Ενώ η «ζαλάδα» χρησιμοποιείται πολύ και από πολλούς, ο όρος δεν είναι ακριβώς σαφής. Αυτό διότι, οι άνθρωποι μπορεί να προσπαθούν να περιγράψουν αρκετά διαφορετικά συμπτώματα όταν λένε ότι ζαλίζονται. Ανάλογα με το είδος της ζάλης και άλλα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώνονται, η αιτία μπορεί να διαφέρει κατά κόρον.
Η ζαλάδα «έχει» δύο είδη
Υπάρχουν δύο γενικά είδη ζάλης που προκαλούν δύο διαφορετικά είδη συμπτωμάτων και αυτά τα είδη τείνουν να έχουν εντελώς διαφορετικά σύνολα αιτιών. Αυτά περιλαμβάνουν την τάση για λιποθυμία και τον ίλιγγο.
Με την ζαλάδα που συνοδεύεται το αίσθημα λιποθυμίας, το άτομο μπορεί να νιώσει ξαφνική αδιαθεσία, ότι είναι αδύναμο και μπορεί να αισθανθεί ότι σε λίγο θα λιποθυμήσει. Η ζαλάδα μπορεί να εκδηλωθεί μία φορά ή μπορεί να είναι και επίμονη. Συχνά συνοδεύεται από σοβαρή αστάθεια και ώθηση να καθίσετε ή να ξαπλώσετε.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν το βουητό στα αυτιά, την εφίδρωση ή και την ναυτία.
Αντίθετα, ο ίλιγγος είναι μια αίσθηση που σας κάνει να νιώθετε σαν το περιβάλλον να κινείται γύρω σας και συνήθως τα άτομα που το βιώνουν περιγράφουν ότι «βλέπουν το δωμάτιο να στροβιλίζεται».
Τα άτομα με ίλιγγο συχνά νιώθουν σαν να στροβιλίζονται και να είναι εκτός ισορροπίας. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν την έντονη ναυτία και την τάση για εμετό.
Που οφείλονται
Η ζαλάδα με την τάση λιποθυμίας μπορεί να οφείλεται:
- Στην αφυδάτωση.
- Στην απώλεια αίματος.
- Στο άγχος ή το στρες.
- Το αλκοόλ και το κάπνισμα.
- Τις διάφορες καρδιακές αρρυθμίες.
- Άλλες καρδιακές παθήσεις.
Επειδή οι πιθανές αιτίες της ζάλης είναι τόσο πολλές και ποικίλες, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Ο ίλιγγος μπορεί να προκληθεί από προβλήματα εσωτερικά στο αυτί, όπως η λοίμωξη ή και η νόσος Meniere. Μπορεί ωστόσο, να προκληθεί από καταστάσεις που επηρεάζουν το εγκεφαλικό στέλεχος.