Εχουν χυθεί τόνοι μελάνι για το πώς διατηρούμε μία σχέση ή έναν γάμο, πού πρέπει να ψάξουμε για να βρούμε την ευτυχία και ποιες είναι οι λύσεις στα καθημερινά προβλήματα μιας μακροχρόνιας σχέσης. Για να φτάσουμε όμως στο σημείο να μιλήσουμε για τα κλασικά προβλήματα που αναδύονται μέσα από μία σχέση χρόνων, πρέπει να καταρρίψουμε τους μύθους που την ακολουθούν και να αποδεχθούμε το βασικότερο όλων: Οτι καμία σχέση δεν είναι (και δεν θα έπρεπε) να είναι εύκολη.
Ποιοι είναι όμως αυτοί οι μύθοι που μας ακολουθούν από μικρή ηλικία και δεν τολμάμε να ανατρέψουμε;
Δεν είναι σωστό να αμφισβητούμε τον σύντροφό μας
Η πραγματικότητα είναι ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να αμφιβάλλουμε και να διαφωνούμε με τον άλλον, από τη στιγμή που το κάνουμε και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Ακόμα και στους μεγάλους έρωτες, πάντα υπάρχουν δύσκολες στιγμές και προβληματισμοί για το αν έχουμε κάνει τη σωστή επιλογή. Αρκεί να μη μας συμβαίνει διαρκώς και να μην υπερτερούν των καλών στιγμών.
Σε μία ευτυχισμένη σχέση, δεν υπάρχουν πειρασμοί
Εφόσον είμαστε άνθρωποι που αλληλεπιδρούν με άλλους ανθρώπους, είναι λογικό να γοητευόμαστε ή να έχουμε ακόμα στη ζωή μας επαφές με πρώην σχέσεις (ειδικά πλέον μέσω των social media). Το θέμα είναι να γνωρίζουμε ότι είναι μία πραγματικότητα και να μη λειτουργούμε σαν να φοράμε παρωπίδες επειδή είμαστε σε μία μακροχρόνια σχέση.
Αν βαρεθούμε λίγο, πρέπει να χωρίσουμε
Οταν περνάμε πολύ χρόνο με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, είναι λογικό να σκεφτούμε ότι δεν νιώθουμε πλέον τον ενθουσιασμό του πρώτου καιρού. Το μεγαλύτερο μυστικό των μακροχρόνιων σχέσεων, που όλοι φροντίζουν να μας αποκρύπτουν, είναι ότι νιώθουμε πολύ συχνά το αίσθημα της ανίας, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό. Το θέμα είναι πώς θα μάθουμε να βλέπουμε την ευτυχία και χαρά μέσα στα μικρά και απλά πράγματα της καθημερινότητας. Και τότε ξέρουμε ότι έχουμε μία σχέση που πρόκειται να διαρκέσει.
Δεν πρέπει να πέφτουμε στο κρεβάτι θυμωμένοι
Στη θεωρία μπορεί να είναι μία καλή συμβουλή, αλλά στην εφαρμογή υπάρχει πρόβλημα. Μετά από μία μεγάλη και δύσκολη μέρα, αντί να επιμένετε να προσπαθείτε για την επίλυση του προβλήματος, είναι προτιμότερο να πάτε για ύπνο και να καθαρίσετε το μυαλό σας. Το επόμενο πρωί, όλα φαίνονται πιο ξεκάθαρα.
Δεν είναι καλό να τσακωνόμαστε
Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτο γεγονός σε όλα τα είδη σχέσεων. Και συνήθως είναι εποικοδομητική, όταν ξέρουμε πώς να επικοινωνούμε και όταν δεν φοβόμαστε να διαφωνήσουμε. Οταν μαθαίνουμε πώς να ακούμε ενεργητικά, να κατανοούμε, να μην κρίνουμε και να αποδεχόμαστε όλες τις πλευρές του συντρόφου μας, τότε μάλλον βρισκόμαστε σε μία χαρούμενη ενήλικη σχέση.
Τα κλειδιά της επιτυχίας
Συμβιβασμός. Οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν. Οταν κάποιος νιώθει ότι δίνει ή παίρνει πολύ περισσότερα από τον άλλον, τότε η σχέση είναι άνιση. Πολλές φορές, οι άνθρωποι θεωρούν ότι η αγάπη αρκεί για να λυθούν όλα τα προβλήματα ως διά μαγείας. Το ζητούμενο είναι να μάθουμε πότε να υποχωρούμε και να κατανοούμε τις ανάγκες του άλλου, χωρίς όμως να χάνουμε τη δική μας ταυτότητα.
Επικοινωνία. Κανένα ζευγάρι δεν πρόκειται να αντέξει στον χρόνο αν δεν μπορεί να επικοινωνεί τα συναισθήματά του, αν δεν σέβεται τον σύντροφό του και αν δεν μπορεί να μιλήσει για τα προβλήματα που προκύπτουν. Επικοινωνία δεν σημαίνει υπερανάλυση των πραγμάτων, αλλά είναι πολύ βασικό να ξέρουμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε σοβαρά και πώς θα ακούμε αυτά που έχει να μας πει ο σύντροφός μας.
Διαλέξτε προσεκτικά τις μάχες σας. Θέλετε πραγματικά να τσακωθείτε για την άδεια οδοντόκρεμα που δεν αντικαταστάθηκε ποτέ ή για τις ντομάτες που τελείωσαν; Ή προτιμάτε να κρατήσετε την ενέργειά σας για συζητήσεις που αφορούν την οικονομική διαχείριση, τα παιδιά και τη σχέση σας;
Το χιούμορ. Κακά τα ψέματα, τη στιγμή που χάνουμε την ψυχραιμία μας ή πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό είναι λίγο δύσκολο να αυτοσαρκαστούμε ή να πούμε κάτι που θα ελαφρύνει μία δύσκολη κατάσταση. Αν το καταφέρουμε όμως, κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητά μας και ανακαλύπτουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να παίρνουμε τη ζωή πολύ σοβαρά.