Τη σημασία της δημιουργίας ενός ισχυρού τείχους ανοσίας μέχρι τον Σεπτέμβρη τονίζουν συνεχώς οι Έλληνες ειδικοί, καθώς αν αυτό δεν επιτευχθεί τότε τον χειμώνα θα μιλάμε για άλλα ασύμφορα δεδομένα.
Βάσει της πορείας των εμβολιασμών στην Ελλάδα και δεδομένου πως η Επιχείρηση Ελευθερία έχει πατήσει γκάζια για τα καλά, φαίνεται πως ο στόχος αυτός είναι εφικτός.
Ελεύθερη επιλογή εμβολίων για να χτιστεί το τείχος ανοσίας
Άλλωστε μην ξεχνάμε πως από αύριο θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια για κάθε ενήλικο πολίτη της χώρας καθώς ανοίγουν τα ραντεβού και για τις ηλικίες 18-24.
Την ίδια ώρα, όπως είχε ανακοινώσει και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, διαθέσιμο θα είναι στα νησιά και το εμβόλιο της Pfizer και όχι μόνο το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Είναι σαφές πως πλέον στόχος είναι τόσο στην «Επιχείρηση Ελευθερία» όσο και στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» εκτός από την πρόσβαση όλων των ηλικιακών ομάδων στο εμβόλιο, οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα επιλογής εμβολίου.
Οι παραπάνω δυνατότητες αλλά και η σύσταση που ανακοινώθηκε χτες από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, όπου από τούδε και στο εξής το συγκεκριμένο σκεύασμα συνιστάται να δίνεται μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, αποτελούν ένα κίνητρο ώστε ακόμη και οι πιο δύσπιστοι να σπεύσουν και να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της επιλογής τους.
Άλλωστε οι ειδικοί θεωρούν πως οι χτεσινές ανακοινώσεις για το AstraZeneca δεν θα «πλήξουν» την προσπάθεια που γίνεται για το χτίσιμο ενός τείχους ανοσίας μέχρι τον Σεπτέμβρη.
Μέσα στο καλοκαίρι ή προς φθινόπωρο το τείχος ανοσίας;
Αυτό που παραμένει αβέβαιο ωστόσο είναι το αν θα φτάσουμε στο 70% των πλήρως εμβολιασμένων μέσα στο καλοκαίρι ή αν αυτό θα γίνει προς το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας covidvax.live, στην οποία καταγράφονται μεταξύ άλλων κ σε real time οι εμβολιασμοί σε κάθε χώρα της ΕΕ, με στοιχεία από το Οur World in Data, χρειάζονται 78 ημέρες προκειμένου να λέμε με βεβαιότητα πως έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού στην Ελλάδα και με τις δύο δόσεις.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ιστοσελίδας, πολλά από τα οποία υπάρχουν και στο emvolio.gov, στη χώρα μας έχουν γίνει συνολικά πάνω από 6,971,600 δόσεις του εμβολίου, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί στο 66.88% ανά 100 ανθρώπους.
Καθημερινά στη χώρα μας γίνονται πάνω από 96.000 δόσεις, ενώ πολλές φορές ξεπερνούν και τις 100.000.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της έγκυρης ιστοσελίδας, στις αρχές του Σεπτέμβρη θα μπορούμε να λέμε πως το τείχος ανοσίας στη χώρα μας είναι και μαθηματικά επιβεβαιωμένο, καθώς θα έχει ολοκληρώσει την εμβολιαστική διαδικασία σχεδόν τα 2/3 του πληθυσμού.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα δεν έχει μεγάλη απόκλιση από τις υπόλοιπες χώρες, καθώς όπως φαίνεται ο μέσος όρος είναι περίπου 60-70 ημέρες.
Σύγκριση με άλλες χώρες
Εκτός από τη Μάλτα που σε τρεις ημέρες θα μπορεί να νιώθει πιο ασφαλής από ποτέ, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Γαλλία, η Κύπρος και η Ιταλία χρειάζονται από 48 ημέρες μέχρι 75 ημέρες για να φτάσουν τον συγκεκριμένο στόχο.
Εξαιρετικά αργά φαίνεται να πηγαίνει ο εμβολιασμός στην Ολλανδία, όπου εκεί χρειάζεται 142 ημέρες, αλλά και στην Εσθονία, την Σλοβακία, την Λοτανία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία, όπου εκεί η επίτευξη του 70% του πληθυσμού μοιάζει με μακρινό… ταξίδι.
Αν καθυστερήσουν οι εμβολιασμοί, τον χειμώνα θα απαιτείται 85% για τείχος ανοσίας
Πάντως οι ειδικοί έχουν αναφέρει πως αν δεν χτιστεί το καλοκαίρι το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, τότε το χειμώνα ένα τέτοιο επιχείρημα θα είναι πιο δύσκολο.
Όσο καθυστερεί ο εμβολιασμός τόσο μεγαλύτερο ποσοστό απαιτείται για να χτιστεί τείχος ανοσίας, ανέφερε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Δευτέρα, ο καθηγητής δήλωσε ότι «για να αποκτήσουμε τείχος ανοσίας, δεν υπάρχει ένα μαγικό νούμερο. Το καλοκαίρι που η μεταδοτικότητα του ιού είναι μικρότερη, θέλεις ένα ποσοστό εμβολιασμένων περίπου 70% . Αν καθυστερήσουμε όμως και πάμε τον Δεκέμβριο που ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα, θα πρέπει να πιάσουμε 85%-90%».
Κικίλιας: Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε χτίσει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας
Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Υγείας φάνηκε αισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών, τονίζοντας πως το τείχος ανοσίας θα επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι, ειδικά τώρα που πλέον κάθε ενήλικος πολίτης έχει πρόσβαση στο εμβόλιο.
Ειδικότερα προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας -απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε στη σύσταση της ελληνικής επιτροπής εμβολιασμών να κάνουν το εμβόλιο της Astra Zeneca μόνο όσοι είναι άνω των 60 ετών- τόνισε πως η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών είναι μια επιτροπή με εξαιρετικούς επιστήμονες που κάνει τη δουλειά της με αφοσίωση, με καθήκον και με τα επιστημονικά δεδομένα.
«Γνωρίζετε ότι εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και έχουν προστατευθεί από τη νόσο και αυτοί και οι οικογένειές τους. Πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, όπως και εμείς, συστήνουν τώρα και η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca να γίνει κανονικά, μιας και έχει απειροελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με επιστημονικό τρόπο. Το πρόγραμμα εμβολιασμού κυλάει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι, θα έχουμε χτίσει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που χρειαζόμαστε και θέλουμε για να επιστρέψουμε σιγά-σιγά σε μια κανονικότητα, την οποία αξίζουν να έχουν όλοι οι Έλληνες και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες» ανέφερε στην απάντηση του ο Β.Κικίλιας.