Παρότι μεταβολικές διαταραχές όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για COVID-19 καθώς και με κίνδυνο για εμφάνιση σοβαρής νόσησης αν κάποιος μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό, η επίδραση της διατροφής σε αυτούς τους κινδύνους είναι άγνωστη. Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Κing’s College του Λονδίνου και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Gut» έδειξε ότι άτομα των οποίων η διατροφή βασιζόταν κυρίως σε τροφές φυτικής προέλευσης αντιμετώπιζαν μειωμένο κίνδυνο τόσο για νόσηση με τον SARS-CoV-2 όσο και για σοβαρή νόσο σε περίπτωση λοίμωξης με τον ιό.
Η μελέτη
Στο πλαίσιο της μελέτης ο δρ Τζόρντι Μερίνο, ερευνητής στο Τμήμα για τον Διαβήτη και το Κέντρο Γενωμικής Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα σχετικά με 592.571 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη COVID-19 Symptom Study η οποία διεξάγεται μέσω έξυπνων κινητών τηλεφώνων.Οι συμμετέχοντες ζούσαν στη Βρετανία και στις ΗΠΑ και συνελέγησαν από τα τέλη Μαρτίου του 2020 ως τις αρχές Δεκεμβρίου του 2020. Στην αρχή της μελέτης οι εθελοντές συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές συνήθειές τους πριν από την πανδημία. Η ποιότητα της διατροφής αξιολογήθηκε με βάση μια ειδική κλίμακα που δίνει έμφαση στα υγιεινά τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
Σημαντική μείωση του κινδύνου σοβαρής νόσου
Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, 31.831 άτομα προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό. Η ανάλυση έδειξε ότι από τα άτομα αυτά όσα βρίσκονταν στην κορυφή της κλίμακας κατανάλωσης τροφών φυτικής προέλευσης αντιμετώπιζαν 9% μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον νέο κορωνοϊό και 41% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή COVID-19 σε σύγκριση με όσα άτομα βρίσκονταν στο κατώτατο σημείο της κλίμακας κατανάλωσης τέτοιων τροφών. Οπως μάλιστα ανέφερε ο δρ Μερίνο, τα αποτελέσματα φάνηκε να ισχύουν ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως η γενικότερη υγιεινή στάση ζωής αλλά και ο ρυθμός μετάδοσης του ιού στην κοινότητα.
«Παρότι δεν μπορούμε παρά να τονίζουμε συνεχώς τη σημασία του εμβολιασμού και της χρήσης μάσκας σε χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός, η μελέτη μας μαρτυρεί ότι ο πληθυσμός θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο να προσβληθεί από την COVID-19 ή να έχει κακή έκβαση σε περίπτωση νόσησης αν προσέχει συγχρόνως και τη διατροφή του» σημείωσε ο Αντριου Τσαν, γαστρεντερολόγος και επικεφαλής του Τμήματος Κλινικής και Μεταφραστικής Επιδημιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης , εκ των επικεφαλής της μελέτης.
Η επίδραση της κοινωνικο-οικονομικής στέρησης
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης συνεργική σχέση μεταξύ της φτωχής σε θρεπτικά συστατικά διατροφής και της κοινωνικο-οικονομικής στέρησης με τον κίνδυνο για COVID-19. «Τα μοντέλα μας εκτιμούν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού θα μπορούσαν να προληφθούν αν απαλειφόταν ένας από τους δύο παράγοντες – η κακή διατροφή ή κοινωνικο-οικονομική στέρηση» είπε ο δρ Μερίνο.
Απαιτούνται στρατηγικές με έμφαση στην υγιεινή διατροφή
Με βάση τα νέα ευρήματα, στρατηγικές δημόσιας υγείας που θα βελτίωναν την πρόσβαση σε υγιεινές τροφές θα βοηθούσαν ώστε να μειωθεί το τεράστιο κόστος της πανδημίας του SARS-CoV-2 σε ανθρώπινες ζωές και στα συστήματα υγείας. «Τα αποτελέσματά μας είναι μια έκκληση προς τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους οργανισμούς να προωθήσουν την υγιεινή διατροφή και την ευζωία του πληθυσμού με σωστές πολιτικές. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να χάσουμε δεκαετίες οικονομικής ανάπτυξης και να αντιμετωπίσουμε σημαντική αύξηση στις ανισότητες στην υγεία» κατέληξε ο δρ Μερίνο