Καθώς ολοένα και περισσότερο άνθρωποι εξοικειώνονται με τον ναρκισσισμό, συχνά αναρωτιούνται εάν αντιμετωπίζουν έναν ναρκισσιστή παρά κάποιον που είναι απλώς εγωιστής, χωρίς σκέψη ή κάποιον που αναζητά πάσα θυσία την εξουσία ή την δύναμη με ένα πιο γενικευμένο τρόπο.
Διαφορές παραλλαγές του ναρκισσιστή
Υπάρχουν διάφορες «παραλλαγές» του ναρκισσισμού, συμπεριλαμβανομένου του κακοήθους ναρκισσισμού, που πολλοί θεωρούν τον πιο σοβαρό τύπο.
Πέρα από την απλή επιθυμία να επικεντρωθούν κυρίως στον εαυτό τους και να θεωρούνται ως οι «καλύτεροι» από κάθε άνθρωπο στην ζωή τους, οι κακοήθεις ναρκισσιστές τείνουν να έχουν μια πιο σκοτεινή πλευρά στην αυτοαπορρόφηση.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βοηθά να γνωρίζετε πότε έχετε ένα στη ζωή σας και τι να περιμένετε από τις αλληλεπιδράσεις μαζί τους.
Τα χαρακτηριστικά του κακοήθη ναρκισσιστή
Παρόλο που δεν είναι κάθε άτομο που εμφανίζει ναρκισσιστικά γνωρίσματα είναι ένας κλασικός «ναρκισσιστής» με την έννοια της διαγνωσμένης πάθησης, ακόμη και εκείνοι που δεν πληρούν τα κριτήρια διάγνωσης μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλη βλάβη με τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν.
Τα σημεία και τα συμπτώματα της ναρκισσιστικής διαταραχής της προσωπικότητας και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλουν και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα που είναι συχνά χαρακτηριστικά σε κακοήθεις ναρκισσιστές:
- Απασχολούνται με φαντασιώσεις για την ομορφιά, την δόξα, την επιτυχία και την δύναμη.
- Δεν μπορούν να δεχθούν την κριτική.
- Έχουν την τάση να ξεσπούν όταν νιώθουν ότι κάποιος τους παραβλέπει.
- Πιθανότατα να εκμεταλλευτούν τους άλλους για να πάρουν αυτό που θέλουν.
- Ανησυχούν υπερβολικά για την εμφάνισή τους.
- Περιμένουν να αντιμετωπιστούν από τους γύρω τους ως κάτι «ανώτερο».
- Έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους.
- Διογκωμένη αίσθηση του εαυτού και αδυναμία αυτορρύθμισης.
- Δεν έχει τύψεις εάν βλάψει τους άλλους και δεν ενδιαφέρεται να απολογηθεί για αυτό, εκτός αν τον ωφελεί με κάποιο τρόπο.
- Τάση να κατηγορούν τους άλλους για τη δική τους κακή συμπεριφορά.