Με τον αριθμό των διασωληνώσεων να αυξάνεται καθημερινά, αγγίζοντας χθες τους 250 ασθενείς, εν μέσω ραγδαίας εξάπλωσης της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, και με το 50% των ΜΕΘ να είναι ήδη κατειλημμένες από ασθενείς με κοροναϊό, οι οποίοι δυστυχώς παραμένουν ανεμβολίαστοι παραβλέποντας τον κίνδυνο τόσο για τους ίδιους όσο και για τη δημόσια υγεία, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό», Αναστασία Κοτανίδου, μίλησε στα «ΝΕΑ» για το πόσο μακριά βρισκόμαστε από μια κατάσταση ασφυξίας στο ΕΣΥ, ενώ τοποθετήθηκε αρκούντως αυστηρά έναντι των ανεμβολίαστων αποδίδοντάς τους «απερισκεψία».
«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι μέτρια, το οποίο σημαίνει ότι έχουμε κατειλημμένα τα κρεβάτια σε ποσοστό 50% στο σύνολο της χώρας. Εάν χρειαστεί θα ανακύψουν περισσότερα κρεβάτια, όπως είχαμε κάνει κατά τη διάρκεια του πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύματος. Καμπανάκι θα σημάνει αν το 50% γίνει πολύ γρήγορα 65% και 70%. Τότε θα πρέπει να ξεκινήσουμε την αλλαγή χρήσης των κρεβατιών από non-Covid σε Covid. Η Βόρεια Ελλάδα δεν έχει τόσο μεγάλη πίεση όσο έχουν άλλες περιοχές. Σε μεγαλύτερη πίεση είναι τώρα οι ΜΕΘ στην Αττική και στην Κρήτη, το οποίο είναι και αυτονόητο γιατί εκεί έχουμε και τα περισσότερα κρούσματα. Οσο περισσότερα είναι τα κρούσματα, γνωρίζουμε ότι ένα μικρό ποσοστό από αυτά θα χρειαστεί ΜΕΘ. Η Κρήτη πιέζεται περισσότερο, οι μονάδες της Αττικής πιέζονται εδώ και πολύ καιρό» σημείωσε.
Όπως τόνισε «στον «Ευαγγελισμό» δεν έχουμε ελεύθερα κρεβάτια στη Μονάδα. Υπάρχουν ελάχιστα ελεύθερα κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς Covid – όταν λέμε ελάχιστα εννοώ ένα με δύο – και επίσης δεν έχουμε κανένα κρεβάτι για ασθενείς non-Covid, που, αυτή τη στιγμή, αυτό είναι το πολύ πιεστικό για εμάς. Είναι καλοκαίρι, υπάρχουν τροχαία, υπάρχουν πολλά προβλήματα που χρειάζονται ΜΕΘ, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό».
Οι ανεμβολίαστοι η μεγαλύτερη επιβάρυνση
Από το εφιαλτικό κοκτέιλ – χαλαρότητα διακοπών, μετάλλαξη Δέλτα και ανεμβολίαστοι – το οποίο αυτή τη στιγμή απειλεί με ασφυξία το ΕΣΥ, η καθηγήτρια προκρίνει τον υψηλό αριθμό ανεμβολίαστων ως τον ισχυρότερο παράγοντα επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας.
«Το πιο καθοριστικό είναι ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι. Και οι ανεμβολίαστοι είναι οι άνθρωποι που χρειάζονται ΜΕΘ. Εξαιρετικά σπάνια ένας εμβολιασμένος, ακόμα και να κολλήσει τη μετάλλαξη Δέλτα, θα χρειαστεί ΜΕΘ. Δεν είναι μηδενικό αυτό το ποσοστό, όμως είναι κάτω από 1%. Το 99% είναι ανεμβολίαστοι. Δεν ξέρω ποιος είναι ο τρόπος να πειστεί κάποιος ότι είναι καλό για τον ίδιο και για τους γύρω του να εμβολιαστεί με ένα εμβόλιο που αυτή τη στιγμή έχουν κάνει πάνω από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Δεν υπάρχει άλλο εμβόλιο που να έχει τέτοια δοκιμή. Δεν καταλαβαίνω τι άλλο θα πρέπει να ακούσουν αυτοί οι άνθρωποι που είναι αρνητές του εμβολιασμού για να πειστούν» ανέφερε.
Δύο νούμερα παρακολουθεί με αυξημένη ανησυχία η καθηγήτρια Πνευμονολογίας σε καθημερινή βάση:
Την καθήλωση των εμβολιασμών και τις αυξανόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Οσο για το πόσο απέχουμε από ένα «έμφραγμα» στις ΜΕΘ του ΕΣΥ, η Αναστασία Κοτανίδου περίπου παραδέχθηκε ότι και η επιστήμη κάποιες στιγμές σηκώνει τα… χέρια ψηλά.
«Αυτό εκτιμάται καθημερινά. Δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα. Οποιοδήποτε μαθηματικό μοντέλο έχει προσπαθήσει να καθορίσει τα μελλοντικά κρούσματα και τις μελλοντικές εισαγωγές στα νοσοκομεία έχει αποτύχει. Η πανδημία ακολουθεί έναν δικό της δρόμο που εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά και από το τι ποσοστό έχει εμβολιαστεί. Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι για να είμαστε πιο ασφαλείς και ελεύθεροι και να μπορούμε να δώσουμε θέση στα νοσοκομεία στους ασθενείς που είναι συνεπείς στις οδηγίες δημόσιας υγείας και έχουν κάποιο νόσημα non-Covid το οποίο επίσης χρειάζεται νοσοκομείο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο η Covid αυτή τη στιγμή, υπάρχουν και ασθενείς non-Covid – επίσης πολύ νέοι – που και αυτοί χρειάζονται απίστευτο χώρο στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Γιατί πρέπει να τους το στερούμε αυτό επειδή εμείς είμαστε απερίσκεπτοι;» αναρωτήθηκε η καθηγήτρια.