Για πολλούς ασθενείς του κοροναϊού που χρειάζονται νοσηλεία, η πλήρης ανάρρωση μπορεί να απαιτήσει τουλάχιστον ένα χρόνο, επιβεβαιώνει μεγάλη μελέτη σε νοσοκομείο της Ουχάν στην Κίνα.
Δώδεκα μήνες αφότου πήραν εξιτήριο, σχεδόν οι μισοί συνεχίζουν να αναφέρουν μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων, από δύσπνοια μέχρι τριχόπτωση και κατάθλιψη, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Lancet.
Σε συνοδευτικό εντιτόριαλ, η επιθεώρηση επισημαίνει ότι το πρόβλημα αποκτά μεγάλες διαστάσεις. Στη Βρετανία, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναφέρει επίμονα συμπτώματα της λεγόμενης μακράς Covid-19, συμπεριλαμβανομένων 34.000 παιδιών 2-16 ετών.
Η ανάλυση στοιχείων της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας δείχνει ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις ηλικίες 35-69 ετών, τις γυναίκες, τους κατοίκους υποβαθμισμένων περιοχών, τους εργαζομένους του συστήματος υγείας και τους ασθενείς με υποκείμενα προβλήματα υγείας.
Η κινεζική μελέτη, με επικεφαλής τον Λίσουε Χουάνγκ του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Πεκίνου, εξετάζει 1.276 ασθενείς που έλαβαν εξιτήριο από νοσοκομείο της Ουχάν και επέστρεψαν για ιατρικές εξετάσεις έξι και 12 μήνες αργότερα.
Το ποσοστό των εθελοντών με τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έφτανε το 68% στους έξι μήνες μετά το εξιτήριο και το 49% στους 12 μήνες.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα ήταν:
- Κόπωση ή μυϊκή αδυναμία (στο 52% των εθελοντών έξι μήνες μετά το εξιτήριο και το 20% στους 12 μήνες)
- Δύσπνοια (26%, 30%)
- Δυσκολίες στον ύπνο (27% στους έξι μήνες, 17% στους 12)
- Άγχος ή κατάθλιψη (23%, 26%)
- Τριχόπτωση (22%, 11%)
- Διαταραχές της όσφρησης (11%, 4%)
- Αίσθημα παλμών (10%, 9%)
- Αρθραλγία (11%, 12%)
- Μειωμένη όρεξη (8%, 3%)
- Διαταραχή της γεύσης (7%, 3%)
- Ζάλη (6%, 5%)
- Προβλήματα κινητικότητας (6%, 9%)
Μάλιστα το ποσοστό των εθελοντών που έπασχαν από δύσπνοια αυξήθηκε αντί να μειωθεί από τους έξι στους 12 μήνες μετά το εξιτήριο (από το 26 στο 30 τοις εκατό). Επίσης, ο αριθμός των ασθενών με άγχος ή κατάθλιψη ήταν μεγαλύτερος 12 μήνες μετά το εξιτήριο, από ό,τι έξι μήνες μετά (από το 23 στο 26 τοις εκατό).
«Καθώς η πανδημία Covid-19 συνεχίζεται, η ανάγκη να κατανοήσουμε τη μακρά Covid και να ανταποκριθούμε γίνεται όλο και πιο πιεστική» τονίζει το Lancet στο εντιτόριαλ.
Συμπτώματα όπως η κόπωση, η δύσπνοια και η κατάιθλιψη θα μπορούσαν να επηρεάσουν «εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο».
«Παρόλα αυτά, ελάχιστα είναι γνωστά για την πάθηση»