Εδώ και αιώνες τα µούρα αποτελούν µέρος της ανθρώπινης διατροφής. Φύτρωναν στα δάση και σήµερα τα περισσότερα είδη αποτελούν απογόνους δασόβιων καλλιεργειών. Μπλε, µοβ κόκκινα, άσπρα, όποιο χρώµα και αν διαλέξετε, όποιο είδος και αν γευτείτε, το σίγουρο είναι ότι θα επωφεληθείτε από τα ευεργετικά τους συστατικά. Εµείς ωστόσο διαλέξαµε 5 είδη που αποτελούν «δυναµίτες» της υγείας µας.
#1 Acai berry: Το «βιάγκρα» του τροπικού δάσους
Εχει σκούρο μοβ χρώμα και μοιάζει με τον καρπό της ελιάς ή με κεράσι. Το acai berry θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά και στην αύξηση της λίμπιντο, γι’ αυτό και πολλοί το αποκαλούν «βιάγκρα του τροπικού δάσους». Μας γεμίζει ενέργεια και αυξάνει την απόδοσή μας σε κάθε δραστηριότητα και ειδικά στη σεξουαλική. Οι καρποί του περιέχουν πλήθος βιταμινών (Α, Β1, Β2, Β3, C και Ε), ω-3, ω-6 και ω-9 λιπαρά οξέα, αμινοξέα, υδατάνθρακες, μέταλλα (ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο), φυτικές ίνες, στερόλες (β-σιτοστερόλη, καμπεστερόλη, σιγμαστερόλη), αντιοξειδωτικές ουσίες.
Εχει βρεθεί ότι το acai berry έχει 10 έως 30 φορές περισσότερες ανθοκυανίνες από το κόκκινο κρασί. Πρόκειται για φυσικές χρωστικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες εκτός από χρώση προσδίδουν και σημαντική διατροφική αξία σε φρούτα και λαχανικά (π.χ. βατόμουρα, κεράσια, κόκκινα σταφύλια, μελιτζάνες κ.λπ.). Το βασικό πλεονέκτημα του φρούτου αυτού είναι οι μοναδικής αξίας αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. Αυτές λοιπόν μαζί με τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του θωρακίζουν τον οργανισμό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να είμαστε προστατευμένοι απέναντι σε ιούς και λοιμώξεις.
#2 Μύρτιλα Blueberries: Τα βατόμουρα της νιότης
Πολλοί τα ονομάζουν «βατόμουρα της νιότης». Ο χαρακτηρισμός αυτός δικαιολογείται από την πλούσια θρεπτική τους αξία. Τα μύρτιλα έχουν μια ελαφριά υπόξινη γεύση, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και E, β-καροτίνη και πολυφαινόλες, όλες ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η κύρια αντιοξειδωτική τους ουσία είναι οι ανθοκυανιδίνες, στις οποίες οφείλουν και το χρώμα τους. Αποτελούν, επίσης, καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου, φυτικών ινών, τανινών, μυρτιλίνης, οργανικών οξέων (γλυκοκινόνες, γλυκοσίδες), σακχάρων και πηκτίνης. Τα μύρτιλα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο, ενώ είναι φτωχά σε θερμίδες.
#3 Cranberries: Το φυσικό φάρμακο
Εδώ και αιώνες τα cranberries θεωρούνται παραδοσιακό γιατρικό για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Ενισχύουν παράλληλα την άμυνα του οργανισμού και καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Από διατροφικής απόψεως αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C και άλλων ωφέλιμων συστατικών, όπως μαγγάνιο, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, χαλκός και παντοθενικό οξύ. Οι φυτικές τους ίνες συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη και λειτουργία του εντέρου. Ομως η πραγματική αξία των cranberries βρίσκεται στα ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά που περιέχουν. Αυτά του έχουν χαρίσει μια θέση ανάμεσα στα φρούτα με τα περισσότερα οφέλη για την υγεία.
#4 Lingonberries: Τα σκανδιναβικά μούρα
Τα γλυκόξινα κόκκινα μούρα που ευδοκιμούν στις σκανδιναβικές χώρες αναδεικνύονται σε πολύτιμα υπερτρόφιμα. Πατρίδα τους θεωρείται η Σουηδία, αλλά τυγχάνουν παγκόσμιας εκτίμησης λόγω των πολύτιμων ουσιών που περιέχουν. Είναι λοιπόν πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά (κυρίως πολυφαινόλες). Στην παραδοσιακή ιατρική αυτά τα μούρα έχουν αντισηπτική και διουρητική δράση.
#5 Goji berry: Ελιξίριο ζωής
Είναι γνωστό πλέον σε όλον τον κόσμο και έχει αρχίσει να καλλιεργείται και στην Ελλάδα. Οι πορτοκαλοκόκκινοι καρποί του έχουν γλυκόξινη γεύση και αξιοσημείωτη θρεπτική αξία. Περιέχει πολύ υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, Ε, σίδηρο, πάνω από 18 διαφορετικά είδη αμινοξέων και πολλές άλλες θρεπτικές ουσίες. Φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τους ηλικιωμένους. Στη διάρκεια σχετικής έρευνας παρατηρήθηκε βελτίωση της ψυχικής υγείας και των νοητικών λειτουργιών των συμμετεχόντων, καθώς και της ποιότητας του ύπνου τους. Θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ελιξίριο μακροζωίας. Επίσης συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού.