Όταν ακούμε την λέξη «τρυπτοφάνη», αυθόρμητα οι περισσότεροι από εμάς θα σκεφτούμε έναν καλό ύπνο. Το αμινοξύ, το οποίο βρίσκεται σε τρόφιμα όπως ο σολομός, οι φακές και, φυσικά, η γαλοπούλα, είναι γνωστό για αυτήν την ευεργετική του δράση.
Πώς μας ωφελεί η τρυπτοφάνη
Αυτό διότι η τρυπτοφάνη αυξάνει τις ορμόνες χαλάρωσης του σώματος, όπως η σεροτονίνη και η μελατονίνη, ενισχύοντας το αίσθημα της υπνηλίας μετά από ένα γεύμα. Τώρα, νέα δεδομένα φέρνουν στο φως και άλλα οφέλη εκτός από τον ποιοτικό ύπνο.
Σε πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Molecular Sciences, επισημαίνεται ότι τα υψηλότερα επίπεδα τρυπτοφάνης μπορούν δυνητικά να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε.
Τα τρόφιμα για ποιοτικό ύπνο και μειωμένη φλεγμονή
Φυστικοβούτυρο
Το ιδανικό σνακ για τις άγρυπνες νύχτες είναι μπανάνα με φυστικοβούτυρο. Όπως αποκαλύπτει η διαιτολόγος Tracy Lockwood Beckerman, οι μπανάνες είναι ένα φυσικό χαλαρωτικό, χάρη στα επίπεδα καλίου και μαγνησίου. Μελέτες δείχνουν ότι οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα.
«Η κατανάλωση υδατανθράκων, όπως μια μπανάνα, σε συνδυασμό με την τρυπτοφάνη, που μπορούμε να βρούμε στο φυστικοβούτυρο, μπορεί να κάνει το αμινοξύ πιο διαθέσιμο για τον εγκέφαλο, προάγοντας τον ύπνο» εξηγεί.
Σπόροι κολοκύθας
Οι σπόροι κολοκύθας είναι φυσικές πηγές τρυπτοφάνης και μαγνησίου, μια καταπραϋντική θρεπτική ουσία που μπορεί να ενισχύσει τον ποιοτικό ύπνο. Σύμφωνα με τον διαιτολόγο Andrea Mathis, διαθέτουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να υποστηρίξουν την συνολική υγεία και τη γνωστική λειτουργία.
«Το έλαιο από τους σπόρους καρύδας περιέχει τα αντιοξειδωτικά καροτενοειδή και βιταμίνη Ε, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην μείωση της φλεγμονής» επισημαίνει.
Σολομός
Τα λιπαρά ψάρια είναι γεμάτα με υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, γνωστά και ως «καλά» λιπαρά που συνδέονται με χαμηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη. Αποτελούν επίσης μια καλή πηγή τρυπτοφάνης.
Ο σολομός είναι επίσης φυσικά πλούσιος σε βιταμίνη D, ένα θρεπτικό συστατικό που παίζει βασικό ρόλο σε λειτουργίες όπως η ανάπτυξη των οστών, η λειτουργία των κυττάρων.