Τα smoothies αποτελούν ένα από τα πιο νόστιμα και χορταστικά σνακ. Όταν μάλιστα φτιάχνονται σωστά είναι μια σούπερ υγιεινή λύση στις ξαφνικές λιγούρες για γλυκό που μας πιάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδανική επιλογή όταν θέλουμε κάτι απολαυστικό να μας δροσίσει, αφού μερικά φρούτα και μπόλικα παγάκια στο μπλέντερ είναι αρκετά για να ετοιμάσουμε το αγαπημένο μας smoothie.
Ωστόσο, πολλές φορές κάνουμε κάποια λάθη κατά την παρασκευή του, με αποτέλεσμα να το φορτώνουμε με περιττές θερμίδες και να παύει να είναι ιδιαίτερα υγιεινό.
Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα φτιάχνουμε τα πιο υγιεινά smoothies.
- Αποφεύγουμε την προσθήκη γλυκαντικών. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιοριστούμε στη γλυκιά γεύση των φρούτων. Για έξτρα γλυκύτητα, μπορούμε να προσθέσουμε μπανάνα, μάνγκο, ανανά ή πορτοκάλι.
- Προσθέτουμε μερικά λαχανικά. Για μία έξτρα δόση βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, καλό είναι να προσθέτουμε ένα λαχανικό στο μπλέντερ, όπως σπανάκι, καρότα ή παντζάρια.
- Αυξάνουμε την πρωτεΐνη. Προσθέτοντας τουλάχιστον ένα πλούσιο σε πρωτεΐνη συστατικό, κάνουμε το smoothie μας πιο χορταστικό. Καλές επιλογές είναι το γιαούρτι, το γάλα, το τυρί κότατζ, το τόφου, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια.
- Προτιμάμε φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και θα μας βοηθήσουν να χορτάσουμε με μικρότερη ποσότητα.
- Υπολογίζουμε τις θερμίδες. Έχουμε κατά νου ότι ακόμη κι ένα ρόφημα φρούτων έχει περισσότερες θερμίδες από ένα ολόκληρο φρούτο, ειδικά αν περιέχει κι άλλα πρόσθετα υλικά. Αν προσέχουμε το βάρος μας, καλό είναι να κάνουμε έναν γρήγορο υπολογισμό των θερμίδων που περιέχει το smoothie μας, ώστε να μην ξεπερνάει κατά πολύ τις 200 θερμίδες όταν πρόκειται για σνακ.