Την πρώτη απόδειξη της προστασίας ενάντια στον νέο κοροναϊό από ανθρώπινο γονίδιο, που εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι ενώ μολύνονται τελικά δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, φέρνει στο φως μια επιστημονική και ιατρική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ποιο γονίδιο «φρενάρει» την σοβαρή νόσηση
Σύμφωνα με τους ερευνητές, διαπιστώθηκε ότι το γονίδιο HLA-DRB1*04:01 βρέθηκε τρεις φορές συχνότερα σε άτομα που είναι ασυμπτωματικά. Αυτό υποδηλώνει ότι τα άτομα με αυτό το γονίδιο έχουν κάποιο επίπεδο προστασίας από την σοβαρή νόσηση εξαιτίας του κοροναϊού.
Στα πλαίσια της μελέτης συγκρίθηκαν από την ίδια κοινότητα ασυμπτωματικά άτομα και ασθενείς που εκδήλωσαν σοβαρά συμπτώματα αλλά δεν είχαν υποκείμενες παθήσεις.
Η ομάδα των ερευνητών θεωρεί ότι πρόκειται για την πρώτη σαφή ένδειξη γενετικής αντοχής, επειδή αυτή η μελέτη συνέκρινε σοβαρά προσβεβλημένα άτομα με μια ασυμπτωματική ομάδα και χρησιμοποίησε αλληλουχία επόμενης γενιάς για να εστιάσει λεπτομερώς στα γονίδια HLA που συσκευάζονται μαζί στο χρωμόσωμα 6.
Μπορεί να το έχετε και εσείς;
Είναι γνωστό ότι το ανθρώπινο γονίδιο αντιγόνου λευκοκυττάρων που αναγνωρίστηκε, HLA-DRB1 * 04: 01, σχετίζεται άμεσα με το γεωγραφικό πλάτος και μήκος, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη είναι πιθανό να έχουν αυτό το γονίδιο, όπως επισημαίνουν.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι πληθυσμοί ευρωπαϊκής καταγωγής θα είναι πιο πιθανό να παραμείνουν ασυμπτωματικοί, αλλά εξακολουθούν να μεταδίδουν την ασθένεια σε ευπαθείς πληθυσμούς.
Ο δρ. Carlos Echevarria από το Ινστιτούτο Μεταφραστικής και Κλινικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Newcastle, ο οποίος εργάζεται επίσης ως σύμβουλος στο Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust και είναι συν-συγγραφέας της μελέτης επισημαίνει: «Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα, καθώς μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι ενώ μολύνονται τελικά δεν νοσούν».
«Θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μια γενετική εξέταση που μπορεί να υποδεικνύει σε ποιες ομάδες θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα για μελλοντικούς εμβολιασμούς».