Covid-19: Αποκαλυπτική έρευνα – Επιμένουν συμπτώματα ακόμη και οκτώ μήνες μετά

Οι επιστήμονες, συνεπώς, προειδοποιούν για μια ενδεχόμενη υγειονομική μετα-πανδημική κρίση (Long COVID), προκαλώντας τις αντοχές των ασθενών αλλά και των συστημάτων Υγείας.

Covid-19: Αποκαλυπτική έρευνα - Επιμένουν συμπτώματα ακόμη και οκτώ μήνες μετά

Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ειδικοί του Νοσοκομείου Danderyd και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας, με τη σχετική ανάλυση να δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association» («JAMA»), είναι αποκαλυπτικά, καταλήγοντας ότι 1 στα 10 άτομα εμφανίζει τουλάχιστον ένα μέτριο ως σοβαρό σύμπτωμα του COVID-19.

Μάλιστα, οι πιο κοινές ενοχλήσεις που επιμένουν, διαταράσσοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς τους, είναι η απώλεια γεύσης και όσφρησης, η δύσπνοια, η κόπωση αλλά και οι δυσκολίες στον ύπνο. Αναλυτικότερα, από την άνοιξη του 2020 οι σουηδοί ερευνητές διεξάγουν τη μελέτη «COMMUNITY», που έχει ως κύριο στόχο την καταγραφή της διάρκειας της ανοσίας ύστερα από νόσηση με τον SARS-CoV-2.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την τρίτη φάση παρακολούθησης τον Ιανουάριο του 2021, η ίδια ερευνητική ομάδα μελέτησε την παρουσία μακροχρόνιων συμπτωμάτων των εθελοντών που είχαν νοσήσει με COVID-19, εμφανίζοντας ήπια συμπτώματα τουλάχιστον οκτώ μήνες νωρίτερα.

Μακροχρόνιες συνέπειες

Οι εθελοντές που μπήκαν στο «μικροσκόπιο» αποτελούνταν από 323 υγειονομικούς (το 83% εξ αυτών ήταν γυναίκες με μέση ηλικία τα 43 έτη), τα δεδομένα των οποίων συγκρίθηκαν με 1.072 υγειονομικούς (86% γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 47 έτη) που δεν μολύνθηκαν με τον νέο κορωνοϊό.

Με βάση τα ευρήματα της ίδιας μελέτης (που… ανοίγει το παράθυρο στην μετα-COVID εποχή), το 26% όσων είχαν νοσήσει στο παρελθόν με τον πανδημικό ιό παρουσίασαν τουλάχιστον ένα μέτριο ως σοβαρό σύμπτωμα το οποίο διήρκεσε περισσότερο από δύο μήνες.

Ομως, σε ποσοστό 11% ταλαιπωρούνταν από τουλάχιστον ένα σύμπτωμα με αρνητική επίδραση στην επαγγελματική, στην κοινωνική ή στην οικογενειακή ζωή του το οποίο διαρκούσε επί οκτώ μήνες.

Οι μακροχρόνιες συνέπειες του COVID-19 παραμένουν, σε κάθε περίπτωση, ένα κεφάλαιο υπό μελέτη, καθώς το αναδυόμενο αυτό φαινόμενο δεν μπορεί να εξεταστεί και να τεκμηριωθεί επαρκώς όσο η επιδημία γνωρίζει συνεχείς εξάρσεις λόγω των νέων στελεχών. Καθώς όμως οι υποθέσεις συσσωρεύονται, το ζήτημα απασχολεί ολοένα και περισσότερο την επιστημονική κοινότητα.

Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαία η αναφορά της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου, η οποία στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών (και) στη χώρα μας αναφέρθηκε στα επιμένοντα συμπτώματα.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της ανάλυσής της σχετικά με τον χαμηλό κίνδυνο που διατρέχουν οι ανήλικοι, πρόσθεσε ότι «είναι υπό διερεύνηση και οι βλαπτικές επιπτώσεις της νόσησηςCOVID μετά από τη νόσηση, τοPost-COVID syndrome,που, επαναλαμβάνω, είναι ακόμη υπό μελέτη».

Κρούσματα σε νέους

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων, υπογραμμίζοντας την έντονη κυκλοφορία του στελέχους Δέλτα στον νεότερο πληθυσμό. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ηλικιακός μέσος όρος των κρουσμάτων έχει πέσει στα 27 έτη, διαπιστώνοντας ότι πάνω από 50% των κρουσμάτων σε νέους κάτω των 30 ετών προέρχεται από νυχτερινή διασκέδαση.

Αντίστοιχα και σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, το 32% των νέων κρουσμάτων που καταγράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες κόλλησαν πιθανότατα από συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο, γεγονός που αφενός δείχνει την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας λόγω της μεταδοτικότητας της Δέλτα και αφετέρου την περαιτέρω επιτάχυνση της εκστρατείας «Ελευθερία».