Μία από τις μεγαλύτερες μετα-αναλύσεις μελετών που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο από αμερικανούς ερευνητές, δείχνει ότι πάνω από το 70% των ασθενών με covid-19, κάποιοι από τους οποίους δεν είχε καν χρειαστεί να νοσηλευτούν, ταλαιπωρούνταν από επιπλοκές της νόσου ακόμα και για μισό χρόνο μετά την αρχική διάγνωση. Οι ερευνητές κατέγραψαν συνολικά 84 διαφορετικά συμπτώματα, κάποια από τα οποία ήταν τόσο εξουθενωτικά που τους καθιστούσαν ανίκανους να ζήσουν φυσιολογικά.
Τα χρόνια προβλήματα υγείας στους αναρρώσαντες από τον κορωνοϊό, δηλαδή τα συμπτώματα που παραμένουν πέραν των 12 εβδομάδων, περιγράφονται από την επιστημονική κοινότητα με τον όρο Long Covid (Μακρά Covid ή Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 infection – PASC).
1 στους 2 αναρρώσαντες με νευροψυχιατρικά προβλήματα
Οι αναρρώσαντες από covid-19 αναφέρουν καταβολή, η οποία επιδεινώνεται με την άθληση ή νοητική εργασία, καθώς και δύσπνοια, αϋπνία, ανοσμία, και κεφαλαλγία. Μετά την οξεία φάση της λοίμωξης πολλοί ασθενείς, επίσης, αναφέρουν δυσκολία συγκέντρωσης και σκέψης (brain fogging), άγχος/κρίσεις πανικού, διαταραχές στην αρτηριακή πίεση και στις σφίξεις, διαταραχές στη λειτουργία των φωνητικών χορδών.
Ιταλική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο έδειξε ότι το 53% των ασθενών με κορωνοϊό υποφέρουν από γνωσιακά και συμπεριφορικά προβλήματα, έως και δύο μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, μάλιστα, ότι όσο πιο βαριά Covid-19 είχε περάσει κάποιος στο νοσοκομείο, τόσο περισσότερα ήταν τα κατοπινά προβλήματα του.
Δέκα ολόκληρους μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, το ποσοστό των ασθενών με επίμονα προβλήματα είχε μειωθεί μόλις στο 36%, ενώ τα γνωσιακά και συμπεριφορικά προβλήματα ήταν χειρότερα στους ασθενείς κάτω των 50 ετών και αυξάνονταν όσο η ηλικία έπεφτε.
Βαρύτερες οι επιπλοκές τις νόσου στους νέους
Μία νορβηγική μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, καταδεικνύει ότι οι νέοι που έχουν αναρρώσει από την covid-19 βιώνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το σύνδρομο που αναφέρεται ως «μακρά covid».
Συγκεκριμένα, σε δείγμα 312 νέων ηλικίας 16 έως 30 ετών, το 61% ανέφερε επίμονα συμπτώματα ακόμα και για έξι μήνες μετά την αποδρομή της νόσου. Το ποσοστό αυτό ήταν 52% για όσους είχαν αναρρώσει στο σπίτι. Τα συχνότερα από αυτά ήταν ανοσμία και αγευσία (28%), κόπωση (21%), δύσπνοια (13%), δυσκολία συγκέντρωσης (13%) και προβλήματα μνήμης (11%). Τα ποσοστά των νέων που δήλωσαν ότι υπέφεραν από κόπωση χαρακτηρίστηκαν εντυπωσιακά από τους ερευνητές, καθώς ξεπερνούν τα αντίστοιχα ποσοστά που παρατηρούνται σε άλλες ιώσεις όπως η γρίπη, ο δάγκειος πυρετός και η λοιμώδης μονοπυρήνωση.