Μήπως έχετε συνειδητοποιήσει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει πάντα κάποιο μέρος του σώματος που σας πονάει; Ισως να πρόκειται για τη χαρακτηριστική πρωινή δυσκαμψία, την ενόχληση στη μέση από τις πολλές ώρες που περνάτε καθισμένοι στο γραφείο ή έναν έντονο πονοκέφαλο που κάνει την εμφάνισή του συνήθως αργά το απόγευμα.
Αν και μπορεί να μην το παρατηρήσουμε απευθείας, ο πόνος υπάρχει στην καθημερινότητά μας και «περπατά» στο σώμα μας, αφήνοντας τα αποτυπώματά του, που μπορεί να τα μεταφράσουμε ως ένα άτσαλο ξύπνημα ή την ανεξήγητη «πεσμένη» διάθεση.
Πρωινή δυσκαμψία
Εάν η πρώτη σας διαπίστωση μόλις ανοίξετε τα μάτια σας το πρωί είναι ότι πάλι αισθάνεστε το σώμα σας πιασμένο, δεν είστε μόνοι. Οπως εξηγεί ο δρ Rahul Shah, ορθοπαιδικός χειρουργός, όταν μένουμε στην ίδια στάση για κάποιες ώρες είναι λογικό να αισθανθούμε το σώμα μας σκληρό μόλις ξυπνήσουμε.
Αυτός μάλιστα είναι και ο λόγος που οι ειδικοί μάς προτείνουν να σηκωνόμαστε ήπια από το κρεβάτι. Ενσωματώστε στην πρωινή σας ρουτίνα κάποιες απλές ασκήσεις stretching για τη διάταση των βασικών μυϊκών σας ομάδων.
Quick fix:
* Μόλις ξυπνήσετε μετακινηθείτε αργά προς την άκρη του κρεβατιού και σηκωθείτε, ακουμπώντας πρώτα τα πόδια σας στο δάπεδο.
* Αν έχετε την τάση να κοιμάστε στο πλάι, δοκιμάστε να βάλετε ένα επιπλέον μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας, καθώς συμβάλλει στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης όσο κοιμάστε.
Πιάσιμο μετά τη γυμναστική
Τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει την υπέροχη αίσθηση που νιώθουμε από την έκκριση των ενδορφινών ύστερα από μια δύσκολη προπόνηση. Τα έντονα όμως προγράμματα γυμναστικής μπορεί να προκαλέσουν πόνο τις επόμενες ημέρες.
Πρόκειται για τον γνωστό «καθυστερημένο» μυϊκό πόνο, που εμφανίζεται συνήθως μία-δύο ημέρες μετά την άσκηση και εξαρτάται από την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησης, από το επίπεδο της φυσικής κατάστασης του ατόμου και από το είδος της μυϊκής συστολής.
Quick fix:
* Οι ήπιες διατατικές ασκήσεις αποτελούν το πρώτο καταφύγιο ανακούφισης σε συνδυασμό με το μαλακό μασάζ στους κουρασμένους μυς. Μειώστε την ένταση στο πρόγραμμά σας για την ακόλουθη εβδομάδα και μην ξεχνάτε τα πολύτιμα rest days.
* Αν το πιάσιμο είναι τόσο έντονο που αντιμετωπίζετε δυσκολία στον ύπνο, δοκιμάστε να γυρίσετε στο πλάι, ξαπλώνοντας σε εμβρυϊκή στάση. Σκύψτε το κεφάλι σας προς τα γόνατά σας και αγκαλιάστε τα με τα χέρια σας. Παραμείνετε σε αυτή τη στάση για λίγα δεύτερα και χαλαρώστε.
Ο «σύγχρονος» πόνος… tech neck
Πόσο χρόνο περνάτε κοιτάζοντας προς τα κάτω; Κατά πάσα πιθανότητα αρκετό, μια και τις περισσότερες ώρες κοιτάζουμε το laptop ή το κινητό μας, πράγμα που καταπονεί τους μυς του αυχένα και του λαιμού.
«Εχουμε περισσότερους από 300 μυς στον λαιμό μας που έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν το κεφάλι μας πάνω από τον κορμό μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Rahul Shah. «Οταν κοιτάζετε κάτω και εκτείνετε το κεφάλι σας προς τα εμπρός, δημιουργείται μια αναντιστοιχία σε αυτή την ισορροπία και τότε προκαλείται το “tech neck”, ο χαρακτηριστικός πόνος στον αυχένα».
Quick fix:
* Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τη γωνία κλίσης, τοποθετώντας τον φορητό υπολογιστή σας ή την οθόνη σε μια στοίβα βιβλίων, εάν η βάση δεν αποτελεί διαθέσιμη επιλογή, ώστε να είναι στο επίπεδο των ματιών σας.
* Εάν αισθανθείτε πόνο ή ένταση στον αυχένα και στον λαιμό, περπατήστε για περίπου δέκα λεπτά, καθώς σύμφωνα με τον δρα Rahul Shah η αυξημένη ροή αίματος μπορεί να συμβάλει στη μείωση του πόνου.
Μουδιασμένα χέρια και δάχτυλα
Η καθημερινή χρήση του πληκτρολογίου για πολλές ώρες σε συνδυασμό με τα αμέτρητα taps που θα κάνουμε μέσα στην ημέρα μπορεί να προκαλέσει πόνο στα χέρια και στα δάχτυλά μας. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ειδικά όταν οι αρθρώσεις μας βρίσκονται υπό πίεση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να προκαλέσουν πόνο, δυσκαμψία, μούδιασμα ή και μυρμήγκιασμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα τακτικά διαλείμματα θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα.
Quick fix:
* Δοκιμάστε να ανοίξετε και να κλείσετε τη γροθιά σας μερικές φορές ή να ανοίξετε και να τεντώσετε τα δάχτυλά σας.
* Εάν στο τέλος της ημέρας ο πόνος επιμένει, οι ειδικοί προτείνουν ήπιες ασκήσεις για τον τένοντα. Ισιώστε τις παλάμες σας και τα δάχτυλά σας σε επίπεδη επιφάνεια και κρατήστε αυτή τη θέση για τριάντα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, σηκώστε αργά κάθε δάχτυλο ξεχωριστά και έπειτα χαμηλώστε τα με τον ίδιο τρόπο.
Μέση που «μαγκώνει»
Αν και το να καθόμαστε για πολλές ώρες δεν φαντάζει επίπονο, στην πραγματικότητα είναι, τουλάχιστον για τη μέση μας. «Το χαμηλότερο μέρος της σπονδυλικής στήλης επιβαρύνεται με το μεγαλύτερο φορτίο και αυτή είναι η περιοχή που κουράζεται περισσότερο όταν κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Rahul Shah.
Quick fix:
Οι ειδικοί συνιστούν να σηκωνόμαστε και να μετακινούμαστε κάθε 30 έως 40 λεπτά, ώστε να μην ασκείται πίεση στην ίδια περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενα μαξιλάρι στήριξης στην καρέκλα σας μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Εάν η ενόχληση παραμένει, δοκιμάστε κάποιες ασκήσεις που θα βοηθήσουν στη διάταση και στην αποφόρτιση της μέσης, όπως η στάση της yoga «κάτω σκύλος».
Πονοκέφαλος στο τέλος της μέρας
Επιστρέφοντας σπίτι ύστερα από μια κουραστική ημέρα, η χαλάρωση μπαίνει σε προτεραιότητα. Αν όμως ο ενοχλητικός πονοκέφαλος «ακυρώνει» τα πλάνα σας, πιθανότατα να αντιμετωπίζετε κεφαλαλγία τάσης, το πιο συχνό είδος, που μπορεί να προκληθεί από το στρες και την ψυχολογική πίεση.
Quick fix:
Την επόμενη φορά που νιώσετε ότι καραδοκεί, κατευθυνθείτε στο μπάνιο και γεμίστε την μπανιέρα σας με νερό και άλατα Epsom. Το καταπραϋντικό τους άρωμα θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε σωματικά αλλά και ψυχικά, ενώ το μαγνήσιο που περιέχουν θα μειώσει και την ένταση του πονοκέφαλου.