Ε: Αν χρησιμοποιώ αδιάβροχο αντηλιακό, κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνω την επάλειψη;
Α: Ακόμα και τα προϊόντα που θεωρούνται αδιάβροχα, χάνουν την επίδρασή τους. Εένα αδιάβροχο αντηλιακό μπορεί να αντέξει ως και 15 λεπτά στο νερό. Αρα καλό είναι να ανανεώνετε το προϊόν κάθε φορά που βγαίνετε από τη θάλασσα.
Ε: Αν δεν κάνω ηλιοθεραπεία, και κάθομαι στη σκιά, χρειάζομαι αντηλιακό;
Α: Οι ακτίνες του ήλιου φτάνουν σ’ εσάς είτε βρίσκεστε στη σκιά είτε όχι. Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι ακόμη και μια συννεφιασμένη μέρα, το 80% της ηλιακής ακτιβοβολίας περνάει από τα σύννεφα. Άρα επιβάλλεται να φοράτε πάντα αντηλιακό με τον κατάλληλο για σας δείκτη προστασίας και να αποφεύγετε την παρατεταμένη ηλιοθεραπεία και την έκθεση στον ήλιο.
Ε: Μπορώ να χρησιμοποιώ baby oil αντί για αντηλιακό;
Α: Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε μετά το μπάνιο, γιατί ναι μεν ενυδατώνει σε βάθος, χαρίζει λάμψη και απαλή υφή στην επιδερμίδα, αλλά απαγορεύεται διά ροπάλου στην παραλία, γιατί απλούστατα δεν παρέχει καμία αντηλιακή προστασία.
Ε: Πρέπει να χρησιμοποιώ ξεχωριστό αντηλιακό για το σώμα και το πρόσωπο;
Α: Δεν είναι απαραίτητο, αρκεί το αντηλιακό μας να έχει η ένδειξη ότι είναι κατάλληλο για πρόσωπο και σώμα. Επειδή η επιδερμίδα του προσώπου είναι πιο λεπτή και πιο εύθραυστη απ’ ό,τι στο υπόλοιπο σώμα, τα αντηλιακά έχουν την ανάλογη σύνθεση.
Ε: Πρέπει να εξακολουθώ να φοράω αντηλιακό, ακόμα κι αν μαυρίσω;
Α: Οι ανάγκες της επιδερμίδας για αντηλιακή προστασία είναι υψηλότερη στις αρχές του καλοκαιριού, γιατί είναι ακόμα λευκή. Καθώς αυτή σταδιακά γίνεται πιο σκουρόχρωμη, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μικρότερο δείκτη προστασίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το καταργήσετε. Το μαυρισμένο δέρμα έχει λιγότερες πιθανότητες να καεί, αλλά δεν είναι προστατευμένο από τις ακτίνες UVΑ. Είναι το είδος της ακτινοβολίας που χωρίς να γίνεται αντιληπτή, επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος, προκαλώντας κηλίδες, δυσχρωμίες ή ακόμα και μελάνωμα.