Ζύμη για τάρτα
Υλικά για ταρτιέρα διαμέτρου 24-26 εκ.
250 γρ. αλεύρι μαλακό
100 ml ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές νερό
Εκτέλεση
1. Ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να γίνουν ένα ελαστικό ζυμάρι. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, δουλεύουμε μαζί όλα τα υλικά της ζύμης στο μίξερ για 1΄.
2. Φτιάχνουμε μια μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο.
3. Στη συνέχεια, τη βγάζουμε από το ψυγείο, τη βάζουμε σε μια επιφάνεια και την πιέζουμε με την παλάμη μας για να λεπτύνει ελαφρώς και να αποκτήσει επίπεδη επιφάνεια.
4. Κατόπιν την ανοίγουμε με τον πλάστη. Το ιδανικό πάχος ζύμης τάρτας είναι 0,5 εκ. για διάμετρο φύλλου περίπου 10 εκ. μεγαλύτερο από τη διάμετρο της ταρτιέρας (δηλαδή 34-36 εκ.).
Τάρτα με μπρόκολο και μυρωδικά
Υλικά για 8 κομμάτια
1 δόση ζύμη για τάρτα
12-15 μικρές φουντίτσες μπρόκολου
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι μυρώνια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
500 γρ. ανθότυρο
1 αυγό
2 κουταλιές γλυκό τραχανά
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
1. Βράζουμε ελαφρά τις φουντίτσες μπρόκολου, ώστε να κρατάνε, τις κρυώνουμε, τις στραγγίζουμε, τις σκουπίζουμε ελαφρά και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
2. Πλένουμε τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες, τα στεγνώνουμε, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα ζεματάμε. Κατόπιν, τα στραγγίζουμε πολύ καλά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
3. Προσθέτουμε στο μπολ το μπρόκολο, τον μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το αυγό, αλάτι, πιπέρι και τον τραχανά. Ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να δέσουν και στη συνέχεια ρίχνουμε και το ανθότυρο θρυμματισμένο.
4. Εφαρμόζουμε προσεκτικά τη ζύμη στην ταρτιέρα, πιέζοντας ελαφρά σε όλο τον πυθμένα, στη γωνία που ενώνεται με τα τοιχώματα και στα ίδια τα τοιχώματα, και την τρυπάμε ελαφρώς με ένα πιρούνι.
5. Στρώνουμε τη γέμιση στην τάρτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C, για 35-40΄.