Το σχέδιο θωράκισης της χώρας το οποίο θα αποτελέσει και τον οδικό χάρτη του χειμώνα ώστε να ανασχεθεί το τέταρτο, πανδημικό κύμα θα παρουσιάσει σήμερα στις 12:00 o υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ μαζί του θα είναι και η η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, προκειμένου να αναλύσει τόσο τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, όσο και την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα, παραθέτοντας για ακόμη μία φορά επιστημονικά τεκμήρια του γιατί είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός.
Το σχέδιο θωράκισης της χώρας από τον κοροναϊό ουσιαστικά δεν θα περιλαμβάνει τους ανεμβολίαστους, αν και κατά βάση θα επικεντρώνεται κυρίως σε αυτούς με μία σειρά μέτρων που θα επηρεάσουν την καθημερινότητά τους και την… τσέπη τους.
Κι ενώ από τις αρχές καλοκαιριού η κυβέρνηση είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή της να απαγορεύσει στους ανεμβολίαστους την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους, τώρα κάνει στροφή 90 μοιρών και επικεντρώνεται στους εργασιακούς χώρους, εκεί όπου οι εμβολιασμένοι πολίτες είναι επίσης εκτεθειμένοι στον ιό.
Κλειστοί χώροι – Τα μπλόκα και οι δύο εξαιρέσεις
Έτσι η απαγόρευση εισόδου στους ανεμβολίαστους στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας, αλλά και των γηπέδων αποτελεί μόνο το ένα σκέλος του σχεδίου.
Να σημειωθεί πως όπως είχε αναφέρει και το in.gr, στους χώρους ψυχαγωγίας υπάρχει ένας αστερίσκος από την κυβέρνηση, καθώς εν τέλει οι ανεμβολίαστοι θα έχουν πρόσβαση μόνο στα θέατρα και τους κινηματογράφους, αλλά με αρνητικό rapid test 48 ωρών.
Εργασία – Τι θα ισχύσει με τα rapid test
Το άλλο σκέλος είναι ο εργασιακός τομέας, στον οποίο όλοι οι ανεμβολίαστοι από Σεπτέμβρη θα υποχρεούνται να… χτυπάνε κάρτα.
Μόνο που η «κάρτα» τους θα είναι το αρνητικό rapid test το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για να εργαστούν.
Σε αυτό το σκέλος δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις, όλοι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά επιθυμούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο γραφείο τους, θα πρέπει να κάνουν rapid test και να το πληρώνουν οι ίδιοι.
Το επικρατέστερο σκεπτικό που επικρατεί όμως τις τελευταίες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου και που φαίνεται να προκρίνεται είναι να μην κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι ένα rapid test την εβδομάδα, αλλά μερικοί να προσκομίζουν δύο.
Οι κατηγορίες που θα κάνουν 2 rapid την εβδομάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό οι ανεμβολίαστοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να πρέπει να προσκομίζουν 1 εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, ενώ οι εργαζόμενοι και ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί καθώς και όσοι εργάζονται σε σίτιση, τουρισμό, θέατρο και μουσικές παραγωγές να προσκομίζουν δύο rapid test την εβδομάδα.
Βαθιά το χέρι στην τσέπη
Σημειώνεται πως σήμερα θα ανακοινωθεί και η προκαθορισμένη τιμή των rapid test, η οποία θα είναι στα 10 ευρώ.
Επομένως αν ισχύσουν τα δύο rapid test στις συγκεκριμένες κατηγορίες ανά εβδομάδα, τότε οι συγκεκριμένοι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να δίνουν τουλάχιστον 80 ευρώ το μήνα ώστε να γίνονται δεκτοί στην εργασία τους.
Παράλληλα, η επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους είναι κι αυτό ένα μέτρο που εξετάζεται.
Εξετάζεται εκ νέου η χρήση της μάσκας παντού
Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι δεν είναι καθόλου απίθανο να επιστρέψει η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό.
Επίσης, υπογράμμισε ότι στο θέμα της μάσκας θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τα πρωτόκολλα που ισχύουν. Ο κ. Τζανάκης πρότεινε να φοράμε μάσκες υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα.