Ο κοροναϊός έχει δείξει σε επιστήμονες, γιατρούς και ασθενείς ότι δεν έχει καμία σχέση με άλλους ιούς, καθώς είναι γνωστό ότι όχι μόνο προκαλεί σοβαρή φλεγμονή σε όλο το σώμα, βλάπτοντας το αναπνευστικό σύστημα, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τα νεφρά, όργανα ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Τώρα, περισσότερες έρευνες δείχνουν μια άλλη «ανησυχητική» επίδραση της covid-19: νέες περιπτώσεις διαβήτη.
Η είδηση έρχεται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), τα οποία εξέτασαν τα νέα ευρήματα. Οι μελέτες, και οι δύο υποστηριζόμενες από τα NIH διαθέσιμες στο περιοδικό Cell Metabolism, επιβεβαιώνουν ότι «το SARS-CoV-2 μπορεί να στοχεύσει και να βλάψει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη». Αυτό, ως αποτέλεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.
Τα νέα ευρήματα έρχονται μήνες μετά από την δημοσίευση ερευνητικών δεδομένων στο Diabetes, Obesity, and Metabolism: A Journal of Pharmacology and Therapeutics, σύμφωνα με τα οποία διαπιστώθηκε μια σύνδεση ανάμεσα στις μολύνσεις του κοροναϊού και στις νέες περιπτώσεις διαβήτη.
Χρήσιμες πληροφορίες για τον διαβήτη
Ο διαβήτης αποτελεί πάθηση που προκύπτει όταν η γλυκόζη στο αίμα σας (γνωστό και ως σάκχαρο στο αίμα) είναι πολύ υψηλή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων (NIDDK).
Η γλυκόζη στο αίμα είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματός σας και προέρχεται από τα τρόφιμα που τρώτε. Συνήθως, αυτή η γλυκόζη συνοδεύεται στα κύτταρα σας από ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας σας, όπου η γλυκόζη θα χρησιμοποιηθεί για ενέργεια.
Ωστόσο, με τον διαβήτη, το σώμα ενός ατόμου δεν παράγει ινσουλίνη ή δεν τη χρησιμοποιεί καλά. Αυτό σημαίνει ότι η γλυκόζη που υποτίθεται ότι μεταφέρεται στα κύτταρα παραμένει στο αίμα του ατόμου και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά επιπλοκών, όπως καρδιακές παθήσεις, νευρική βλάβη, οφθαλμικά ζητήματα και νεφρική νόσο.
Ο διαβήτης διακρίνει σε δύο τύπους: Ο διαβήτης τύπου 1 πρόκειται για την περίπτωση που ο οργανισμός δεν παράγει ινσουλίνη εξαιτίας της επίθεσης του ανοσοποιητικού και της καταστροφής κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.
Ο διαβήτης τύπου 2, πρόκειται για την περίπτωση που το σώμα δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί την ινσουλίνη.
Μπορεί ο κοροναϊός να προκαλέσει διαβήτη;
Σύμφωνα με την συστηματική ανασκόπηση και μετά – ανάλυση δεδομένων από οκτώ μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2020 για νεοδιαγνωσθέντα περιστατικά διαβήτη σε άτομα που μολύνθηκαν από τον κοροναϊό, διαπιστώθηκε ότι 14,4% (ή 492 ασθενείς από τους 3.711) διαγνώστηκαν πρόσφατα με διαβήτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε μόνο μια συσχέτιση μεταξύ μολύνσεων COVID-19 και νέων διαγνώσεων διαβήτη και όχι αιτιώδη σχέση.
Στις δύο νέες μελέτες που υποστηρίζονται από τα NIH εξετάστηκε βαθύτερα η σύνδεση μεταξύ της covid-19 και του διαβήτη, αυτήν την φορά εσωτερικά.
Προηγουμένως, σύμφωνα με τα NIH, εργαστηριακές μελέτες διαπίστωσαν ότι ο ιός SARS-CoV-2 ήταν ικανός όχι μόνον να μολύνει ανθρώπινα βήτα κύτταρα, αλλά ήταν επίσης σε θέση να αναπαραχθεί στο εσωτερικό τους, επιτρέποντάς του να εισβάλει και σε άλλα κύτταρα.
Αυτά τα βήτα κύτταρα είναι σημαντικά, είναι υπεύθυνα για την έκκριση ινσουλίνης και στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 1, είναι αυτά τα βήτα κύτταρα που δεν εκκρίνουν αρκετή ινσουλίνη για να χρησιμοποιήσει το σώμα.