Εμπνευσμένη από την Ανδαλουσιανή κουζίνα, η πικάντικη αυτή ντοματόσουπα, περιλαμβάνει υλικά που λίγο πολύ βρίσκουμε και στην κλασική χωριάτικη σαλάτα.
Μία συνταγή που έρχεται να ταιριάξει απόλυτα με το ελληνικό καλοκαίρι και όχι μόνο, αφού ως γνωστόν στη χώρα μας η ζέστη κρατάει σχεδόν 5 μήνες το χρόνο!
Προετοιμασία: 15 λεπτά
Εκτέλεση: 25 – 30 λεπτά
Συστατικά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
2 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 καρότο, ψιλοκομμένο
3 κόκκινες πιπεριές, χοντροκομμένες
3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
1 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι, κομμένη σε φέτες
400 γραμμάρια ντομάτα ψιλοκομμένη
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
4 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι
½ αγγούρι, χοντροτριμμένο και καλά στυμμένο
μερικά φύλλα μέντας, ψιλοκομμένα
Μέθοδος εκτέλεσης
ΒΗΜΑ 1
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τσιγαρίζουμε ελαφρά τα κρεμμύδια, το καρότο και τις πιπεριές. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το τσίλι και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά ακόμη. Περιχύνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και προσθέτουμε 800 ml ζωμό.
Αφήνουμε να ανεβάσει θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι η ντομάτες να μαλακώσουν τελείως.
ΒΗΜΑ 2
Στο μεταξύ, ανακατέψτε το γιαούρτι, το αγγούρι και το δυόσμο σε ένα μπολ και αλατοπιπερώστε.
ΒΗΜΑ 3
Χτυπήστε τη σούπα με ένα μπλέντερ χειρός μέχρι να γίνει λεία, χρησιμοποιώντας το ζωμό που έχετε κρατήσει για να αραιώσετε το μείγμα, αν έχει γίνει πολύ παχύ.
Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε με μια κουταλιά από το μείγμα γιαουρτιού από πάνω και με λίγο παρθένο ελαιόλαδο.