Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν μόρια που υπάρχουν στο σώμα και βρίσκονται σε φυτικά τρόφιμα που εξουδετερώνουν το οξειδωτικό στρες. Με λίγα λόγια, το οξειδωτικό στρες συμβαίνει όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα και της ικανότητας του σώματος να αντισταθμίζει τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους.
Αντιοξειδωτικά VS καρκίνου
Οι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται ως υποπροϊόν του φυσιολογικού μεταβολισμού και ως απόκριση στην άσκηση, στην έκθεση στον ήλιο και στους περιβαλλοντικούς ρύπους όπως η αιθαλομίχλη και ο καπνός των τσιγάρων.
Το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες βλάπτει τα υγιή κύτταρα και θεωρείται ότι παίζει ρόλο σε μια ποικιλία ασθενειών, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον και οι καρδιακές παθήσεις. Το οξειδωτικό στρες επηρεάζει επίσης αρνητικά τη γήρανση.
Τα αντιοξειδωτικά ουσιαστικά λειτουργούν ως σωματοφύλακες για την προστασία υγιών κυττάρων από επιθέσεις ελευθέρων ριζών. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθούν στη διατήρηση της σωστής φυσιολογικής λειτουργίας και προστατεύουν την υγεία σας.
Που θα τα βρούμε
Υπάρχουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ουσίες που δρουν ως αντιοξειδωτικά, από τη βιταμίνη C έως τα φλαβονοειδή και τις πολυφαινόλες. Ένα ευρύ φάσμα φυτικών τροφίμων παρέχουν αντιοξειδωτικά, οπότε είναι εύκολα προσβάσιμα. Μερικές από τις κορυφαίες πηγές περιλαμβάνουν:
- Τα μούρα.
- Το κακάο.
- Τα βότανα και τα μπαχαρικά.
- Τα φασόλια.
- Οι αγκινάρες.
- Τα μήλα.
- Οι ξηροί καρποί.
- Τα κεράσια.
- Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
- Ο καφές και το τσάι.
- Τα δημητριακά ολικής άλεσης.
- Τα σταφύλια.
- Οι ντομάτες.
- Οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες.
- Το αβοκάντο.
- Το ρόδι.
Πώς θα ενισχύσουμε την πρόσληψη
Για να προσλαμβάνετε ένα ευρύτερο φάσμα αντιοξειδωτικών, καθώς και βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών, στοχεύστε σε μια ποικιλία από φυτικά τρόφιμα και με διαφορετικά χρώματα. Μια καλή ιδέα θα ήταν να καταναλώνετε περίπου πέντε φλιτζάνια λαχανικών και δύο φλιτζάνια φρούτων σε γεύματα κάθε μέρα.
Για παράδειγμα, μπορείτε να συμπεριλάβετε ένα φλιτζάνι λαχανικά στο πρωινό, δύο στο μεσημεριανό και δύο στο δείπνο, επιπλέον ένα φλιτζάνι φρούτα στο πρωινό και ένα άλλο ως μέρος ενός καθημερινού σνακ.