Μια ανάσα από την εφαρμογή προνομίων υπέρ των εμβολιασμένων, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να πειστούν οι εναπομείναντες επιφυλακτικοί και ψεκασμένοι να κάνουν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, βρίσκεται η χώρα μας.
Υπό τον φόβο της έλευσης του τέταρτου κύματος της πανδημίας από το φθινόπωρο, που ενδέχεται να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην ήδη κλυδωνισμένη δημόσια υγεία και την οικονομία της χώρας, η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε περιθώριο για να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν και να χτιστεί το σωτήριο τείχος ανοσίας.
Τα νέα μέτρα αναμένεται να θεσπιστούν τις επόμενες μέρες με νομοθετική ρύθμιση που εκτός απροόπτου θα προβλέπει την εφαρμογή των πρώτων προνομίων από την 1η Ιουλίου, όταν θα ισχύσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.
Στο πλαίσιο αυτό, από 1ης Ιουλίου όσοι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα μπορούν να πετάξουν τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ παράλληλα θα καταργηθεί και η υποχρέωση self test για την είσοδο σε χώρους όπου είναι απαραίτητη η επίδειξη του (όπως π.χ. στην εργασία, στην εκπαίδευση, στα πλοία κ.α.).
Μέσα στην εβδομάδα η Επιτροπή Βιοηθικής παραδίδει το πόρισμά της στην Κυβέρνηση για να προχωρήσει τον σχεδιασμό της για το πλαίσιο των διευκολύνσεων που θα ισχύσουν με ορίζοντα το φθινόπωρο. Διευκολύνσεις οι οποίες λειτουργούν και ως κίνητρα για όσους διστάζουν ακόμη να κάνουν το εμβόλιο.
Στο κυβερνητικό επιτελείο μελετούν το μοντέλο που έχει εφαρμοστεί στη Γαλλία, προκειμένου να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα. Βάσει αυτού θα επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων (π.χ. αθλητικές εκδηλώσεις σε κλειστά ή ανοιχτά γήπεδα, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρα ακόμη και εμπορικές εκθέσεις) σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Από την άλλη πλευρά, όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν θα πρέπει για την είσοδο τους να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ, το οποίο θα χρεώνονται οι ίδιοι. Ελεύθερη αναμένεται να είναι η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, στα μπαρ, στα γυμναστήρια, κλπ.
Για ποιους θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός
Στην κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να καταστήσει υγειονομικά ασφαλείς τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Στην κατεύθυνση αυτή το μέτρο του υπουχρεωτικού εμβολιασμού θα εφαρμοστεί οπωσδήποτε στα νοσοκομεία, τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τα προνοιακά ιδρύματα.
Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι στο στάδιο της διαβούλευσης θα προκύψουν και άλλες πληθυσμιακές κατηγορίες τις οποίες θα αφορά το φθινοπωρινό μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Μένει δηλαδή να φανεί αν η νομοθετική παρέμβαση συμπεριλάβει όσους υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκπαιδευτικούς και άλλους δημοσίους υπαλλήλους που έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολίτες.
Μιλώντας στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, συνέστησε υπομονή στην τήρηση των μέτρων προστασίας για λίγο καιρό ακόμα, ενώ για τα προνόμια των εμβολιασμένων, είπε πως αποτελούν ένα κίνητρο για όσους δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν.
«Πρέπει να δώσουμε ένα παραπάνω κίνητρο για όσους δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν: Να μπορεί να ταξιδέψει πιο ελεύθερα, να μπορεί να επισκεφτεί ένα εσωτερικό χώρο πιο ελεύθερα, να μπορεί να διασκεδάσει πιο ελεύθερα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ωστόσο τα μέσα Ιουλίου φαίνονται να είναι η ημερομηνία ορόσημο.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά κυβερνητικού παράγοντα στα «ΝΕΑ» ότι το ζήτημα της υποχρεωτικότητας θα εξεταστεί «κατά πεδίο» και «ζυγίζοντας τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία» σε συνεργασία με τους ειδικούς. Το κράτος δικαίου, όπως ξεκαθαρίζει η ίδια πηγή, «προφανώς δεν θα επιβάλει υποχρεωτικότητα οριζόντια στον πληθυσμό».
Στον πυρήνα των επιχειρημάτων που στρώνουν τον δρόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων στο μοντέλο της ΕΜΑΚ (μετακίνηση των ανεμβολίαστων σε άλλες υπηρεσίες, πρόβλεψη για αναστολή εργασίας, ακόμα και στέρηση μισθού κ.ο.κ.) είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με σχετικές τοποθετήσεις συνταγματολόγων. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον ευαίσθητο ρόλο των υγειονομικών και των εργαζομένων σε μονάδες που φροντίζουν ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι ηλικιωμένοι. Για τον ίδιο λόγο άλλωστε οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες είχαν τεθεί σε πλήρη προτεραιότητα στην εμβολιαστική επιχείρηση.