Τα συμπτώματα της πρώιμης μόλυνσης covid-19 φαίνεται να διαφέρουν μεταξύ των ηλικιακών ομάδων και μεταξύ ανδρών και γυναικών, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Αυτές οι διαφορές είναι πιο αξιοσημείωτες μεταξύ των νεότερων ηλικιακών ομάδων (16 έως 59 ετών) σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες (60 έως 80 ετών και άνω) και οι άνδρες έχουν διαφορετικά συμπτώματα σε σύγκριση με τις γυναίκες στα αρχικά στάδια της μόλυνσης από τον κοροναϊό.
Ποια ήταν τα πολύ πρώιμα συμπτώματα;
Στα πλαίσια της μελέτης, που έχει δημοσιευθεί στο Lancet Digital Health, και με επικεφαλής ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου αναλύονται δεδομένα από την εφαρμογή ZOE COVID Symptom Study μεταξύ 20 Απριλίου και 15 Οκτωβρίου 2020.
Οι ερευνητές μοντελοποίησαν τα πρώτα συμπτώματα της μόλυνσης covid-19 και εντόπισαν με επιτυχία το 80% των περιπτώσεων, χρησιμοποιώντας δεδομένα από αυτοαναφερόμενα συμπτώματα των ασθενών για τρεις ημέρες.
Εξετάστηκαν 18 συμπτώματα, τα οποία είχαν διαφορετική σημασία για την έγκαιρη ανίχνευση σε διαφορετικές ομάδες.
Τα πιο σημαντικά συμπτώματα για την πρώιμη ανίχνευση του κοροναϊού συνολικά περιλάμβαναν την απώλεια όσφρησης, τον πόνο στο στήθος, τον επίμονο βήχα, το κοιλιακό άλγος, τις φουσκάλες στα πόδια, τον πόνο στα μάτια και τον ασυνήθιστο μυϊκό πόνο.
Covid-19 σε γυναίκες και άντρες
Ωστόσο, η απώλεια της όσφρησης δεν είναι και τόσο σημαντική για άτομα άνω των 60 ετών και δεν ήταν σχετική για άτομα άνω των 80. Άλλα πρώιμα συμπτώματα όπως η διάρροια ήταν βασικά σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες (60-79 και> 80).
Ο πυρετός, ενώ ήταν γνωστό σύμπτωμα της νόσου, δεν ήταν ένα πρώιμο χαρακτηριστικό της νόσου σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα.
Οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν δύσπνοια, κόπωση, ρίγη και τρέμουλο ενώ οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν απώλεια όσφρησης, πόνο στο στήθος και επίμονο βήχα.
Η επικεφαλής συγγραφέας, Claire Steves, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι τα πρώτα συμπτώματα είναι ευρεία και μπορεί να είναι διαφορετικά για κάθε μέλος της οικογένειας ή των κοινωνικών μας επαφών».