Τα διάφορα ροφήματα που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να διαφοροποιούνται σημαντικά όσον αφορά το θερμιδικό τους περιεχόμενο, γεγονός που θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν, ειδικότερα από άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.
Μάλιστα, αν σκεφτούμε ότι τα ροφήματα επιφέρουν αναλογικά μικρότερο αίσθημα κορεσμού σε σχέση με τα στερεά τρόφιμα, αντιλαμβανόμαστε ότι το είδος του ροφήματος που επιλέγουμε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συνολική ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη.
Πόσο όμως συμβάλλουν τα ροφήματα στις ημερήσιες θερμίδες μας;
Γνωρίζουμε και είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένο ότι πέρα από το νερό που αποτελεί τη βασική πηγή πρόσληψης υγρών, μπορούν να μας ενυδατώσουν και όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα.
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients» τα ροφήματα και ποτά συνεισφέρουν περίπου στο 25% της συνολικής ενεργειακής (θερμιδικής) πρόσληψης ημερησίως.
Η πρόσληψη θερμίδων από ροφήματα το καλοκαίρι είναι υψηλότερη από ό,τι τον χειμώνα και μάλιστα περισσότερο στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και για τις δύο εποχές.
Μάλιστα φαίνεται ότι ορισμένα ροφήματα και ποτά που καταναλώνονται σε μεγαλύτερη συχνότητα και σε διάφορες μορφές, συμβάλλουν περισσότερο στην ενεργειακή πρόσληψη σε σχέση με κάποια άλλα. Ας δούμε λοιπόν συγκριτικά τα πιο διάσημα δροσιστικά καλοκαιρινά ροφήματα.
Καφές και ροφήματα καφέ
Ο καφές αποτελεί για πολλούς ένα αγαπημένο ρόφημα.
Ωστόσο αν δεν προσέξουμε και επιλέξουμε είδη καφέ με πολύ γάλα, κρέμες και ζάχαρη, τότε δεν μιλάμε θερμιδικά για ροφήματα αλλά για γεύματα.
Προς την κατεύθυνση αυτή είναι σημαντικό να επιλέξουμε είδη καφέ χωρίς μεγάλη θερμιδική επιβάρυνση, που δεν απαιτούν πολύ γάλα/κρέμα και ζάχαρη. Ε
νας φραπέ για παράδειγμα δεν απαιτεί οπωσδήποτε γάλα ή αφρόγαλα ή κάποια κρέμα από γάλα για να καταναλωθεί. Το γεγονός αυτό του δίνει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα είδη καφέ όπως ο φρέντο καπουτσίνο ή ροφήματα καφέ με φυτικές κρέμες ή άλλα πρόσθετα λιπαρά.
Στο σημείο αυτό μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί πρόσφατη μελέτη της Ιατρική Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι συνολικά η καθημερινή κατά μέσο όρο 1-2 φλιτζάνια μακροχρόνια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ σχετίζεται με πιο ελαστικές αρτηρίες, δηλαδή έχει πιθανή ευεργετική επίδραση στα αγγεία καθυστερώντας την αρτηριακή γήρανση (αρτηριοσκλήρυνση).
Από εκεί και πέρα, όπως ισχύει για όλα τα είδη καφέ, η ζάχαρη που θα βάλουμε προσδίδει επιπλέον θερμίδες, που αντιστοιχούν σε είκοσι ανά κουταλάκι του γλυκού. Κατά συνέπεια, όσο το λιγότερο τόσο το καλύτερο, ενώ παράλληλα η χρήση κάποιου γλυκαντικού αντί για ζάχαρη θα μπορούσε να μας γλιτώσει από τις επιπλέον θερμίδες της ζάχαρης.
Επιλέξτε λοιπόν τον καφέ σας σε όσο το δυνατόν πιο απλή μορφή γίνεται.
Οσον αφορά στα ροφήματα καφέ, ο λόγος για τον οποίο συμβάλλουν σημαντικά στις ημερήσιες θερμίδες μας παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο καφές δεν περιέχει καθόλου θερμίδες, είναι ότι τις περισσότερες φορές εμπλουτίζονται με σιρόπια, ζάχαρη, αφρόγαλα, σαντιγί, κρέμες, τα οποία προσδίδουν τις επιπλέον θερμίδες και αποτελούν συχνές επιλογές των Ελλήνων.
Αναψυκτικά, χυμοί, παγωμένο τσάι, γρανίτες, smoothies
Πρόκειται για ροφήματα που στις περισσότερες περιπτώσεις περιέχουν αρκετή ζάχαρη και θερμίδες.
Ειδικότερα στην περίπτωση των smoothies, που καταναλώνονται πολλές φορές ως εναλλακτική επιλογή έναντι των φρέσκων φρούτων και μπορεί να περιέχουν γάλα, γιαούρτι, μέλι ή ξηρούς καρπούς, το ενεργειακό περιεχόμενο μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Από την άλλη, ακόμη κι ένας φυσικός χυμός, αν και προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, δεν παύει να περιέχει αναλογικά περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με ένα ολόκληρο φρούτο.
Συνεπώς, αποφύγετε την κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών και ροφημάτων και προτιμήστε δροσερό νερό. Εναλλακτικά, προτιμήστε επιλογές χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Κοκτέιλ
Σίγουρα αποτελούν αγαπημένη επιλογή για τις καλοκαιρινές βραδινές εξόδους, αλλά παράλληλα μπορεί να είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θερμίδες.
Ενδεικτικά, είναι χρήσιμο να γνωρίζει κανείς πως ένα ποτήρι κρασιού παρέχει 80-100 θερμίδες, ένα κουτάκι μπίρας (330 ml) γύρω στις 150 θερμίδες, μια μερίδα σκέτου ποτού όπως βότκα, ουίσκι, τζιν, ρούμι ή ούζο περίπου 100-120 θερμίδες, ενώ ένα κοκτέιλ μπορεί να περιέχει 200-300 ή και περισσότερες θερμίδες.
Επομένως, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα ποτήρι κρασί και να περιοριστείτε στις 2 μερίδες εάν είστε άνδρας και 1 μερίδα εάν είστε γυναίκα. Μην ξεχνάτε επίσης πως ένα ποτήρι φυσικό μεταλλικό νερό με λίγο λεμόνι μπορεί να αποτελέσει μια δροσερή εναλλακτική επιλογή.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc στην κλινική διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.