Σε πολλές χώρες αναγνωρίζεται η αναζωογονητική και θεραπευτική δύναμη του νερού, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, όπου οι γιατροί συνταγογραφούν υδροθεραπείες για την ίαση ή την πρόληψη κάποιων παθήσεων.
Ωστόσο εμείς, επειδή δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε υδροθεραπεία σε κάποιο spa ή ιαματικό κέντρο όποτε θέλουμε, σκεφτήκαμε μερικούς τρόπους για να μετατρέψουμε το μπάνιο μας σε θεραπεία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ζεστό μπάνιο είναι ευεργετικό για τον οργανισμό σε όλα τα επίπεδα: μειώνει τις αρνητικές σκέψεις, ξεκουράζει το μυαλό, ανακουφίζει από τους πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, ανοίγει τους πόρους του δέρματος και αποτοξινώνει και φυσικά, το αυτονόητο, καθαρίζει.
Η θεραπευτική δύναμη του νερού και τι πρέπει να ξέρουμε
Πριν ξεκινήσουμε το μπάνιο μας, χρειάζεται να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του νερού ώστε να είναι ευχάριστα ζεστή, αλλά όχι καυτή. Ανάλογα με την περίπτωση που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, η κατάλληλη θερμοκρασία είναι γύρω στους 36-40°C.
Αποφεύγουμε το καυτό νερό, γιατί αφενός δεν θα αντέξουμε πολλή ώρα μέσα και αφετέρου θα προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα. Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε τα οφέλη μιας σπιτικής λουτροθεραπείας, καλό είναι να κάτσουμε στην μπανιέρα τουλάχιστον 20’, προκειμένου να ανοίξουν οι πόροι του δέρματος.
Επιπλέον, όταν αισθανόμαστε ότι το νερό κρυώνει, το ανανεώνουμε με ζεστό, φροντίζοντας να επαναφέρουμε τη σωστή θερμοκρασία.
Tip: Εκμεταλλευόμαστε τον χρόνο παραμονής στην μπανιέρα και απλώνουμε στο πρόσωπό μας μια ενυδατική μάσκα ή μια μάσκα για βαθύ καθαρισμό, η οποία θα διεισδύσει σε βάθος χάρη στη ζεστή θερμοκρασία.
Για να καταπολεμήσουμε ένα κρύωμα
– Πριν μπούμε στην μπανιέρα, τρίβουμε όλο το σώμα με μια βούρτσα σώματος από φυσική τρίχα. Ετσι όχι μόνο απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα και βοηθάμε το δέρμα να γίνει λαμπερό, αλλά διεγείρουμε την κυκλοφορία του αίματος και το λεμφικό σύστημα που διώχνει τις τοξίνες από τον οργανισμό.
– Ο ατμός σε συνδυασμό με κάποια αιθέρια έλαια είναι μια αποτελεσματική αποσυμφορητική μέθοδος που ανακουφίζει από το μπούκωμα. Μερικά από τα καλύτερα αιθέρια έλαια που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιμυκητιακές ιδιότητες είναι εκείνα των εσπεριδοειδών, όπως το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι, το πορτοκάλι, και του ευκαλύπτου.
– Οσο μένουμε μέσα στην μπανιέρα, τοποθετούμε μια ζεστή κομπρέσα, π.χ. μια πετσέτα, γύρω από τον λαιμό, τη μύτη, τα μάτια και τα μάγουλα. Προαιρετικά ρίχνουμε 2-3 σταγόνες από κάποιο από τα παραπάνω αιθέρια έλαια στην πετσέτα. Η κίνηση αυτή θα μας ανακουφίσει και θα βοηθήσει το συνάχι να υποχωρήσει.
Για να καταπραΰνουμε το ερεθισμένο δέρμα
– Βρόμη, χαμομήλι, μαγειρική σόδα: Ερευνες έχουν δείξει ότι τα προϊόντα που περιέχουν αυτά τα τρία συστατικά ανακουφίζουν τους ερεθισμούς και τις φλεγμονές του δέρματος και καταπραΰνουν από τον κνησμό, καθώς και από το αίσθημα καύσου.
Ρίχνουμε μισή κούπα βρόμη σε ένα κομμάτι από τούλι ή ένα κομμάτι από ένα παλιό, χαλασμένο καλσόν, για να μη βουλώσει η μπανιέρα. Η βρόμη περιέχει ένα από τα ισχυρότερα αντιερεθιστικά συστατικά, τις αβενανθραμίδες.
Πρόκειται για πολυφαινόλες που, σύμφωνα με κλινικά τεστ, είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις στις περιπτώσεις δερματίτιδας.- Αν δεν έχουμε βρόμη, ρίχνουμε στο ζεστό νερό της μπανιέρας μερικά σακουλάκια χαμομηλιού ή μία κούπα μαγειρική σόδα.
Προσοχή: Κατά τη διάρκεια του μπάνιου αλλά και μετά αποφεύγουμε τη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος με συνθετικό άρωμα ή χρώμα, διότι μπορεί να ερεθίσει περισσότερο το δέρμα.
– Το ζεστό νερό αλλά και το πολύ κρύο επιδεινώνουν τη δερματίτιδα. Γι’ αυτό το νερό φροντίζουμε να έχει τη θερμοκρασία του σώματος.
– Εξίσου σημαντικό κομμάτι για την αποκατάσταση του ερεθισμένου δέρματος είναι η επαρκής και καθημερινή ενυδάτωσή του με το σωστό προϊόν, σχεδιασμένο για ευαίσθητες επιδερμίδες.
Tip: Αν έχουμε δερματικές παθήσεις ή δυσχρωμίες, βάζουμε 2-3 κουταλιές ορυκτό αλάτι σε ένα μπουκάλι με σπρέι, το ανακινούμε καλά και το ψεκάζουμε απευθείας στα σημεία που θέλουμε.
Για να ανακουφίσουμε τους πιασμένους μυς
Ενα λουτρό με άλατα θειϊκού μαγνησίου (γνωστά και ως Epsom salts) μοιάζει πολύ με το νερό των ιαματικών πηγών χάρη σε κοινά συστατικά που έχουν, όπως νάτριο, ιώδιο και θειάφι μεταξύ άλλων.
Οταν απορροφώνται από το δέρμα μέσω του νερού, έχουν την ιδιότητα να αποτοξινώνουν, να μειώνουν αισθητά το πρήξιμο στους καταπονημένους μυς, να αναζωογονούν και να ξεκουράζουν το σώμα, καθώς και να ανακουφίζουν από τα διαστρέμματα και τους μώλωπες.
Επιπλέον, τα άλατα θειικού μαγνησίου είναι ένα φυσικό μαλακτικό συστατικό για την επιδερμίδα, αφού αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα και κάνουν λαμπερή την επιδερμίδα. Πολύ αποτελεσματικά είναι τα άλατα της Νεκρής Θάλασσας καθώς και τα αιθέρια έλαια με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπως το τζίντζερ.
Η κατάλληλη θερμοκρασία του νερού είναι άνω των 38-40°C, γιατί οι μύες ζεσταίνονται, η αντίστασή τους ελαττώνεται και ακολουθεί χαλάρωση, με αποτέλεσμα την ανακούφιση από τον πόνο και τη διευκόλυνση των κινήσεων.
Tip: Για να μειώσουμε το πρήξιμο και την κατακράτηση υγρών στα κουρασμένα πόδια, τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και μισό φλιτζάνι άλατα θειικού μαγνησίου (Epsom salts).
Θα μαλακώσουν αισθητά το δέρμα, θα ανακουφίσουν από τις κράμπες και την αίσθηση βάρους και παράλληλα θα εξουδετερωθεί ακόμη και η κακοσμία των ποδιών.
Για να κοιμηθούμε καλύτερα
Ρίχνουμε στην μπανιέρα 7-12 σταγόνες αιθέριο έλαιο με ηρεμιστικές ιδιότητες. Μερικά από τα πλέον ενδεδειγμένα αιθέρια έλαια για χαλάρωση είναι η λεβάντα, το νερόλι, το αιθέριο έλαιο που προκύπτει από άνθη νεραντζιάς, το οποίο έχει αντικαταθλιπτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες.
Tο ιλάνγκ-ιλάνγκ, που καταπολεμά το άγχος, τον φόβο και καλμάρει τα νεύρα.
To λιβάνι, που ρυθμίζει τη νευρικότητα και την αϋπνία. Η μαντζουράνα, που προσφέρει ηρεμία και ανακουφίζει από τη θλίψη και την ένταση (επίσης κάνει πολύ καλό αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κρυολόγημα).
Τip: Μετά το μπάνιο φοράμε άνετα ρούχα από μαλακό ύφασμα και ξαπλώνουμε.
Νερό και αλάτι
Μια εξίσου ευεργετική ιαματική μέθοδος είναι η αλατοθεραπεία: Γεμίζουμε την μπανιέρα ζεστό νερό και ρίχνουμε 2-3 χούφτες ορυκτό αλάτι που θα βρούμε σε βιολογικά καταστήματα.