Επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις για διασπορά του στελέχους Δέλτα και στην Ελλάδα: η άκρως μεταδοτική παραλλαγή που εισήχθη στην Ευρώπη από την Ινδία αντιστοιχεί πλέον στο 31,5% των νέων δειγμάτων που υποβλήθηκαν σε γενετική ανάλυση, από μόλις 5% την προηγούμενη εβδομάδα.
Ειδικά στην περίπτωση της Κρήτης, το μερίδιο του Δέλτα φτάνει ή και ξεπερνά το 80% των νέων κρουσμάτων.
Ο ΕΟΔΥ παρουσίασε την Πέμπτη τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογικής Επιτήρησης, το οποίο εξέτασε 892 δείγματα το διάστημα 20 Μαίου – 7 Ιουλίου.
Το στέλεχος Άλφα που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία συνεχίζει προς το παρόν να επικρατεί, καθώς ανιχνεύτηκε σε 488 δείγματα ή 55% του συνόλου.
Το στέλεχος Δέλτα έρχεται δεύτερο με 281 θετικά δείγματα ή 31,5%.
Πρόκειται για δραματική μεταβολή σε σχέση με τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας, όταν το Δέλτα αντιστοιχούσε μόνο στο 4,9% των κρουσμάτων.
Νωρίτερα, ο ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών δήλωσε, επικαλούμενος νεότερα στοιχεία, ότι το ποσοστό του Δέλτα είναι ακόμα ψηλότερο στο 50%.
«Σήμερα, όπως θα σας δείξω με τα δεδομένα που εστάλησαν στον ΕΟΔΥ πριν από δύο ώρες, με τα καινούργια δεδομένα, το στέλεχος Δέλτα αντιστοιχεί περίπου στο 50% των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας» είπε.
Η ραγδαία εξάπλωση του Δέλτα γίνεται εμφανής στον παρακάτω πίνακα του ΕΟΔΥ, ο οποίος παρουσιάζει το ποσοστό κάθε στελέχους στο σύνολο των δειγμάτων που έχουν εξεταστεί από από την έναρξη των γενετικών ελέγχων μέχρι τις 4 Ιουλίου.
Το μερίδιο του Δέλτα εμφανίζεται με πράσινο χρώμα και η αύξηση της αναλογίας του είναι εμφανής.
Με μπλε και κόκκινο χρώμα εμφανίζονται δύο παραλλαγές του βρετανικού στελέχους Άλφα, του οποίου η αναλογία παραμένει υψηλή αλλά τείνει να μειώνεται.
Σαρώνει στην Κρήτη
Το δελτίο του ΕΟΔΥ περιλαμβάνει επίσης στοιχεία ανά περιφέρεια που αφορούν το 15ήμερο 21 Ιουνίου – 4 Ιουλίου, τα οποία δείχνουν ότι το ποσοστό του Δέλτα στην Κρήτη έφτανε τότε το 79,59%.
Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε στην Πελοπόννησο με 22,86%, ενώ το τρίτο στην Αττική με 18,97%.
Επικράτηση
Όπως προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, μέχρι τα τέλη Αυγούστου το Δέλτα θα αντιστοιχεί στο 90% των νέων κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη.
Αναπόφευκτη θεωρείται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και η επικράτηση του Δέλτα σε όλο τον κόσμο.
Το στέλεχος θεωρείται πάνω από δύο φορές πιο μεταδοτικό από το αρχικό πανδημικό στέλεχος, λόγω μεταλλάξεων που εμφανίζει στη λεγόμενη ακίδα, την πρωτεΐνη που επιτρέπει στον ιό να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα.
Το Δέλτα εκτιμάται ότι ευθύνεται για τα τελευταία πανδημικά κύματα στην Ινδία και τη Βρετανία, η οποία αναγκάστηκε να αναβάλει την άρση των περιοριστικών μέτρων.