Μπορείτε να θυμάστε περισσότερα και να ξεχνάτε λιγότερα, εάν κάνετε τακτικά διαλείμματα κατά την διάρκεια της μάθησης, πρακτική που οι ειδικοί ονομάζουν «φαινόμενο της απόστασης». Τι συμβαίνει όμως στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του φαινομένου της απόστασης και γιατί τα διαλείμματα είναι τόσο ωφέλιμα για τη μνήμη;
Δεν θα ξεχνάτε με τακτικά διαλείμματα
Οι επιστήμονες πίσω από την μελέτη για να αποκτήσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με την λειτουργία της νευρωνικής βάσης, συνέλεξαν δεδομένα από πειραματόζωα και διαπίστωσαν ότι με μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ των επαναλήψεων εκμάθησης, εκείνα επαναχρησιμοποιούν περισσότερους από τους ίδιους νευρώνες αντί να ενεργοποιούν διαφορετικούς.
Ενδεχομένως, αυτό επιτρέπει στις νευρωνικές συνδέσεις να ενισχύονται με κάθε μαθησιακό γεγονός, έτσι ώστε η γνώση να αποθηκεύεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αυτό έρχεται να ενισχύσει την γενική πεποίθηση των επιστημόνων ότι ατά τη διάρκεια της μάθησης, οι νευρώνες ενεργοποιούνται και σχηματίζουν νέες συνδέσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η γνώση αποθηκεύεται και μπορεί να ανακτηθεί ενεργοποιώντας εκ νέου το ίδιο σύνολο νευρώνων.
Ωστόσο, γνωρίζουμε ακόμη πολύ λίγα για το πώς οι παύσεις επηρεάζουν θετικά αυτήν τη διαδικασία, παρόλο που το φαινόμενο της απόστασης είναι γνωστό εδώ και πολλές δεκάδες χρόνια κι εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα ζώα.
Τονώστε την μνήμη σας φυσικά
Μερικές χρήσιμες στρατηγικές που μπορείτε να υιοθετήσετε άμεσα για να ενισχύσετε την μνήμη σας φυσικά, περιλαμβάνουν:
Ξεκουραστείτε
Ο μη ποιοτικός ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ποικίλες πτυχές της καθημερινότητάς μας. Μεταξύ άλλων, παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία ενοποίησης της μνήμης, κατά την οποία οι βραχυπρόθεσμες μνήμες ενισχύονται και μετατρέπονται σε αναμνήσεις μεγάλης διάρκειας.
Για αυτό το λόγο οι ειδικοί τον τομέα της υγείας συνιστούν στους ενήλικες να κοιμούνται μεταξύ επτά και εννέα ωρών κάθε βράδυ για να επωφελούνται από όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του ύπνου.
Δώστε μια ευκαιρία στον διαλογισμό
Η πρακτική του διαλογισμού μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία σας με πολλούς τρόπους. Η εξάσκηση του διαλογισμού έχει θεωρηθεί από πολλούς χαλαρωτική και καταπραϋντική ενώ έχει αποδειχθεί, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ότι μειώνει το άγχος, το αίσθημα του πόνου και την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει στην ενισχυμένη μνήμη.
Ταυτόχρονα ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την «γκρίζα ύλη» του εγκεφάλου, που περιέχει κυτταρικά σώματα νευρώνων και που τείνει να μειώνετε καθώς μεγαλώνουμε, επηρεάζοντας αρνητικά την μνήμη και την γνωστική λειτουργία.
Έχει παρατηρηθεί ότι οι τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού βελτιώνουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σε άτομα όλων των ηλικιών, από άτομα 20 ετών έως τους ηλικιωμένους.