Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονείς είναι να κατανοήσετε τα συναισθήματα του παιδιού σας και να αναρωτηθείτε για τη βαθύτερη αιτία της συμπεριφοράς του. Και όχι, δεν χρειάζεται να έχετε πτυχίο στην παιδοψυχολογία για να το καταφέρετε αυτό. Αυτό που χρειάζεται όμως είναι να αφιερώσετε χρόνο ώστε να κατανοήσετε τα μοναδικά χαρακτηριστικά που έχει το μικρό σας ήδη από τη στιγμή της γέννησής του: τι το κάνει να γέλα ή να κλαίει, τι το παρακινεί και τι το αναστατώνει.
Δίνοντας σημασία στο νόημα της συμπεριφοράς του παιδιού σας, το βοηθάτε να κατανοεί καλύτερα τα συναισθήματά του, να λειτουργεί με ευελιξία και να διαχειρίζεται τις κοινωνικές καταστάσεις. Παρόλο που μερικές φορές είναι απολύτως φυσιολογικό να μην καταλαβαίνετε την αιτία μιας συμπεριφοράς του παιδιού σας, απλώς το να αναρωτηθείτε τι κρύβεται πίσω από αυτή αντί να την παρερμηνεύσετε και να καταλήξετε σε βιαστικά συμπεράσματα, μπορεί να βοηθήσει και τους δύο σας. Άλλωστε, οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού τους.
Συμβουλές για να κατανοήσετε τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σας
*Παρατηρήστε το
Ένας από τους πιο απλούς αλλά και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μάθετε περισσότερα για το πώς σκέφτεται και νιώθει το παιδί σας είναι η προσεκτική παρατήρηση. Παρατηρήστε τις πράξεις, τις εκφράσεις και την ιδιοσυγκρασία του, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και διαφορετικό (ακόμη και από τα αδέρφια του).
*Ακούστε το ενεργά
Η καλή ακρόαση είναι ένας τρόπος να δείξετε την ενσυναίσθησή σας. Επιτρέπει στο παιδί να γνωρίζει ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά του έχουν σημασία και ότι είναι κατανοητά και αποδεκτά. Καθώς σας μιλάει επικεντρωθείτε στις εκφράσεις του προσώπου του και τη γλώσσα του σώματός του και προσπαθήστε να κατανοήσετε πίσω από τα λόγια του. Αν δεν είστε σίγουροι ότι καταλαβαίνετε ό,τι σας λέει, ρωτήστε το σχετικά και μη βιαστείτε να του δώσετε μια πρόχειρη απάντηση. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσετε την αυτοεκτιμήσή του και θα του δείξετε πώς να γίνει και το ίδιο καλός ακροατής.
*Περάστε χρόνο με το κάθε παιδί σας ξεχωριστά
Μέσα στην ημέρα, φροντίστε να περνάτε χρόνο με το κάθε παιδί σας ξεχωριστά. Για παράδειγμα, μπορείτε να μαγειρεύετε παρέα με το μεγαλύτερο παιδί και να διαβάζετε ένα παραμύθι στο μικρότερο προτού κοιμηθεί. Όταν δίνετε στο παιδί την αδιαίρετη προσοχή σας, αισθάνεται ασφαλές και είναι πιο πιθανό να σας «ανοιχτεί».
*Βεβαιωθείτε ότι μεγαλώνει σε ένα ήρεμο περιβάλλον
Το παιδί χρειάζεται ένα ήρεμο περιβάλλον προκειμένου να νιώθει ασφάλεια και να έχει μια υγιή ψυχο-συναισθηματική ανάπτυξη. Είναι σημαντικό να νιώθει το σπίτι του ως το «καταφύγιό» του, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε το οικογενειακό περιβάλλον ήρεμο, χωρίς φωνές και εντάσεις. Σίγουρα, σε κάθε οικογένεια προκύπτουν ορισμένες φορές εντάσεις, ωστόσο και σε αυτές τις περιπτώσεις οι συγκρούσεις θα πρέπει να γίνονται με αλληλοσεβασμό.
*Μην υποτιμάτε τα συναισθήματά του
Τα ξεσπάσματα των παιδιών (ειδικά των νηπίων) προέρχονται από μια αίσθηση απογοήτευσης και αδυναμίας να εκφραστούν. Ακόμη κι αν πιστεύετε ότι είναι ασήμαντος ο λόγος που το παιδί έχει προβληματιστεί, δείξτε του ότι παίρνετε στα σοβαρά τα συναισθήματά του ενώ παράλληλα βάζετε όρια στη συμπεριφορά του. Με αυτόν τον τρόπο, του δείχνετε ότι σέβεστε τη συναισθηματική του κατάσταση και το βοηθάτε να τη διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά.