«Κλειδώνει», όπως όλα δείχνουν, η απόφαση για εμβολιασμό των ανηλίκων, και δεν αποκλείεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, να δώσει το «πράσινο φως» ακόμη και αύριο, μετά την συνέδρίασή της.
Όποτε και να ληφθεί η απόφαση, η αρχή θα γίνει με τους μαθητές Λυκείου, όπως ξεκαθάρισε η η Bάνα Παπαυεαγγέλου, καθηγήτρια Γ’ Παιδιατρικής.
«Αυτή την στιγμή υπάρχει έγκριση μόνο στο εμβόλιο της Pfizer/BioΝΤech για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών. Για τα άλλα εμβόλια αναμένουμε κάποια έγκριση. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εισηγηθεί τον εμβολιασμό των εφήβων και είναι κάτι για το οποίο εκφραζόμαστε θετικά. Οι σκέψεις μας είναι καταρχήν για τα παιδιά του Λυκείου, για το λόγο ότι τα παιδιά αυτά πρώτον, μεταδίδουν τον ιό περισσότερο από τα μικρά παιδιά. Δεύτερον, φαίνεται να αρρωσταίνουν περισσότερο και να μοιάζουν με το προφίλ των ενηλίκων. Είναι συνήθως ασυμπτωματικά. Έχουν σαφώς μεγαλύτερη κινητικότητα και επίσης μεγάλη αγωνία για την εκπαιδευτική δραστηριότητα καθώς είναι στην τελευταία γραμμή για τις πανελλήνιες», δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου, στην ΕΡΤ.
«Ίσως να έχουμε υποεκτιμήσει τη νοσηρότητα στα παιδιά»
Η ίδια, αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη κατά την οποία οι νοσηλείες των εφήβων 12 -15 ετών, στις ΗΠΑ, ήταν τρεις φορές περισσότερες σε σχέση με τις νοσηλείες για γρίπη, παρόλο που τα παιδιά φορούσαν μάσκα. «Ίσως να έχουμε υποεκτιμήσει τη νοσηρότητα στα παιδιά», τόνισε η παιδίατρος.
«Μόνο για το εμβόλιο της Pfizer μιλάμε αυτή τη στιγμή. Θα συνεδριάσουμε αύριο. Είναι μια απόφαση που μελετάμε. Αυτό που μας ενοχλούσε στην αρχή είναι ότι η έγκριση της Pfizer/BioΝΤech στα παιδιά 12 -17 βασίστηκε σε μια μελέτη σε μόλις 2.500 παιδιά από τα οποία τα μισά είχαν πάρει το συγκεκριμένο εμβόλιο και τα άλλα μισά είχαν πάρει ένα άλλο εμβόλιο, συνεπώς δεν είχαμε πολλά δεδομένα για την ασφάλεια. Σήμερα, όμως, έχουμε αρκετούς μήνες που το εμβόλιο χρησιμοποιείται ευρέως στους εφήβους σε Αμερική και Καναδά. Κάθε μέρα έχουμε και περισσότερα δεδομένα. Με βάσει τα δεδομένα ασφάλειας από τις άλλες χώρες θα εισηγηθούμε και εμείς, προσεχτικά και με ένα σαφές σκεπτικό», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.