Επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες εκτός από αυτές του τομέα της Υγείας, αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο.
Με το 4ο κύμα της πανδημίας να είναι ήδη εδώ κα τις προβλέψεις των ειδικών να είναι δυσοίωνες, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να επεκταθεί και σε άλλους εργαζόμενους.
Η αρχή με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς γίνεται με τον άμεσο εμβολιασμό των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία, ενώ αμέσως επόμενη κρίσιμη κατηγορία θεωρούνται όσοι εργάζονται σε δομές υγείας.
Εκπαιδευτικοί… ναι μεν, αλλά
Σημειώνεται ότι στο προσκήνιο έχει έλθει και υποχρεωτικότητα και για άλλους κλάδους, όπως οι εκπαιδευτικοί, στη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα όμως φαίνεται προς το παρόν να απομακρύνεται.
Άλλωστε όπως είχε δηλώσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος, τα ποσοστά εμβολιασμού των εκπαιδευτικών είναι ικανοποιητικά και ξεπερνούν το 70%.
Πάντως όπως όλα δείχνουν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί δεν θα σταματήσουν μόνο στους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς.
Συζητήσεις και για άλλες κατηγορίες
Ήδη στην κυβέρνηση υπάρχουν συζητήσεις για τις κατηγορίες που… αναμένεται να πάρουν σειρά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, αυτές είναι:
- Οι αθλητές, αφού και τα γήπεδα είναι πλέον μόνο για εμβολιασμένους θεατές.
- Οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές του κράτους, Όπως είναι η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΗΕ, η ΕΥΔΑΠ και τα ΜΜΜ.
Στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, εξηγώντας πως «ξεκινάμε από αυτά που ανακοινώθηκαν και μετά θα υπάρξει έκδοση σχετικής ΚΥΑ.»
Επίσης, για το αν θα προχωρήσουν και σε άλλους τομείς με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, είπε πως «όλα εξετάζονται και αξιολογούνται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και του εμβολιαστικού προγράμματος.»
Διευκρίνισε, δε, ότι όσοι δεν εμβολιαστούν, στην ουσία θα έχουν «άδεια άνευ αποδοχών», ενώ τα μέτρα θα εξειδικευτούν περαιτέρω στην πορεία.
Η αναστολή για τους ανεμβολίαστους θα έχει «ταβάνι»
Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι που θα επιμείνουν στην άρνηση εμβολιασμού θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τις 16 Αυγούστου. Η σύγχυση που προκλήθηκε μετά από ατυχή δήλωση της υφυπουργού, Δόμνας Μιχαηλίδου περί απολύσεων, έκανε πολλούς να σκεφτούν ότι όντως μετά την αναστολή εργασίας θα υπάρχουν σκληρότερες κυρώσεις.
Όπως είπε αρχικά η κ. Μιχαηλίδου, μετά τις 16 Αυγούστου, αν ο εργαζόμενος δεν θέλει να εμβολιαστεί, βγαίνει σε υποχρεωτική άδεια, «η οποία θα έχει ένα «ταβάνι», για παράδειγμα ενός μήνα.
Αν ακόμη και ένα μήνα μετά την υποχρεωτική άδεια, ο εργαζόμενος εξακολουθεί να μην επιθυμεί να εμβολιαστεί τότε θα υπάρχει το περιθώριο να απολυθεί…».
Με νέα δήλωσή της τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απόλυση: «Η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις ήταν λάθος.
Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού με απόλυση», ανέφερε.
Η ίδια αναφερόταν σε εργαζόμενους δομών πρόνοιας και φροντίδας ηλικιωμένων, και δεν διευκρίνισε εάν αυτό θα ισχύει και για τους υγειονομικούς.
«Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαστε κοντά στις δομές. Οι περισσότερες μονάδες, διοικήσεις και εργαζόμενοι έχουν βάλει πλάτη. Κάνουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των εργαζομένων στις ιδιωτικές και δημόσιες δομές» είπε, αναφέροντας ότι στις δημόσιες δομές φροντίδας ηλικιωμένων έχει εμβολιαστεί μόλις το 43%, ενώ στις ιδιωτικές το 65% των εργαζομένων.
Νέες προσλήψεις
«Όταν ο εργοδότης δει ότι μέχρι τις 16 Αυγούστου δεν έχει εμβολιαστεί ο εργαζόμενος στη δομή, τότε θα του πει ότι δεν μπορεί να προσέρχεται και μπορεί να προσλάβει κάποιον άλλο», είπε η κ. Μιχαηλίδου στο Open και συνέχισε διευκρινίζοντας ότι για τις δημόσιες δομές «θα μπορούν με fast track διαδικασίες, να γίνουν νέες προσλήψεις».
Αντίστοιχα θα γίνει και στον ιδιωτικό τομέα, όπως είπε.