Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, λίγους υδατάνθρακες και ελάχιστη ποσότητα λίπους. Για αυτό και οι θερμίδες των μανιταριών είναι ελάχιστες.

Ένα ακόμη στοιχείο που τα καθιστά μια πολύτιμη τροφή είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, αλλά και βιταμίνη D, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Άξια αναφοράς είναι και η αντιοξειδωτική δράση και οι ιδιότητες των μανιταριών. Επίσης, είναι καλή πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως σελήνιο, χαλκός, κάλιο, φωσφόρος, ψευδάργυρο και μαγγάνιο.

Εύκολη και νόστιμη συνταγή με μανιτάρια:

Υλικά για 6 άτομα

12 μεγάλα ασπρομανίταρα (φρέσκα, χωρίς χτυπήματα)

2 κουταλιές ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη

1/2 φλ. γραβιέρα (τριμμένη)

½ φλιτζάνι κασέρι γλυκό

2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Καθαρίζετε τα μανιτάρια και ψιλοκόβετε τα πόδια τους. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτετε το σπασμένο σκόρδο και σοτάρετε για 1΄.

2. Στη συνέχεια αφαιρείτε το σκόρδο και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια για λίγα λεπτά να πιουν όλα τους τα υγρά.

3. Αφήνετε για λίγο να κρυώσουν και προσθέτετε τα τυριά και τον μαϊντανό καθώς και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

4. Με ένα κουτάλι, γεμίζετε ισομοιράζοντας τη γέμιση σε όλα τα μανιτάρια. Τα βάζετε σε ένα ταψί που έχετε στρώσει λαδόχαρτο.

5. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 20΄.