Ο μαζικός εμβολιασμός θεωρείται κλειδί για την ανάκαμψη του τουρισμού και της οικονομίας, αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο εμβολιασμός ανοίγει αυτόματα τα σύνορα για ταξίδια στο εξωτερικό.
Πολλές κυβερνήσεις καλωσορίζουν μόνο τους λήπτες συγκεκριμένων εμβολίων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναγνωρίζει μόνο τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson).
H EE ξεκαθάρισε τον Ιούλιο ότι δεν θα δέχεται επισκέπτες που έλαβαν το εμβόλιο Covishield που παρασκευάζεται στην Ινδία, παρά το γεγονός ότι είναι ίδιο με το εμβόλιο της AstraZeneca που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη. Ο λόγος είναι ότι το Covishield δεν έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η απόφαση της ΕΕ εξόργισε την Ινδία και απειλεί να προκαλέσει προβλήματα και σε μη Ινδούς ταξιδιώτες, αφού 5 εκατομμύρια δόσεις του ινδικού εμβολίου έχουν αποσταλεί στη Βρετανία.
Ο Economist επικαλείται στοιχεία του VisaGuide.World που δείχνουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έρχεται πρώτο σε διεθνή αναγνώριση καθώς γίνεται δεκτό από 119 κυβερνήσεις. Είναι εξάλλου το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο εμβόλιο και έχει εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Στην τελευταία θέση έρχεται το Pfizer που γίνεται δεκτό από 89 χώρες, στην τρίτη το ρωσικό Sputnik με 62 χώρες και στην τελευταία το κινεζικό CanSinoBio που αναγνωρίζεται από περίπου 5 χώρες.
Η τουριστική βιομηχανία, ανησυχεί ότι τέτοιου είδους περιορισμοί θα αποθαρρύνουν τα ταξίδια στο εξωτερικό, επισημαίνει ο Economist.