Επέστρεψε από το υπουργείο Υγείας η ενημέρωση από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Η κ. Θεοδωρίδου ξεκίνησε την ενημέρωση με τον εμβολιασμό των παιδιών.
«Το τελευταίο 10ημερο του Ιουλίου ανακοινώθηκε η σύσταση για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 15 ετών. Η σύσταση βασίστηκε σε επιστημονικά δεδομένα και σκοπεύει στην προστασία των παιδιών, της υγείας και της ψυχολογίας τους.
Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει σε παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Όπως παιδιά με παχύσαρκα, παιδιά με χρόνια προβλήματα, παιδιά με ανοσοεπάρκειες, σύνδρομα κλπ.
Όπως σημείωσε οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις των εμβολίων.
«Ο κίνδυνος για φυσική νόσηση από κοροναϊό είναι υπερδεκαπλάσιος από τη σπάνια νόσου της μυοκαρδίτιδας που εμφανίζεται ως παρενέργεια».
Συνέστησε στους γονείς που ανησυχούν να εμπιστευτούν τον παιδίατρο με τον οποίο τα παιδιά έχουν κάνει και τα άλλα εμβόλια.
Ο εμβολιασμός των παιδιών να προγραμματιστεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και να μην παραληφθούν τα υπόλοιπα εμβόλια, κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.
Αναφορικά με την τρίτη ενισχυτική δόση
Ο ΠΟΥ ζήτησε ένα μορατόριουμ της τρίτης δόσης ώστε να μπορέσει το 10% των χωρών που δεν έχει καθόλου πρόσβαση στα εμβόλια, να εμβολιαστεί έστω ένα ποσοστό του πληθυσμού.
Ο ΠΟΥ συστήνει λοιπόν η ενισχυτική δόση να χορηγείται μόνο σε ευπαθείς ομάδες.
Το CDC συστήνει εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων με ενισχυτική δόση. Οι οδηγίες αφορούν άτομα που νοσούν, ανοσοκατασταλμένοι κλπ.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν τον εμβολιασμό με τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό.