Γνωρίζουμε όλοι ότι ο ήλιος, αν και ζωογόνος και απαραίτητος για την καλή μας υγεία αλλά και διάθεση, μπορεί να γίνει επικίνδυνος και γι’ αυτό χρειάζεται να παίρνουμε τις προφυλάξεις μας και να τον απολαμβάνουμε ή να εκτιθέμεθα σε αυτόν με προσοχή και σύνεση. Ξέρουμε σίγουρα επίσης ότι όσο πιο ανοιχτόχρωμοι είμαστε (άνθρωποι με λευκό δέρμα, ανοιχτόχρωμα μάτια, ξανθά μαλλιά), τόσο πιο προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε και να μην παραλείπουμε ποτέ και για κανέναν λόγο να παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας απέναντί του (π.χ. αντηλιακό).
Η αλήθεια είναι ότι όλα όσα ξέρουμε είναι πολύ σωστά. Οχι όμως όταν πρόκειται για μωρά, νήπια και παιδιά. Οταν ο ήλιος και η έκθεση σε αυτόν έχουν να κάνουν με ανηλίκους, τότε οι κανόνες αλλάζουν και η προσοχή πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη. Γιατί; Επειδή η έκθεση των παιδιών – ειδικά των μικρότερων – στον ήλιο χωρίς τη λήψη των απαραίτητων και αυστηρών μέτρων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Γίνεται λοιπόν προφανές ότι το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου, τα ρούχα και κυρίως το αντηλιακό είναι απαραίτητα για τα παιδιά, όχι μόνο όταν παίζουν στην παραλία, αλλά και όταν κολυμπούν στη θάλασσα, κάνουν βόλτες κ.λπ. κυρίως το καλοκαίρι, αλλά και τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου
Η έκθεση των παιδιών στον ήλιο μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη
Τα παιδιά, αν και αγαπούν τον ήλιο, καθώς και όλα όσα συνεπάγεται, το παιχνίδι στην παραλία και τα μπάνια στη θάλασσα, κινδυνεύουν από αυτόν περισσότερο από εμάς τους ενηλίκους. Τα μωρά, τα νήπια και τα παιδιά, όταν εκτίθενται στον ήλιο και στη ζέστη, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τους ενηλίκους τόσο να πάθουν σοβαρή αφυδάτωση, όσο και κάποιο ηλιακό έγκαυμα. Ισως έχουμε την εντύπωση ότι αυτός ο κίνδυνος αφορά μόνο τα πολύ ανοιχτόχρωμα, ξανθά παιδάκια και ότι, αντίθετα, τα καστανά και πιο μελαχρινά είναι ασφαλή όταν εκτίθενται στην ακτινοβολία του.
Αυτό δεν ισχύει, τα παιδιά πρέπει να προσέχουν σε σχέση με τον ήλιο, άσχετα από το χρώμα του δέρματός τους, καθώς έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κάποιο ηλιακό έγκαυμα, ανεξάρτητα από το πόσο θα κάτσουν στον ήλιο. Το κυριότερο πρόβλημα είναι όμως ότι ένα ηλιακό έγκαυμα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο, αφού έρευνες έχουν αποδείξει ότι ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα (2ου βαθμού) σε παιδιά κάτω των 15 ετών διπλασιάζει τον κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος στην ενήλικη ζωή τους.
Σκόπιμο είναι όμως να έχουμε υπ’ όψιν μας ακόμα ότι, όπως είναι αναμενόμενο, οι ειδικοί γίνονται πιο αυστηροί όσον αφορά την έκθεση στον ήλιο παιδιών που έχουν πολλές ελιές στο σώμα τους (κυρίως αν έχουν και οι κοντινοί συγγενείς τους) και επίσης όσων έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά και μάτια. Οι δερματολόγοι εξηγούν δηλαδή ότι ο κίνδυνος για ηλιακά εγκαύματα αυξάνεται όταν κάποιος ανήκει στους φωτότυπους 1 και 2.
Ηλιος: Οι κανόνες όσον αφορά την έκθεση των παιδιών
Υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που θέτουν οι ειδικοί όσον αφορά την έκθεση των παιδιών στον ήλιο. Οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουμε να σεβόμαστε αυτούς τους κανόνες και να συνειδητοποιήσουμε ότι με τον ήλιο, τα εγκαύματα και το ενδεχόμενο του καρκίνου του δέρματος δεν μπορούμε να παίζουμε. Αυτοί οι κανόνες είναι:
- Τα μωρά μέχρι έξι μηνών δεν πρέπει να μένουν στον ήλιο γυμνά, χρειάζεται να φορούν πάντα ρούχα και να είναι στη σκιά.
- Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν να εκτίθενται για μεγάλο διάστημα στον ήλιο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι.
- Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκύψει ακόμα και όταν τα παιδιά κάθονται κάτω από την ομπρέλα ή όταν κολυμπούν στη θάλασσα, γι’ αυτό και πρέπει να τους βάζουμε πάντα αντηλιακό και να το ανανεώνουμε συχνά.
- Τα παιδιά πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου καθώς ο ήλιος «γερνάει» και τα μάτια τους σιγά-σιγά.
- Πρέπει οπωσδήποτε να φορούν καπέλο, φανελάκι, γυαλιά και αντηλιακό όταν εκτίθενται στον ήλιο.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη δρα Πηνελόπη Τυμπανίδου, δερματολόγο – αφροδισιολόγο.