Η ψηφιακή καταπόνηση ματιών και σώματος αποτελεί πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αρνηθούμε. Σύμφωνα μάλιστα, με έρευνα σε περισσότερα από 1.000 άτομα που πραγματοποιήθηκε από το Lens Direct πέρυσι, διαπιστώθηκε ότι το 74% των ερωτηθέντων έχουν περάσει περισσότερο χρόνο μπροστά από έναν υπολογιστή κατά τη διάρκεια της πανδημίας από ό, τι συνήθως, με το 44% εξ ‘αυτών να αντιμετωπίζουν συμπτώματα ψηφιακής κόπωσης.
Μήπως ήρθε η ώρα να σηκωθείτε από τον υπολογιστή;
Αυτά είναι τα σημάδια που θα σας προειδοποιήσουν ότι είναι ανάγκη να κάνετε ένα διάλειμμα από τον υπολογιστή:
Κουνιέστε συχνά
Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν την αίσθηση ότι πρέπει να ανοίξετε και να κλείσετε τα μάτια σας πολλές φορές για να μην βλέπετε «διπλά» ή για να υγρανθούν παραπάνω τα ξηρά μάτια και βλέφαρα. Μπορεί να σταυρώνετε συχνά τα πόδια σας ή και να αλλάζετε σχεδόν συνέχεια τον τρόπο που κάθεστε στην καρέκλα σας.
«Οποιαδήποτε παρόρμηση να σταματήσετε αυτό που κάνετε και να μετακινήσετε το σώμα σας ή να ρυθμίσετε την οθόνη σας είναι ένα σαφές σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά», επισημαίνει ο δρ. Jonah Berman, οφθαλμίατρος.
Σας πονά το κεφάλι
Ένας πονοκέφαλος που σχηματίζεται πίσω από τα μάτια, ή οποιοσδήποτε τύπος πόνου ή ενόχλησης σε αυτήν την οφθαλμική περιοχή, σχετίζεται άμεσα με την πίεση και την καταπόνηση των ματιών, που μπορεί να προκαλέσει ο παρατεταμένος χρόνος οθόνης, λέει ο δρ. Jonah Berman.
Είναι επίσης πολύ πιθανό να αναπτύξετε και ημικρανία όσο κοιτάζετε την οθόνη.
Πιάσιμο στον αυχένα ή την πλάτη
Καθώς βυθίζεστε στην καρέκλα ή σκύβετε πάνω από το φορητό υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας, η αλλαγή ευθυγράμμισης μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη.
«Η σπονδυλική στήλη συμπιέζεται 30% περισσότερο όσο κάθεστε παρά όταν στέκεστε, και με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια βράχυνση των μυών στο στήθος και τους γοφούς σας και σκελετικές αλλαγές όπως η οστεοαρθρίτιδα» εξηγεί o χειροπράκτωρ Kevin Lees.
Τα πόδια σας πρήζονται
Μετά από λίγο, παραμένοντας σκυμμένοι πάνω από μία οθόνη μπορεί να περιοριστεί η κυκλοφορία στα πόδια σας, επισημαίνει o χειροπράκτωρ Kevin Lees, προκαλώντας πρήξιμο ή σφίξιμο των ποδιών ή των αστραγάλων σας.
Κρατώντας τα πόδια σας σταυρωμένα για το ίδιο χρονικό διάστημα μπορεί να συμπιέσει προσωρινά και τα νεύρα, οδηγώντας σε μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα πόδια. Και στις δύο περιπτώσεις, αν σηκωθείτε όρθιοι, απομακρυνθείτε από την οθόνη σας και περπατήσετε για λίγα δευτερόλεπτα θα ανακουφιστείτε από αυτά τα συμπτώματα.
Συγκεντρώνεστε με δυσκολία
Το άγχος, το στρες, η κόπωση και η έλλειψη δημιουργικότητας αποτελούν μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες του φαινομένου της «ομίχλης του εγκεφάλου», με την παρατεταμένη παραμονή μπροστά από την οθόνη να αποτελεί ακόμα μία, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Όταν απορροφηθείτε σε μια εργασία και χάσετε τη στάση σας, η αναπνοή σας μπορεί επίσης να επηρεαστεί. «Καθώς σκύβετε μπροστά, έχετε λιγότερο χώρο για την επέκταση του πνεύμονα και του διαφράγματος» επισημαίνει ο χειροπράκτωρ Kevin Lees, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερες βαθιές αναπνοές συνολικά.
Η μείωση του οξυγόνου στον εγκέφαλο μπορεί, με τη σειρά του, να οδηγήσει σε ομιχλώδη ή ασαφή σκέψη και ακόμα πιο δύσκολη συγκέντρωση.