Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες συχνά δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στα άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Συγκεκριμένα, πολλά είναι τα νοσήματα που απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και ίσως τροποποίηση της θεραπευτικής αγωγής κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών για να εξασφαλιστεί καλύτερη ρύθμισή τους.
Κάθε άτομο που πάσχει από χρόνιο νόσημα θα πρέπει με την έναρξη του καλοκαιριού και ιδιαίτερα πριν ξεκινήσει για τις διακοπές του να επισκέπτεται τον γιατρό του για την εκτίμηση της κατάστασης υγείας του και τα πιθανά πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε να μην προκύψουν έκτακτα προβλήματα που θα χαλάσουν τις διακοπές τις δικές του αλλά και της οικογένειάς του.
Οι χρόνιες παθήσεις το καλοκαίρι
Μερικές από τις παθήσεις που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι οι κατωτέρω:
Υπέρταση
Τα άτομα που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση και λαμβάνουν φάρμακα για τη ρύθμισή της θα πρέπει να ξέρουν ότι, φυσιολογικά, η αρτηριακή πίεση τους καλοκαιρινούς μήνες πέφτει σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι κατά τους χειμερινούς.
Αυτό οφείλεται κυρίως στην απώλεια υγρών που όλοι έχουμε λόγω του ιδρώτα. Οσο εντονότερη είναι η εφίδρωση τόσο μεγαλύτερη μπορεί να είναι και η μείωση της πίεσης.
Ατομα λοιπόν που παίρνουν για τη ρύθμιση της πίεσής τους διουρητικά ή αγγειοδιασταλτικά φάρμακα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για πιθανή μείωση των φαρμάκων τους. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει το άτομο να μειώνει ή να σταματά τα φάρμακά του με δική του πρωτοβουλία.
Καρδιακές παθήσεις
Ατομα που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να αποφεύγουν την κόπωση και τις δραστηριότητες σε ανοιχτούς και ζεστούς χώρους. Θα πρέπει να ντύνονται ελαφρά και τα γεύματά τους να είναι λιτά.
Το φτωχό σε αλάτι διαιτολόγιο που συνήθως επιβάλλεται λόγω της πάθησής τους, σε συνδυασμό με τα φάρμακα που παίρνουν και την έντονη εφίδρωση, μπορεί να τους προκαλέσει μείωση της πίεσης (υπόταση), δύσπνοια και αίσθημα εξάντλησης και αδυναμίας.
Ατομα που πάσχουν από στεφανιαία ανεπάρκεια, επίσης, θα πρέπει να προσέχουν τους πολύ ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, αποφεύγοντας την έντονη ή άσκοπη σωματική δραστηριότητα σε χώρους μη κλιματιζόμενους.
Ο περίπατος (βάδισμα) και κάθε είδους άσκηση που συνήθως υποδεικνύουμε στα άτομα αυτά θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται κατάλληλα σε ένταση και διάρκεια κατά τους θερινούς μήνες και να πραγματοποιούνται σε ώρες που η θερμοκρασία δεν έχει τις μέγιστες τιμές της (συνήθως πρωί ή αργά το απόγευμα).
Αναπνευστικές παθήσεις
Οσοι υποφέρουν από χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, όπως άσθμα, πνευμονικό εμφύσημα, χρόνια βρογχίτιδα, συνήθως με τις υψηλές θερμοκρασίες παρουσιάζουν ταχύπνοια και επιδείνωση της δύσπνοιάς τους.
Το ελαφρύ ντύσιμο, τα λιτά γεύματα και η παραμονή όσο το δυνατόν σε κλιματιζόμενους χώρους βοηθούν σημαντικά την πάθησή τους. Στα άτομα αυτά ίσως χρειαστεί να ενισχυθεί η θεραπευτική τους αγωγή είτε με αύξηση της δόσης των φαρμάκων είτε με παροδική προσθήκη κάποιου βοηθητικού φαρμάκου.
Παθήσεις οστών και αρθρώσεων
Τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις των οστών και των αρθρώσεων (ρευματικά, αρθριτικά) συνήθως αισθάνονται πιο ανακουφισμένα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Γενικά, η ζέστη καθώς και τα μπάνια βοηθούν σημαντικά στο να βελτιώνονται οι πόνοι και η κινητικότητα των αρθρώσεων στους πάσχοντες από τα νοσήματα αυτά.
Τα άτομα που πάσχουν από «αρθριτικά» θα πρέπει να εκμεταλλεύονται όσο μπορούν περισσότερο την περίοδο αυτή για μπάνια, αφού αποδεδειγμένα προσφέρουν σημαντική ανακούφιση και εξαιρετικά οφέλη.
Αρκετά άτομα, λόγω της βελτίωσης των συμπτωμάτων τους κατά τους μήνες αυτούς, αισθάνονται λιγότερη ανάγκη για λήψη παυσιπόνων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Σακχαρώδης διαβήτης
Το καλοκαίρι αποτελεί έναν πραγματικό πειρασμό για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Τα καλοκαιρινά φρούτα (καρπούζι, πεπόνι, σταφύλια, σύκα) είναι πλούσια σε σάκχαρο και αν αυτό συνδυαστεί με τις καλοκαιρινές εξόδους, στις οποίες ένα παγωτό ή ένα αναψυκτικό θεωρείται μια απαραίτητη μικρή απόλαυση, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο εύκολα μπορεί να παρασυρθεί ένας σακχαροδιαβητικός από τέτοιους πειρασμούς και να παραβιάσει τη δίαιτά του.
Χρειάζεται προσοχή και μεγάλη πειθαρχία στα άτομα αυτά ώστε και να μη στερηθούν καμιά απόλαυση, αλλά και να μη διατρέξουν τους κινδύνους που συνεπάγεται η απότομη και μεγάλη αύξηση του σακχάρου τους, η οποία συνδυαζόμενη και με τη σχετικά μεγάλη αποβολή υγρών που οφείλεται στην έντονη καλοκαιρινή εφίδρωση εύκολα μπορεί να τους δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα.
Τα φάρμακα που παίρνουν τα άτομα αυτά για τη ρύθμιση του σακχάρου τους όχι μόνο δεν θα πρέπει να μειώνονται αλλά, αντίθετα, με τη συμβουλή του γιατρού θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται οι δόσεις έτσι ώστε να προλαμβάνονται οι καλοκαιρινοί κίνδυνοι.
Ρωτήστε τον γιατρό σας
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι απολαύσεις του καλοκαιριού είναι οι ίδιες τόσο για τους υγιείς όσο και για τα άτομα που έχουν κάποιο παροδικό ή μόνιμο πρόβλημα υγείας. Η σωστή ενημέρωση και οι οδηγίες του γιατρού μπορούν να εξασφαλίσουν χαρούμενο καλοκαίρι ανεξάρτητα από το πρόβλημα που μπορεί να έχει κάποιος.
Μη διστάσετε λοιπόν να πάρετε τη συμβουλή του γιατρού σας πριν ξεκινήσετε για τις διακοπές σας.