Σε νούμερο ένα πρόβλημα, μετά τους εμβολιασμούς, αναδεικνύεται για την κυβέρνηση και τους ειδικούς η «χαλάρωση» των πολιτών ως προς τη χρήση της μάσκας, η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την εξάπλωση του κοροναϊού.
Οι απόψεις σχετικά με την επαναφορά της υποχρεωτικότητας στους εξωτερικούς χώρους, διίστανται, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε εν μέσω του καλοκαιριού και οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.
Θυμίζουμε ότι η κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ανακοινώθηκε πριν περίπου δέκα ημέρες, κατά τη διάρκεια του πρώτου μεγάλου καύσωνα στην Ελλάδα. Αφορούσε όμως, μόνο τους εξωτερικούς χώρους και η σύσταση των επιστημόνων ήταν να συνεχιστεί η χρήση της σε εσωτερικούς χώρους αλλά και σε σημεία όπου συγκεντρώνεται κόσμος, έστω κι αν είναι έξω.
Ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν την αντίθεσή τους με το συγκεκριμένο μέτρο και ζητούν καθολική χρήση, όπως και με το προηγούμενο κύμα πανδημίας. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι στο τραπέζι ούτε των ειδικών αλλά ούτε και της κυβέρνησης η επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.
Παρ΄όλο που η σύσταση ήταν να μην φοράμε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους που δεν έχουν κόσμο και η χρήση της να γίνεται κυρίως σε δρόμους με συνωστισμό αλλά και στα σοκάκια των νησιών που έχει κόσμο, φαίνεται πως για πολλούς ήταν μία ευκαιρία η μάσκα να βγει από το πρόσωπό τους για τα καλά.
Ενδεχομένως και στην περίπτωση αυτή να ήταν λάθος η επικοινωνιακή διαχείριση της απόφασης καθώς μεγάλο μέρος των πολιτών πίστεψαν ότι πετάνε οριστικά τη μάσκα.
Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας.
Το αλαλούμ με τη μάσκα
Υπενθυμίζεται ότι η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είχε αναφέρει την προηγούμενη Πέμπτη: «Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή μας, κατανοώντας την δυσκολία της χρήσης μάσκας μέσα στον καύσωνα, μέσα στο καλοκαίρι, εισηγήθηκε την μη χρήση της μάσκας όταν περπατάμε μόνοι μας στο πεζοδρόμιο. Τονίσαμε ότι με τα σημερινή επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνουμε την διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου σημειώνεται συγχρωτισμός. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι από πολλούς ελήφθη ένα εντελώς λάθος μήνυμα, ότι εισηγηθήκαμε «πετάξτε τις μάσκες».
Εκτός αυτού, οι δηλώσεις του καθηγητή λοιμωξιολογίας, Νίκου Σύψα, ότι η Επιτροπή δεν έδωσε ποτέ οδηγία να βγουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους προκάλεσε ακόμη ένα αλαλούμ, το οποίο πήρε και πολιτικές διαστάσεις.
Κι ενώ σήμερα μέλη της Επιτροπής ανέφεραν πως τελικά το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή και η σύσταση ήταν η μάσκα να βγαίνει όπου δεν υπάρχει κόσμος, φαίνεται πως το συγκεκριμένο θέμα έχει δημιουργήσει προβληματισμό με φόντο και με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Την ώρα λοιπόν που χτες, Δευτέρα, ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 3,02% έναντι του 1.86% που ήταν την περασμένη Δευτέρα, καθώς και το γεγονός πως στο διάστημα αυτό υπήρξε αύξηση της τάξης του 75%, με στόχαστρο τις νεότερες ηλικίες, οι σκέψεις για επαναφορά της χρήσης της μάσκας παντού γίνονται όλο και πιο έντονες.
Τούντας: Η μάσκα να επανέλθει με άλλους όρους
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, ο οποίος ανέφερε χτες στον ΣΚΑΪ πως η μάσκα πρέπει να επανέλθει με άλλους όρους, «διότι κακώς έχουμε αρχίσει να θεωρούμε ότι η μάσκα δεν είναι απαραίτητη στην καθημερινότητά μας».
Σε κλειστούς χώρους, σύμφωνα με τον καθηγητή, πρέπει να είναι υποχρεωτική, καθώς και σε εξωτερικούς, όπου υπάρχει επαφή με περισσότερα άτομα, όπως παράδειγμα σε γάμους και βαφτίσια.
Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται ακόμη κι αν διασταυρωθούμε με φορέα στον δρόμο χωρίς μάσκα
Άλλωστε τα πρώτα δεδομένα που έρχονται από την Αυστραλία, δείχνουν πως οι η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα μπορεί να γίνει μέσα σε δευτερόλεπτα μεταξύ των ατόμων που δεν φορούν μάσκα.
«Φοράμε παντού μάσκα και το καλοκαίρι, είναι μια απόφαση που έγινε δεκτή και από την πολιτεία. Η σύσταση της επιτροπής είναι να φοράμε την μάσκα. Η μετάλλαξη «Δέλτα» μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν διασταυρωθούμε με έναν άνθρωπο στον δρόμο χωρίς μάσκες», ανέφερε χαρακτηριστικά σήμερα στο MEGA ο κ. Σύψας.
Κικίλιας: Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο – μεθαύριο
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας άφησε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας βέβαια πως δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, καθώς η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο.
«Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο – μεθαύριο» ξεκαθάρισε για την επαναφορά του μέτρου της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αφήνοντας και o ο ίδιος ανοιχτό το ενδεχόμενο. Όπως δήλωσε, άλλο δε φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών όπως εισηγήθηκε η επιτροπή και τις φοράμε όποτε υπάρχει συγχρωτισμός κι άλλο το πετάμε τη μάσκα, υπάρχει διαφορά».
Καμπανάκι» Θωμαΐδη: Υγειονομική βόμβα τα κέντρα διασκέδασης – Αύξηση 60% του ιικού φορτίου στα λύματα
Την ίδια ώρα τον κίνδυνο «αναζοπύρωσης» της πανδημίας και το γεγονός ότι απέχει το τείχος ανοσίας επισήμανε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.
Μιλντας στην ΕΡΤ ο κ. Θωμαΐδης τόνισε: «Η πανδημία είναι εδώ δυστυχώς. Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράψαμε στα λύματα μια αύξηση 60%. Ξεκίνησε την Τετάρτη και κορυφώθηκε το Σάββατο που είχαμε το μεγαλύτερο ιικό φορτίο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα κρούσματα».
Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της πανδημίας στην Ευρώπη. «Το περιμέναμε ότι θα ερχόταν και σε εμάς, αλλά όχι τόσο σύντομα».
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, «θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων, καθότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου».
«Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο έναν χρόνο με κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια και τηλεκπαίδευση»
Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, «πρέπει να αναλογιστούμε τι θα συμβεί από Σεπτέμβριο και κυρίως τι θα απογίνουν τα παιδιά στα σχολεία. «Αυτό πρέπει να το τονίσει κάποιος από τώρα γιατί η επίδραση της κατάστασης στην ψυχική υγεία των παιδιών και των φοιτητών είναι δραματική. Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο έναν χρόνο με κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια και τηλεκπαίδευση».
Σχολιάζοντας το θέμα του προαιρετικού εμβολιασμού των εφήβων ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας τόνισε: «Υπάρχει αρκετή εμπειρία πλέον στην Αμερική ότι δεν υπήρχαν κάποιες παρενέργειες σε αυτές τις ηλικίες. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο, άνω των 18 ετών, να εμβολιαστεί. Ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 έχουμε ένα κενό» και όπως προειδοποίησε: «Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αυτή την στιγμή, αν συνεχίσουμε με αυτή την κατάσταση, χωρίς να ληφθούν μέτρα σε εσωτερικούς χώρους, θα έχουμε αύξηση των αριθμών».
Μετάλλαξη «Δέλτα»: Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μελετούν οι ερευνητές στο ΕΚΠΑ, η μετάλλαξη Δέλτα θα φτάσει στο 50% των κρουσμάτων εντός του Αυγούστου, ενώ τον Σεπτέμβριο ότι θα επικρατήσει και όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Θωμαΐδης «ο μόνος τρόπος για να ανασχέσουμε τη διάδοση είναι να εμβολιαστούμε και ταυτόχρονα να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών».
Σύμφωνα με την πεποίθηση του ειδικού, είναι δύσκολο να φτάσουμε άμεσα στο επιθυμητό τείχος ανοσίας. «Έχω την εντύπωση ότι δεν θα επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο ανοσίας, που είναι το 70%, τον Σεπτέμβριο. Αυτή την στιγμή είμαστε περίπου στο 45%».
Σχολιάζοντας βίντεο της εκπομπής με κατάμεστα κέντρα διασκέδασης ο κ. Θωμαϊδης επισήμανε ότι «τα υγειονομικά μέτρα είναι πολύ συγκεκριμένα. Οι εικόνες από τα μαγαζια, που δείξατε πριν, είναι απαράδεκτες. Να αναλογιστούν ότι αυτό που συμβαίνει είναι υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα σε εσωτερικούς χώρους. Πώς είναι δυνατόν σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από ό,τι ισχύει σε συναυλίες, όπου έχουν ληφθεί άλλα μέτρα. Δεν στέκει πουθενά».