Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι συχνά τόσο έντονοι, που μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσετε το κεφάλι σας καθαρό και την συγκέντρωσή σας ακλόνητη. Η κούραση, το άγχος και οι πραγματικά πολλές υποχρεώσεις όχι μόνο «κλέβουν» την ενέργειά μας αλλά και τα οργανωτικά μας αντανακλαστικά. Ένα πράγμα που μπορεί δυνητικά να βοηθήσει; Δοκιμάστε να προσθέσετε στην πρωινή σας ρουτίνα ορισμένες συνήθειες που θα τονώσουν τον εγκέφαλο, ενισχύοντας την λειτουργία του.
Το ξυπνητήρι δεν ωφελεί τον εγκέφαλο
Τεχνικά, το πρώτο πράγμα που κάνει ο δρ. Patrick K. Porter, νευροεπιστήμονας για ενισχύσει την εγκεφαλική λειτουργία είναι ήδη από το προηγούμενο βράδυ: δεν βάζει ξυπνητήρι. «Ο δυνατός θόρυβος που σας ξυπνά το πρωί, πραγματικά δεν ωφελεί το νευρικό σας σύστημα» επισημαίνει ο ίδιος.
Εάν δεν μπορείτε να ξυπνήσετε χωρίς αυτό, συνιστά να επιλέξετε έναν χαλαρωτικό τόνο.
Εάν θέλετε να δοκιμάσετε να ξυπνάτε φυσικά και να απαλλαγείτε από το ξυπνητήρι, ο δρ. Patrick K. Porter προτείνει να κοιμάστε με ανοιχτές τις κουρτίνες, ώστε το φυσικό φως του ήλιου να σας ξυπνά εγκαίρως και χωρίς τον ενοχλητικό θόρυβο του ξυπνητηριού.
Ξεκινήστε την ημέρα σας με νερό
«Δεδομένου ότι το σώμα έχει περάσει τουλάχιστον οκτώ ώρες ή και περισσότερες κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς φαγητό ή νερό, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ενυδατικά υγρά» αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ. Kristen Willeumier, επίσης νευροεπιστήμονας.
Για αυτόν τον λόγο, η ίδια προτιμά να ξεκινά την ημέρα της με ένα ποτήρι με δροσερό νερό και ένα δεύτερο με μια φέτα φρέσκου λεμονιού. Αλλά και ο δρ. Patrick K. Porter δίνει προτεραιότητα στην ενυδάτωση.
Οπότε είναι σημαντικό να αφήσουμε τον καφέ και να πιούμε λίγο περισσότερο νερό, ειδικά κατά την πρώτη ώρα που έχουμε σηκωθεί.
Πρωινό φιλικό προς το έντερο
Όταν η δρ. Kristen Willeumier φτιάχνει το πρωινό της, το οποίο καταναλώνει, όπως μας λέει, αφού πιει νερό, επιλέγει τρόφιμα που υποστηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, ακριβώς επειδή μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική λειτουργία.
«Οι μικροοργανισμοί στο έντερο μας απελευθερώνουν νευροδιαβιβαστές (μεταξύ άλλων σεροτονίνη, ντοπαμίνη) βιταμίνες, ορμόνες και άλλα μόρια σηματοδότησης που μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση, τη συμπεριφορά και τη γνωστική μας λειτουργία» εξηγεί η δρ. Kristen Willeumier.
Για παράδειγμα, το 95% της σεροτονίνης, νευροδιαβιβαστής απαραίτητος για τη ρύθμιση της όρεξης, της πέψης, του ύπνου και της συνολικής ευεξίας, γίνεται στο έντερο. Έχοντας αυτά κατά νου, η ίδια επιλέγει φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς αλλά και σπόρους.