Αυστηρό αναμένεται να είναι το πλαίσιο κυρώσεων όσων εργαζομένων αποφασίσουν να απέχουν ακόμη και από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Όπως αποκάλυψε το in.gr, οι ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα γίνουν εντός της εβδομάδας, ενώ η αρχή θα γίνει από τους εργαζόμενους στα γηροκομεία και σε δομές ΑμΕΑ, ενώ θα ακολουθήσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας.
Αυστηρό πλαίσιο για όσους θελήσουν να ξεφύγουν της υποχρεωτικότητας
Ωστόσο αυστηρό αναμένεται να είναι το πλαίσιο όσων αποφασίσουν να ξεφύγουν ακόμη και της… υποχρεωτικότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η μετακίνηση σε άλλη –μη μάχιμη- θέση δεν αναμένεται να είναι η μόνη ποινή για όσους θελήσουν να ξεφύγουν του εμβολιασμού.
Συγκεκριμένα στο προσχέδιο που επεξεργάζεται το Μαξίμου περιλαμβάνεται τόσο η αναστολή εργασίας ακόμη και η διαθεσιμότητα εργαζομένων.
Για τις αποφάσεις που αφορούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και το κυρωτικό πλαίσιο που θα τους συνοδεύει μίλησε και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης.
Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί ένα πρώτο πλαίσιο για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες το οποίο θα συνοδεύεται και από αναφορές σε κυρώσεις σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάση Κοντογεώργη.
Η αρχή θα γίνει από τις μονάδες κοινωνικής φροντίδας
Όπως διευκρίνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ βάση για το πλαίσιο θα αποτελέσει το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής.
«Σε πρώτη φάση θα αφορά εργαζόμενους σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας και σε δεύτερη φάση το υγειονομικό προσωπικό της χώρας» είπε ο κ. Κοντογεώργης.
Προφανώς θα υπάρχει κυρωτικό πλαίσιο
Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, «προφανώς θα υπάρχει ένα κυρωτικό πλαίσιο που θα συνοδεύει την άρνηση εμβολιασμού, όταν αυτός καταστεί υποχρεωτικός για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες».
Παράλληλα, ο κ. Κοντογεώργης αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τους εμβολιασμούς κάτω των 18 ετών, παραπέμποντας στις σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν το απόγευμα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, προκειμένου να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο από τον Σεπτέμβριο.
«Έχει γίνει η επεξεργασία των δεδομένων και περιμένουμε τις ανακοινώσεις», τόνισε.
«Εντείνουμε την προσπάθεια να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν – κυρίως τους πιο ευάλωτους και τις μικρότερες ηλικίες -και βλέπουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση στα ραντεβού», σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης.
Και σε άλλες περιφέρειες το πρόγραμμα εμβολιασμού σε απομακρυσμένες περιοχές
Όπως είπε, τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Ιουνίου υπήρχαν περίπου 15.000 νέα ραντεβού την ημέρα αλλά «με την ανακοίνωση των νέων μέτρων τα ραντεβού ανέβησαν σε 30.000 ημερησίως και πλέον ο αριθμός ξεπερνά τις 45.000 με 4 στα 10 ραντεβού να αφορούν ηλικίες κάτω των 40 ετών».
Ο κ. Κοντογεώργης είπε, τέλος, ότι τις επόμενες ημέρες θα επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες το πρόγραμμα εμβολιασμού σε απομακρυσμένες περιοχές, για το οποίο καταγράφηκε αυξημένη συμμετοχή στην Κρήτη.