση κάποιου άλλου για να νιώσετε καλά με τον εαυτό σας.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να μάθετε πώς να χτίσετε καλύτερη αυτοπεποίθηση και να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας.
Δείτε πώς θα σταματήσετε να αναζητάτε την επικύρωση από τους άλλους κι αντ’ αυτού να νιώθετε εξαιρετικά για τον εαυτό σας:
-
Αντικαταστήστε αυτή τη μέση φωνή στο κεφάλι σας
Ο καθένας είναι ο χειρότερος κριτικός του. Εάν ο τρόπος που μιλάτε στον εαυτό σας είναι κριτικός ή σκληρός, θα υπονομεύσει την αυτοπεποίθησή σας. Αφιερώστε λοιπόν χρόνο για να καταγράψετε αυτές τις σκέψεις σε ένα ημερολόγιο και σημειώστε πώς σας κάνουν να αισθάνεστε. Εργαστείτε για να αντικαταστήσετε τις σκληρές σκέψεις με πιο θετικούς προβληματισμούς που σας κάνουν να νιώθετε καλά.
-
Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ωραίους ανθρώπους
Η ανάγκη επικύρωσης μπορεί να προκύψει όταν περιβάλλεστε από άτομα που δεν σας υποστηρίζουν. Αυτοί οι άνθρωποι θα σας κάνουν να αισθανθείτε ανασφαλείς και να προσπαθείτε να λάβετε έγκριση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε τουλάχιστον ένα άτομο στον κοινωνικό σας κύκλο που θα τονώσει την αυτοπεποίθησή σας – φίλο ή μέντορα – ή κάποιος που θα σας προσφέρει έμπνευση μέσω των αναρτήσεών του στα social media.
-
Ελέγξτε την ακρίβεια των πεποιθήσεών σας
Ελέγχοντας την ακρίβεια των πεποιθήσεών σας, θα αναγνωρίσετε ότι η ιστορία σας δεν είναι σταθερή και ως εκ τούτου θα μπορείτε να λάβετε υπόψη άλλες προοπτικές, όπως: «Μπορώ να θεωρήσω ότι είμαι αρκετά καλός» ή «Μπορώ να θεωρήσω ότι είμαι ίσος με όλοι οι άλλοι», ή «μπορώ να θεωρήσω ότι το μόνο άτομο που μπορεί πραγματικά να μου δώσει εμπιστοσύνη είναι ο εαυτός μου».
-
Θυμηθείτε να εξασκηθείτε
Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να ζητάτε βοήθεια, ένας σίγουρος τρόπος για να έχετε λίγο περισσότερη αυτοπεποίθηση είναι να εξασκείστε μόνοι σας. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει για εργασιακές δεξιότητες, χόμπι, σχέσεις, λήψη αποφάσεων κ.λπ. Η εμπιστοσύνη έρχεται με την ικανότητα. Όσο περισσότερο εξασκείτε μια δεξιότητα, τόσο πιο σίγουροι για τις ικανότητές σας. Και τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αναζητήσετε έγκριση.
-
Προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί αναζητάτε την έγκριση
Πριν απευθυνθείτε σε άλλους για έγκριση, σταματήστε και αναρωτηθείτε: «Τι πιστεύω για αυτό;» Στη συνέχεια, «Γιατί δεν εμπιστεύομαι τη δική μου γνώμη σε αυτό το θέμα;». Ίσως διαπιστώσετε ότι αναζητάτε έγκριση επειδή είστε αβέβαιοι ή ίσως αισθάνεστε σίγουροι, αλλά αναζητάτε έγκριση επειδή θέλετε να σας αποδεχτεί κάποιος άλλος. Η κατανόηση του κινήτρου πίσω από την ανάγκη σας για έγκριση είναι σημαντικό βήμα για να το ξεπεράσουμε.
-
Φτιάξτε μια λίστα υποχρεώσεων
Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια λίστα με όλα τα πράγματα που φοβάστε ή νομίζετε ότι είστε κακοί σε αυτά. Μόλις έχετε τη λίστα σας, ξεκινήστε να κάνετε αυτά τα πράγματα. Η εμπιστοσύνη είναι ένα συναίσθημα και μια πεποίθηση ότι μπορείτε να κάνετε πράγματα ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο είναι. Μόλις ξεπεράσετε αυτούς τους φόβους, δεν θα χρειαστείτε έγκριση από άλλους.
-
Γράψτε πέντε καθημερινά επιτεύγματα
Γράψτε πέντε πράγματα που έχετε πετύχει κατά τη διάρκεια μιας μέρας – όσο μικρά ή μεγάλα είναι – πριν πέσετε για ύπνο. Σημειώστε ότι περπατήσατε με το σκυλί σας, καλέσατε τον αδερφό σας στο τηλέφωνο, απαντήσατε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ήπιατε λίγο νερό, βάλατε σκούπα.
Με τον τρόπο αυτό θα εστιάσετε σε πράγματα που λειτουργούν και όχι σε πράγματα που δεν λειτουργούν. Κάτι το οποίο θα χρησιμεύσει επίσης ως προσωπική υπενθύμιση ότι τα καταφέρνετε πολύ καλά, ακόμη κι αν δεν φαίνεται πάντα έτσι.
-
Κρατήστε τους στόχους σας ρεαλιστικούς
Συχνά θέτουμε υψηλές προσδοκίες για τον εαυτό μας. Όταν δεν τους πετυχαίνουμε, συνήθως απογοητευόμαστε και αποθαρρυνόμαστε. Ο καλύτερος τρόπος για να χτίσετε αυτοπεποίθησή σας είναι να διατηρείτε τους στόχους σας διαχειρίσιμους, τουλάχιστον στην αρχή. Αναπτύξτε μικρούς, εφικτούς στόχους που γνωρίζετε ότι μπορείτε να επιτύχετε και σιγά σιγά αλλάξτε τους για να προκαλέσετε περαιτέρω τον εαυτό σας.
-
Κολλήστε μια θετική σημείωση από το γραφείο σας
Επιλέξτε ένα mantra ή ένα απόσπασμα που σας υπενθυμίζει να σταματήσετε να αναζητάτε την επικύρωση από τους άλλους – στη συνέχεια πείτε το στον εαυτό σας κάθε μέρα. Ακόμα καλύτερα, βάλτε το μπροστά σας – στην οθόνη του Η/Υ ή του κινητού – ώστε να σας υπενθυμίζει συνειδητά και υποσυνείδητα την αξία σας και τι προσπαθείτε.
-
Κάντε ένα διάλειμμα από τα social media
Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε άλλα πράγματα (όπως να διορθώσετε το βιογραφικό σας ή να διαβάσετε ένα νέο βιβλίο) για να χαλαρώσετε το μυαλό σας. Σε έναν κόσμο γεμάτο μέσα ενημέρωσης (κοινωνικά, τηλεοπτικά, κ.λπ.) – «βομβαρδιζόμαστε» με εικόνες ιδεαλισμού. Βλέποντας κάποιον άλλο να έχει «100 likes» καταλήγουμε σε μια συνεχή κοινωνική σύγκριση με τους άλλους, με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε το ίδιο για να νιώσουμε ότι έχουμε επικυρωθεί. Αν όμως δεν τα λάβετε, μπορεί να καταλήξετε με μειωμένη αυτοπεποίθηση.
-
Παύση πριν μιλήσετε
Εάν η συνήθεια της επικύρωσης από άλλους σας έχει γίνει συνήθεια, δοκιμάστε να κάνετε μια παύση πριν επικοινωνήσετε για να κάνετε check in πρώτα στον εαυτό σας. Θα μπορούσατε να αναρωτηθείτε για παράδειγμα: «Χρειάζομαι τη γνώμη τους» ή «Τι πιστεύω εγώ;» Καθώς συνεχίζετε να το κάνετε αυτό, θα βλέπετε την επιθυμία σας να ζητάτε γνώμες και έγκριση από τους άλλους να μειώνεται, επειδή θα χτίζετε την εμπιστοσύνη σας σε εσάς κάθε φορά που ακούτε τη δική σας γνώμη.
-
Μάθετε να αποδέχεστε τον εαυτό σας για αυτό που είστε
Μην ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι κι επικεντρωθείτε αποκλειστικά σε αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους. Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτούμε όλα τα μέρη του εαυτού μας, αλλά εκεί αρχίζει πραγματικά η αυτοπεποίθηση. Καθώς αποδεχόμαστε αυτό που είμαστε, διαπιστώνουμε ότι δεν χρειαζόμαστε πια την έγκριση ή τη συμβολή των άλλων, επειδή γνωρίζουμε την αλήθεια για τον εαυτό μας.
-
Προσπαθήστε να μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους
Αντί να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τα αδέλφια σας, τους ανθρώπους στο διαδίκτυο ή τους συναδέλφους σας, προσπαθήστε να επιτύχετε μια ισορροπία μεταξύ του να είστε ψύχραιμοι με το πού βρίσκεστε ενώ σκέφτεστε επίσης πού θα θέλατε να είστε. Αποδεχτείτε τον εαυτό σας για αυτό που είστε αυτή τη στιγμή και καταλάβετε ότι μπορείτε να μάθετε, να αναπτυχθείτε και να αλλάξετε με θετικούς τρόπους. Μην προσπαθείτε να επιτύχετε την τελειότητα – αυτό δεν είναι ρεαλιστικό! Γίνετε απλώς η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.
-
Δείξτε θάρρος
Εάν διαπιστώνετε ότι παραπαίετε – και είναι μια στιγμή όπου συνήθως ζητάτε επικύρωση ή έγκριση – δώστε στον εαυτό σας άδεια να το κάνει ούτως ή άλλως, ακόμη κι αν κάνετε λάθος ή μπερδέψετε. Με άλλα λόγια, μην περιμένετε να έρθει η αυτοπεποίθηση και εστιάστε στο θάρρος. Αυτό σας επιτρέπει να προχωρήσετε χωρίς να χρειαστεί να αισθανθείτε ότι τα έχετε καταλάβει όλα. Το να είσαι θαρραλέος σημαίνει επίσης ότι δεν χρειάζεται να έχεις όλες τις σωστές απαντήσεις, οπότε δεν θα έχεις τον ίδιο επείγοντα χαρακτήρα για να ζητήσεις την έγκριση των άλλων. Αντίθετα, προχωρήστε με θάρρος, αναζητώντας στήριξη στην πορεία.
-
Μάθετε να αποδέχεστε λάθη
Όλοι μπερδεύονται ή κάνουν λάθος κατά περίσταση. Και οι πιθανότητες για αυτό δεκαπλασιάζονται όταν δοκιμάζετε νέα πράγματα και βγαίνετε έξω από τη ζώνη που αισθάνεστε άνετε. Προσπαθήστε λοιπόν να το «αγκαλιάζετε» αυτό. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι όλοι κάνουμε λάθη, ακόμη και [άτομα] με τα οποία μπορείτε να συγκρίνετε τον εαυτό σας. Μέσα από τα λάθη έρχεται η μάθηση και η μάθηση προσφέρεται για την απόκτηση εμπιστοσύνης μέσω της πρακτικής.
-
Ενημερωθείτε για τα θετικά σας χαρακτηριστικά
Για να σταματήσετε να αναζητάτε επικύρωση από τους άλλους, είναι κρίσιμο να κάνετε στον εαυτό σας ερωτήσεις σχετικά με το τι σας κάνει υπέροχους. Αναρωτηθείτε: «Ποια είναι η πιο περήφανη στιγμή μου;» ή «Τι μου φέρνει χαρά;». Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας και να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας. Αν δυσκολεύεστε να απαντήσετε μόνοι σας σε αυτές τις ερωτήσεις, ζητήστε από κάποιον που εμπιστεύεστε να τις απαντήσει για εσάς. Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται σαν αναζήτηση εξωτερικής επικύρωσης, στην πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει κάποιον που μπορεί να έχει χαμηλή αυτοαντίληψη να δει τον εαυτό του μέσα από ένα πιο θετικό πρίσμα.
-
Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας
Χρειάζεται πολλή δουλειά και φροντίδα για τον εαυτό σας για να αντικαταστήσετε τις κακές συνήθειες, να πετύχετε στόχους, να μιλήσετε ευγενικά στον εαυτό σας και γενικά να αναγνωρίσετε ότι δεν χρειάζεστε την έγκριση κάποιου άλλου για να νιώσετε καλά με τον εαυτό σας. Προχωρήστε, λοιπόν, και απολαύστε αυτή τη θετική ατμόσφαιρα.
Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι μια συνεχής διαδικασία, αλλά μπορεί να είναι πολύ πιο διασκεδαστική και συναρπαστική όταν προσεγγίζουμε τον εαυτό μας με κατανόηση. «Αγκαλιάστε» τη διαδικασία, εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και σύντομα θα χτίσετε την εμπιστοσύνη σας και θα βασίζεστε λιγότερο στους άλλους για έγκριση.