Πότε μπορεί κάποιος να θεωρηθεί ειδήμων στον κλάδο του και πώς μπορεί να καταφέρει να φτάσει σε αυτό το επίπεδο; Ένας ειδήμων έχει πλέον αναπτύξει εξαιρετικές ικανότητες μέσα από ένα συνδυασμό θεωρητικών γνώσεων και εμπειρίας.
Στον κόσμο της προπόνησης, όπως και σε κάθε άλλον τομέα, η εξειδίκευση απαιτεί χρόνο, εμπειρία, συνέπεια και δίψα για μάθηση και προσωπική ανάπτυξη. Ιδανικά, η πραγματική εξειδίκευση πρέπει να θεωρείται ως μία δια βίου διαδρομή ενός ανθρώπου που επιλέγει συνειδητά το δρόμο της μάθησης.
Δεν είναι ένας προορισμός ή ένας στόχος που κάποια στιγμή θα επιτευχθεί και δε θα απαιτεί περεταίρω προσπάθεια. Οι πιστοποιήσεις και τα πτυχία δεν είναι παρά τα πρώτα βήματα ενός μακρινού ταξιδιού.
Ακολουθούν μερικές ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν τους προπονητές να αναπτύξουν τις γνώσεις τους για το άθλημά τους. Η συνειδητή και ορθά καθοδηγούμενη προσωπική ανάπτυξη ενός προπονητή δεν ωφελεί μόνο τη δουλειά που ο ίδιος κάνει. Βελτιώνει παράλληλα το επάγγελμα του προπονητή και ανεβάζει τον πήχη για τους επόμενους που θα ακολουθήσουν.
Ξεκίνα με 15 λεπτά την ημέρα: Αφιέρωσε ένα μικρό χρονικό διάστημα σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση κατά τη διάρκεια του οποίου θα μαθαίνεις κάτι καινούργιο.
Να κυνηγάς τη γνώση: Να παρακολουθείς συνέδρια, συναντήσεις, μαθήματα και εργαστήρια όσο το δυνατόν συχνότερα. Αναζήτησε πράγματα που συνδέονται άμεσα με αυτό που κάνεις, καθώς επίσης και πράγματα που είναι καινούρια για ‘σένα. Το κάθε τι κρύβει πολύτιμες γνώσεις.
Γίνε συνδρομητής και διάβαζε όσο περισσότερο μπορείς: Μείνει ενήμερος σχετικά με άρθρα, βιβλία και άλλες δημοσιεύσεις που εξηγούν κι εξερευνούν τις νεώτερες εξελίξεις που αφορούν την τέχνη της προπόνησης γενικότερα και το άθλημά σου ειδικότερα.
Ψάξε: Μην περιμένεις οι νέες ιδέες να εμφανιστούν ξαφνικά ως επιφοίτηση. Αναζήτησε ενεργά νέες πληροφορίες.
Άκου: Άκου προσεχτικά τις επεξηγήσεις, τις θεωρίες και τις ιδέες των άλλων. Αναζήτα νέες οπτικές γωνίες. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνείς με ό,τι ακούς, όμως ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να μάθεις.
Μη μένεις στα ίδια: Μην περιορίζεσαι στο ίδιο περιοδικό ή την ίδια ιστοσελίδα κάθε μέρα. Διάβαζε πολλές διαφορετικές θεωρίες και απόψεις. Επιδίωκε την ποικιλία και την αλλαγή.
Αναζήτησε έναν μέντορα: Τόσο οι νέοι όσο και οι έμπειροι προπονητές μπορούν να επωφεληθούν από έναν μέντορα. Οι μέντορες καθοδηγούν τους νέους προπονητές, υποδεικνύοντάς τους πώς να αξιοποιούν τις θεωρητικές γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους, ενώ παράλληλα βοηθούν τους πιο έμπειρους προπονητές να παραμείνουν ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις της τέχνης της προπονητικής.
Δικτυώσου: Δημιούργησε ένα δίκτυο εντός και εκτός του κόσμου του αθλήματός σου. Γνώρισε ανθρώπους από πολλούς διαφορετικούς κλάδους. Μία τέτοια ομάδα μπορεί να προσφέρει συμπαράσταση, νέες προοπτικές και στήριξη στην επίλυση των προβλημάτων.
Όταν αμφιβάλλεις, ρώτα: Πολλές φορές λανθασμένα συνδέουμε την έκφραση αποριών με την έλλειψη γνώσεων και εμπειρίας. Η αλήθεια είναι ότι όσες γνώσεις και να έχεις και όσα χρόνια και να προπονείς, θα υπάρχουν πάντα νέες πληροφορίες και καταστάσεις. Οι ερωτήσεις είναι πολύτιμα εργαλεία μάθησης που ποτέ δε θα βγουν εκτός μόδας.
Να είσαι ευέλικτος: Καθώς μαθαίνεις, να είσαι ευέλικτος με τις ιδέες σου και τις μεθόδους σου. Μη φοβάσαι να βγεις από την πεπατημένη, να δοκιμάσεις καινούρια πράγματα και να εξελιχθείς ως άνθρωπος και προπονητής.
Αξιολόγησε και μάθε: Πάρε το χρόνο να αξιολογήσεις όχι μόνο την επιτυχία των πλάνων προπόνησης που ετοιμάζεις, αλλά και την αποτελεσματικότητα της προσέγγισής σου και των επικοινωνιακών σου δεξιοτήτων. Οι γνώσεις σου δε σε καθιστούν ειδήμονα παρά μόνο αν τις μοιράζεσαι αποτελεσματικά.
*Με πληροφορίες από το gymnast.gr